H Τουρκία αποχώρησε από εκδήλωση του NATO λόγω παρουσίας της Κύπρου

H Τουρκία αποχώρησε από εκδήλωση του NATO λόγω παρουσίας της Κύπρου Facebook Twitter
EPA
0

Μια εκδήλωση του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο για την τελετή παράδοσης του διοικητή του αρχηγείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατέδειξε τα ανοίγματα που πραγματοποιεί η Βορειοατλαντική Συμμαχία προς την Κυπριακή Δημοκρατία και παράλληλα προκάλεσε έντονη αντίδραση της Τουρκίας. 

Όπως μεταδίδει η «Καθημερινή Κύπρου, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «μεγάλη γκάφα» την πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να παραστεί στην τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον πρώην SACEUR, στρατηγό Κέρτις Μ. Σκαπαρότι στον στρατηγό Τοντ Γουόλτερς. Η παρουσία της Κύπρου προκάλεσε την αποχώρηση της τουρκικής αντιπροσωπείας.

 Σε διπλωματικό επίπεδο η παρουσία της Κύπρου σε εκδηλώσεις του ΝΑΤΟ, έστω και εθιμοτυπικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικές μιας και καταδεικνύουν το καλό επίπεδο σχέσεων που υπάρχει.

Την Κυπριακή Δημοκρατία στην νατοϊκή εκδήλωση εκπροσώπησε ο αντισυνταγματάρχης Νεόφυτος Παχουλίδης, στρατιωτικός ακόλουθος στην κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Πρόσωπο με σημαντική δραστηριότητα και σημείο αναφοράς, σε νατοϊκό επίπεδο όπως λέγεται χαρακτηριστικά στις Βρυξέλλες, από πρόσωπα που τον γνωρίζουν.

Η Άγκυρα στην αντίδρασή της ανέφερε πως η πρόσκληση «και της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου, η οποία δεν έχει κανένα στάτους ενώπιον του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να εξηγηθεί με καλή πρόθεση και αποτελεί μεγάλη γκάφα». Στο στόχαστρο της τουρκικής πλευράς έχει μπει το στρατηγείο του SHAPΕ. Πληροφορίες από τουρκικής πλευράς αναφέρουν πως η Άγκυρα είχε ενημερώσει πως δεν θα συμμετείχε στη τελετή εάν δεν αποσυρόταν η πρόσκληση προς την Κυπριακή Δημοκρατία . Ωστόσο, όπως φαίνεται από την εξέλιξη των γεγονότων,  η προειδοποίηση των Τούρκων αγνοήθηκε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Διεθνή / Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Ο Roei Shalev βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της συντρόφου του, η οποία δολοφονήθηκε από μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ενεργειακές της υποδομές - Στο σκοτάδι για ώρες Κίεβο και άλλες 9 περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο νότιο τμήμα έπειτα από νέα ρωσική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά στην ουκρανική πρωτεύουσα
LIFO NEWSROOM