Βrexit: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι Ευρωπαίοι θέτουν όρους για νέα παράταση

Βrexit: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι Ευρωπαίοι θέτουν όρους για νέα παράταση Facebook Twitter
EPA
0

Oι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, σε μία έκτακτη σύνοδο κορυφής με αποκλειστικό θέμα το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι θέλει παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης έως τις 30 Ιουνίου.

Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προτείνει μία μεγαλύτερη παράταση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε από τους 27 ηγέτες να υποστηρίξουν μία ευέλικτη παράταση, έως και ένα χρόνο, υπό προϋποθέσεις. 

Για να εγκριθεί η αναβολή στο Brexit πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συμφωνήσει σε μια δεύτερη αναβολή του Brexit, υπό κάποιες προϋποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή ευρωεκλογών, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών των κρατών μελών.

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωσή του αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019», αναφέρεται στο κείμενο.

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019, και δεν έχει επικυρώσει μια συμφωνία Brexit έως τις 22 Μαΐου 2019, τότε πρέπει να διεξαγάγει ευρωεκλογές, υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Σημειώνεται παράλληλα ότι η χρονική παράταση του Brexit «δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM