H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού»

H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
0

Στο άκρως αναπτυγμένο και υπερσύγχρονο σημερινό Πεκίνο, η 92χρονη Μαντάμ Ζάο με τα «πόδια του λωτού» σίγουρα αποτελεί σπάνιο θέαμα και ενδεχομένως την τελευταία ζωντανή απόδειξη μιας βασανιστικής και επίπονης παράδοσης. 

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με τα «πόδια του λωτού», με την πιο δημοφιλή να εξηγεί την ονομασία λόγω του σχήματος που παίρνουν τα δάχτυλα, τα οποία θυμίζουν ένα κλειστό άνθος λωτού.

H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter

Το δέσιμο των γυναικείων ποδιών στην Κίνα είχε σκοπό να κάνει τις γυναίκες πιο όμορφες ώστε να προσελκύσουν μνηστήρες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό στάτους κάθε οικογένειας. Οι αρχαίο Κινέζοι πίστευαν πως τα μικροσκοπικά πόδια θα βοηθούσαν στην ικανοποίηση των αντρών στην κρεβατοκάμαρα. Αντιθέτως, οι γυναίκες που είχαν κανονικά πόδια θεωρούνταν «πολύ ανδροπρεπείς» και όχι αρκούντως ντελικάτες. 

Η συγκεκριμένη πρακτική εκτός από τον αισθητικό σκοπό της, θεωρούνταν επίσης απόδειξη αφοσίωσης μια γυναίκας προς τον σύζυγό της, κυρίως επειδή με τόσο μικροσκοπικά πόδια δεν θα ήταν σε θέση να τρέξει γρήγορα, οπότε θα δυσκολευόταν είτε να απατήσει τον άντρα της είτε να εγκαταλείψει την οικογένειά της.

Η βάρβαρη παράδοση διήρκεσε περίπου 1.000 χρόνια και σταμάτησε επισήμως το 1912, όταν καθαιρέθηκε η τότε βασιλική οικογένεια. 

Στο παρελθόν, οι γυναίκες στην Κίνα επιτρέπονταν να δείχνουν τα «πόδια του λωτού» μόνο στους συζύγους τους, αλλά τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες άρχισαν να τα αποκαλύπτουν σε δημοσιογράφους και φωτογράφους.

H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter

Από το 2005, ο Βρετανός φωτογράφος Τζο Φάρελ έχει πάρει συνέντευξη και απαθανατίσει δεκάδες γυναίκες με «τα πόδια του λωτού». «Είναι δύσκολο να φανταστείς πως οι γυναίκες έπρεπε να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε μια τόσο οδυνηρή διαδικασία για να γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία και να αγαπηθούν. Αλλά τότε αυτό ήταν το πρότυπο ομορφιάς, όπως σήμερα κάποιες γυναίκες προτιμούν να είναι αδύνατες ή κάνουν τατουάζ», έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. 

Όπως εκατοντάδες χιλιάδες κορίτσια πριν από εκείνη, στην Μαντάμ Ζάο έσφιγγαν τα δάχτυλα των ποδιών με επιδέσμους από τότε που ήταν 5 ετών, για τουλάχιστον μια δεκαετία, μέχρι το τελικό, εξαιρετικά παραμορφωμένο αλλά επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Μαντάμ Ζάο ζει σήμερα σε ένα χωριό στα προάστια του Πεκίνου, της αρέσει να καπνίζει πίπα και να πηγαίνει βόλτες στην γειτονιά με το τρίκυκλο που έχει. Είναι μια από τις ελάχιστες ηλικιωμένες -αν όχι η τελευταία- που βίωσε το μαρτύριο με τα «πόδια του λωτού», που σήμερα έχουν το μέγεθος της παλάμης της.

H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
H τελευταία γυναίκα με τα «τα πόδια του λωτού» Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM
Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Διεθνή / Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της φυλακής του Αλκατράζ για «επικίνδυνους και υπότροπους εγκληματίες» – Σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και πολιτικές ερμηνείες
LIFO NEWSROOM