Ευρωπαϊκή Ένωση προς Τουρκία: «Ανοιχτές οι πόρτες αλλά πρέπει και "οι μεντεσέδες" να λειτουργούν»

Ευρωπαϊκή Ένωση προς Τουρκία: «Ανοιχτές οι πόρτες αλλά πρέπει και "οι μεντεσέδες" να λειτουργούν» Facebook Twitter
0

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση δια του, επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

«Οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοιχτές, και παραμένουν ανοικτές, αλλά οι μεντεσέδες πρέπει να λειτουργούν για να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες» διεμήνυσε ο κ. Σχοινάς σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Οι μεντεσέδες, εξηγεί ο κοινοτικός αξιωματούχος, είναι η μεταρρύθμιση, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία. «Αν τα καταφέρουμε σε αυτό το κομμάτι, μαζί με όλα τα άλλα που βρίσκονται στο τραπέζι για την προενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τότε η πόρτα θα παραμείνει ανοικτή» διευκρινίζει.

Παράλληλα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απορρίπτει όλες εκείνες τις φωνές στην ΕΕ που μιλούν για αναστολή των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ένωση, αποσαφηνίζοντας ότι αυτό θα απαιτούσε τη συναίνεση όλων των κρατών - μελών.

Όπως επισημαίνει, μετά και τις δημοτικές εκλογές η επόμενη τετραετία συνιστά ευκαιρία για την Τουρκία. «Η Τουρκία θα περάσει περίοδο σταθερότητας, χωρίς εκλογικές διαδικασίες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και αυτό θα πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας και της ΕΕ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας καθώς και της μετανάστευσης, των πληροφοριών, του εμπορίου, των μεταφορών και της ενέργειας. «Το πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης είναι επίσης ένα θετικό βήμα» πρόσθεσε ο κ. Σχίνας.

Σχετικά με την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, εν μέσω τουρκικών εκκλήσεων για καθυστερήσεις στην επικαιροποίηση

της ένωσης, σχολιάζει ότι «η ΕΕ θα κάνει αυτό που της αναλογεί».

Το «επίτευγμα» της Τουρκίας

Η Τουρκία «που ανοίγει τις πόρτες της σε 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες (στον κόσμο), με αποτέλεσμα να έχει καταφέρει ένα μεγάλο επίτευγμα στα μάτια των ευρωπαϊκών αρχών» δήλωσε εξάλλου ο κ. Σχοίνας.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη κάνει αυτό που της αναλογεί, πληρώνοντας 3 εκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Μιλώντας για την ευρωτουρκική συμφωνία του 2016, ο κ. Σχοινάς σχολίασε δε ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εισροή προσφύγων στην περιοχή του Αιγαίου μειώθηκε κατά 90%».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Τουρκίας, δήλωσε ακόμη ότι η ΕΕ συνδέεται γεωγραφικά και ιστορικά με την Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τον τουρκικό λαό και την Τουρκία» πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM