Τσίπρας στο MIA: Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε πολιτικό κόστος

Τσίπρας στο MIA: Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε πολιτικό κόστος Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
1

Συνέντευξη παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο κρατικό πρακτορείο MIA της Βόρειας Μακεδονίας ενόψει της επίσημης επίσκεψής που πραγματοποιεί στα Σκόπια την Τρίτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανοίγει τα χαρτιά του για τις επερχόμενες συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ και τις μελλοντικές συνεργασίες των δύο χωρών και εξηγεί τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρας, η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολλούς που υποστήριζαν ότι ήταν δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα τους, χωρίς η μία πλευρά να ταπεινώσει την άλλη.

Ωστόσο, υπάρχει πολιτικό κόστος που απορρέει από τη Συμφωνία, καθώς μέρος των Ελλήνων παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντί της.

«Ευθύνη μας, δική μου και του Ζόραν, είναι να δείξουμε στους λαούς μας ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από το μονοπάτι που ανοίγεται» τονίζει ο πρωθυπουργός και συμπληρώνει ότι «είναι ευθύνη μας να απαντήσουμε στις δυνάμεις του εθνικισμού που έχουν ενισχυθεί στις μέρες μας και στόχος μας να μην επιστρέψουμε σε σκοτεινές εποχές».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επερχόμενη επίσκεψή του στα Σκόπια ιστορικής σημασίας, καθώς βασίζεται σε μία νέα στρατηγική σκοπιά και για τις δύο χώρες. Όπως αποκάλυψε, θα συνοδεύεται από 10 υπουργούς και θα υπογράψει σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς.

Ακόμα, ανέφερε ότι οι δύο χώρες οφείλουν να είναι σύμμαχοι και συνεργάτες, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και τα Σκόπια χρειάζονται έναν ισχυρό γείτονα για να στηρίξει τα βήματά τους στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Ερωτηθείς, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος, δεν θα ήταν σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, να βρει μια λύση στο ασφαλιστικό σύστημα, να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε επιπλέον να πραγματοποιήσει ριζοσπαστικές αλλαγές που ήταν απαραίτητες στο πεδίο των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων».

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια