Το ισραηλινό διαστημικό σκάφος έβγαλε την πρώτη του σέλφι με φόντο τη Γη

Το ισραηλινό διαστημικό σκάφος έβγαλε την πρώτη του σέλφι με φόντο τη Γη Facebook Twitter
1

Το ισραηλινό διαστημικό σκάφος Beresheet, που βρίσκεται καθ' οδόν για τη Σελήνη, έβγαλε την πρώτη του φωτογραφία σέλφι με φόντο τη Γη.


Η φωτογραφία, όπου διακρίνεται η Αυστραλία, καθώς επίσης η ισραηλινή σημαία και το μήνυμα «Μικρή χώρα, μεγάλα όνειρα», στάλθηκε στο κέντρο ελέγχου του σκάφους στο Ισραήλ από απόσταση περίπου 37.600 χιλιομέτρων.

Το βάρους 585 κιλών και κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων Beresheet (Γένεσις), που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SpaceIL και από την κρατική ισραηλινή αεροδιαστημική εταιρεία Israel Aerospace Industries, είχε εκτοξευθεί από ένα πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Space X από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 22 Φεβρουαρίου.

Το ταξίδι, που ακολουθεί μια περίπλοκη και όχι τη συνήθη σύντομη πορεία, αναμένεται να διαρκέσει επτά εβδομάδες. Αν όλα πάνε καλά, το σκάφος προγραμματίζεται να προσεληνωθεί στις 11 Απριλίου, κάνοντας το Ισραήλ την τέταρτη χώρα που θα έχει πετύχει κάτι τέτοιο μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ (Ρωσία) και την Κίνα. Μέχρι στιγμής, το σκάφος έχει εμφανίσει δύο μικρές τεχνικές δυσλειτουργίες, που όμως ξεπεράστηκαν από τους μηχανικούς.

Θα ακολουθήσει η Ινδία που ελπίζει να γίνει φέτος η πέμπτη χώρα, η οποία θα «πατήσει» στο φεγγάρι με την αποστολή Chandrayaan-2, ενώ το 2020 πιθανώς θα είναι η σειρά της Ιαπωνίας.

ΟΙ ΗΠΑ, που δεν έχουν ξαναπάει στη Σελήνη μετά την τελευταία αποστολή «Απόλλων» το 1972, σχεδιάζουν την κατασκευή ενός μικρού διαστημικού σταθμού (Gateway) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ως το 2026 και μια επανδρωμένη αποστολή την επόμενη δεκαετία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
100 εκατομμύρια κόστισε λέει το διαστημικό σκάφος. Είμαι σίγουρος ότι οι χιλιάδες μετακλητοί εδώ σε μας κοστίζουν περισσότερα κάθε χρόνο. Μια απ' τις διαφορές σοβαρού κράτους και μπανανίας.