To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter
0

Με την πεποίθηση ότι η χώρα μας δεν επιτρέπεται να μείνει έξω από όσες επαναστατικές αλλαγές συντελούνται παγκοσμίως βάσει νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ιδρύθηκε το 2015 ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας.

Αποκλειστικός σκοπός του ήταν η δημιουργία και η δωρεάν προσφορά σε φοιτητές, επαγγελματίες επιστήμονες αλλά και στο ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων.

Τα Massive Open Online Courses, τα οποία αρχικά ξεκίνησαν από μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια το 2011, έχουν φέρει τόσο σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια εκπαίδευση και πλέον εφαρμόζονται με απόλυτη επιτυχία σε όλες τις χώρες του κόσμου που διαμορφώνουν το κοινό μας μέλλον.

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter

Η πλατφόρμα του Mathesis, το OpenEdX/gr, είναι η εξελληνισμένη εκδοχή αυτής που χρησιμοποιεί το edX: Ο φορέας διαδικτυακών μαθημάτων που έχουν ιδρύσει το Harvard και το ΜΙΤ.

Εκτός από τον ίδιο το θεσμό των Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων, το Mathesis είναι εκείνο που έφερε στην Ελλάδα και την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία για τη διαχείριση και προσφορά τους.

Tα αποτελέσματα της πρώτης τριετίας λειτουργίας του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis είναι σαφέστατα εντυπωσιακά με το Κέντρο να χαίρει όλο και μεγαλύτερης απήχησής στο πλατύ κοινό.

Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει δημιουργήσει και προσφέρει 26 μαθήματα. Ο συνολικός αριθμός των εγγραφέντων φοιτητών έχει υπερβεί τις 56.000, ενώ αντίστοιχα οι επιτυχείς αποφοιτήσεις είναι περίπου 34.000.

Νούμερα τα οποία εάν συγκριθούν με τα αντίστοιχα μεγάλων πανεπιστήμιων θα δείξουν ότι το Mathesis, παρά τη σύντομη πορεία του, μπορεί και στέκεται ανάμεσα στα πιο επιτυχημένα κέντρα διαδικτυακών μαθημάτων του κόσμου.

Το Μathesis είναι αυτόνομο και αυτοχρηματοδοτούμενο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο με τη νέα δωρεά του υποστηρίζει τη διεξαγωγή περίπου 7 νέων μαθημάτων το χρόνο, ενταγμένων σε τρεις βασικούς κύκλους: α) Μαθήματα γενικής παιδείας για τον ανήσυχο Έλληνα πολίτη, β) Μαθήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και γ) Μαθήματα που απευθύνονται σε καθηγητές ή μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter

Πέρα από τη συνέχιση και ολοκλήρωση των κύκλων μαθημάτων που έχουν ήδη αρχίσει –με αυξανόμενη όμως έμφαση στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική και τα μαθήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης– το πρόγραμμά του Μathesis για τα επόμενα χρόνια θα ενσωματώσει και 2 πιο φιλόδοξους κύκλους μαθημάτων, τόσο στο επίπεδο της γενικής παιδείας των πολιτών όσο και στο επίπεδο της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ο πρώτος κύκλος υπό τον τίτλο «Αρχαίος ελληνικός πολιτισμός: Η Ελλάδα του κόσμου» σκοπεύει να καλύψει όλα τα θεμελιώδη επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που τον έκαναν πραγματικά παγκόσμιο: Από την Αθηναϊκή δημοκρατία και το αρχαίο θέατρο έως τα αρχαία μαθηματικά και τη φιλοσοφία.

Η σειρά εγκαινιάζεται τον Απρίλιο με το πρώτο μάθημα «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία 1: Βασικές Τεχνολογίες» και διδάσκοντα τον κατ' εξοχήν ειδικό στο θέμα· τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ κ. Θεοδόση Τάσιο.

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter


Το δεύτερο μάθημα της σειράς με θέμα το «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο» θα προσφερθεί το φθινόπωρο με διδάσκοντα τον καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Βάϊο Λιαπή.

Η κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, θα διδάξει το νέο μάθημα ελληνικής ιστορίας με τίτλο «Στην κορυφή του Παγκόσμιου Στόλου», το οποίο θα προσφερθεί το φθινόπωρο και αφορά στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας από τον 18ο μέχρι τον- 21ο αιώνα.

Ο δεύτερος κύκλος των νέων μαθημάτων του Κέντρου φιλοδοξεί να «ανοίξει» τα στενά όρια ενός στείρου εγκυκλοπαιδισμού στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Υπό τον γενικό τίτλο «Εύρηκα-Εύρηκα: Για μια πιο δημιουργική εκπαίδευση» η σειρά θα εγκαινιαστεί το προσεχές φθινόπωρο με το πιο αντιπροσωπευτικό της μάθημα.

Μια διεθνώς καταξιωμένη εκπαιδευτικός, η κ. Τίνα Νάντσου της Σχολής Hill, θα αναλάβει να μεταφέρει τη μοναδική εμπειρία της σε σχολικά πειράματα με απλά υλικά σε εκπαιδευτικούς της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Το «Εργαστήριο του Δημιουργικού Εκπαιδευτικού» που θα ακολουθήσει δεν θα είναι ένα συμβατικό μάθημα, αλλά ένας χώρος προβληματισμού και διαλόγου μέσα από τον οποίο οι πιο δημιουργικοί εκπαιδευτικοί της χώρας –με πρώτη ομάδα εκείνους που έχουν ήδη διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς για πρωτότυπες διδακτικές προσεγγίσεις με βάση το πείραμα– θα μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε πρότυπη μορφή υπό την καθοδήγηση και τεχνική ευθύνη του Mathesis.

Μια ιδιαίτερη συνιστώσα της σειράς θα είναι τα «Διαδικτυακά Σχολεία» για μαθητές, με πρώτο σχετικό μάθημα το «Ταξίδι στο Σύμπαν. Σταθμός πρώτος: Το ηλιακό μας σύστημα», το οποίο θα προσφερθεί μέσα στις επόμενες ημέρες του Απριλίου, με διδάσκοντες τους καθηγητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βάσω Παυλίδου και κ. Κώστα Τάσση.

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter

Κι ενώ ο πιλοτικός χαρακτήρας αυτής της εξέχουσας προσπάθειας του Κέντρου έχει ξεπεράσει το «πειραματικό» στάδιο και έχει εξελιχθεί σε έναν αποδοτικό πυρήνα νέας εκπαίδευσης, το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis συνεχίζει να στοχεύει όλο και πιο ψηλά.

Αρχικά με την προσέλκυση ως διδασκόντων του Mathesis των καλύτερων Ελλήνων επιστημόνων των εξωτερικού. Μια προσπάθεια, η οποία έχει ήδη δεσμεύσει τον καθηγητή του ΜΙΤ, κ. Κώστα Δασκαλάκη, τον πιο προικισμένο νέο Έλληνα επιστήμονα σήμερα, να διδάξει ένα μάθημα Επιστήμης Δεδομένων σε περίπου 1 με 2 χρόνια από τώρα.

Ένας ακόμη μεγάλος στόχος τoυ Κέντρου είναι η υλοποίηση του προγράμματος «Mathesis Plus», το οποίο σε συνεργασία με τα σημαντικότερα μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας θα σχεδιάζει μαθήματα τα οποία θα συνδέονται οργανικά με τα εκθέματα, το αρχειακό υλικό και την εμπειρογνωμοσύνη αυτών των σημαντικών ιδρυμάτων.

Για το πλήρες πρόγραμμα και τα νέα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα του Mathesis κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://mathesis.cup.gr/

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ