Η Κύπρος «φοβάται» ένα σκληρό Brexit αλλά η ναυτιλία της θα επωφεληθεί

Η Κύπρος «φοβάται» ένα σκληρό Brexit αλλά η ναυτιλία της θα επωφεληθεί Facebook Twitter
0

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι, μετά την Ελλάδα, ο δεύτερος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Κύπρου στην ΕΕ» αναφέρει άρθρο της Rheinische Post, σχετικό με τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου σκληρού Brexit στον τουρισμό, το εμπόριο, αλλά και άλλους τομείς της κυπριακής οικονομίας και διαβλέπει μια ευκαιρία για την Κύπρο.

Αυτή εντοπίζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον χώρο της ναυτιλίας, μιας και μετά το Brexit βρετανικοί ναυτιλιακοί όμιλοι ενδέχεται να αλλάξουν σημαία στα πλοία τους, τα οποία μπορεί να πλέουν μελλοντικά με την περισσότερο ευνοϊκή από οικονομική και φορολογική άποψη σημαία της Κύπρου.

«Στη Λεμεσό ελπίζουν ότι σύντομα περισσότερες βρετανικές ναυτιλιακές εταιρείες θα καταχωρήσουν τα πλοία τους στην Κύπρο και θα ανοίξουν εκεί υποκαταστήματα» αναφέρει τέλος η Rheinische Post, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος αποτελεί ήδη σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο χάρη στην ευνοϊκή φορολογία, ενώ διαθέτει η ίδια επίσης τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην ΕΕ.

«Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει τόσο στενούς προσωπικούς και οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο η πρώην βρετανική Κύπρος. Μπορεί να ανεξαρτητοποιήθηκε το 1960, ωστόσο μέχρι σήμερα το βρετανικό στοιχείο παραμένει εμφανές σε πολλές εκφάνσεις της κυπριακής καθημερινότητας. Η οδήγηση στα αριστερά, οι σχολικές στολές και η πληθώρα βρετανικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, φασόλια φούρνου, μαρμελάδα πορτοκάλι, μπύρα Γκίνες παραπέμπουν στην αποικιακή εποχή», γράφει η Rheinische Post.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει, επίσης, ότι για όλους αυτούς τους λόγους μέχρι σήμερα «οι Βρετανοί τουρίστες νιώθουν ιδιαιτέρως άνετα στο "νησί της Αφροδίτης"». Πάντως παρά το τουριστικό ρεκόρ του 2018, ο τουριστικός κλάδος της Κύπρου φέτος έχει χαμηλές προσδοκίες.

«Το 2019 θα είναι σίγουρα μια δύσκολη χρονιά» ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα ο Χάρης Λοϊζίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κύπρου. Κι αυτό όχι μόνο λόγω της τουριστικής ανάκαμψης Τουρκίας και Αιγύπτου, αλλά και λόγω Brexit, σημειώνει η εφημερίδα, μιας και ενδέχεται, σε περίπτωση σκληρού Brexit και υποτίμησης της λίρας, να γίνει η Κύπρος ακριβός τουριστικός προορισμός με ακριβότερες πτήσεις για τους Βρετανούς τουρίστες».

«Αλλά δεν είναι μόνο η τουριστική βιομηχανία που τρέμει το Brexit. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Κύπρο θα επηρεαστούν από αυτό» αναφέρει το ρεπορτάζ εξηγώντας ότι πρόκειται για τους 3.000 Βρετανούς υπαλλήλους στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις που υπόκεινται σε βρετανικό δίκαιο, τους 11.000 Κύπριους πολίτες που επίσης εργάζονται εκεί, αλλά και τους 65.000 Βρετανούς πολίτες, κυρίως συνταξιούχους, που ζουν στην Κύπρο. Και για το εξαγωγικό εμπόριο της Κύπρου ένα σκληρό Brexit θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δύο διοικητές των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης

Διεθνή / Ιράν: Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δύο διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης

Πρόκειται για τον διοικητή του Παλαιστινιακού Σώματος της Δύναμης Κοντς και έναν διοικητή του ειδικού σώματος των Φρουρών που διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό - Βίντεο των IDF
LIFO NEWSROOM
Αποκλεισμός από την για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Διεθνή / Αποκλεισμός για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Η ιστορία του διευθυντή τοπικού σχολείου, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Γεωργία με χειροπέδες μαζί με την οικογένειά του, αφού αρνήθηκε να διδάξει το ρωσικό πρόγραμμα σπουδών
LIFO NEWSROOM
Ήρωας ή Προδότης: Νέο άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / «Ήρωας ή Προδότης»: Άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Ένα άγαλμα του Τζορτζ Ουάσινγκτον επιστρέφει ανανεωμένο στην Πλατεία Τραφάλγκαρ. Τι σημαίνει η παρουσία του Αμερικανού επαναστάτη ήρωα δίπλα σε Βρετανούς βασιλείς και ναυάρχους;
LIFO NEWSROOM
Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM