Σφίγγει τον οικονομικό κλοιό ο Γκουαϊδό κατά του Μαδούρο

Σφίγγει τον οικονομικό κλοιό ο Γκουαϊδό κατά του Μαδούρο Facebook Twitter
0

Ο Χούαν Γκουαϊδο ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό νέας διοίκησης στη Citgo, σε μια νέα προσπάθεια να σφίξει τον οικονομικό κλοιό γύρο από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

«Η νέα διοίκηση θα αποτελείται από ικανούς Βενεζουελάνους που δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και δεν έχουν πολιτικούς δεσμούς», ανακοίνωσε μέσω του Twitter o Γκουαϊδό.

Καθώς το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι βαρύ διυλίζεται εν μέρει στις ΗΠΑ από τη Citgo, θυγατρική της PDVSA.

«Με αυτή την απόφαση, όχι μόνο προστατεύουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, αλλά αποφεύγουμε να συνεχιστεί η καταστροφή της εταιρείας, αποφεύγουμε τις απώλειες», τόνισε.

Οι ΗΠΑ, με τις οποίες το Καράκας έχει διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις μετά την αναγνώριση του Γκουαϊδό, έχουν ήδη δώσει επισήμως τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Από τις 28 Απριλίου η Ουάσινγκτον σκοπεύει επίσης να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς την αμερικανική αγορά.

Το Καράκας εκτίμησε ότι η ζημιά που προκαλεί στην οικονομία της Βενεζουέλας «το αμερικανικό εμπάργκο» ανέρχεται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα.

«Υπάρχουν διάφορες λύσεις, διάφορες επιλογές. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο όπου συναντήθηκε με τον Κολομβιανό ομόλογο του Ιβάν Ντούκε.

Ο Μαδούρο χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «γιορτή μίσους» ενάντια στη χώρα του. «Μην ακουμπάτε τη Βενεζουέλα!», προειδοποίησε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος επικρίνοντας τους δύο ηγέτες που προτίμησαν να μιλήσουν για τη χώρα του, αντί για «την κοκαΐνη που παράγεται στην Κολομβία».

Ο Τραμπ τόνισε εξάλλου ότι ο Μαδούρο διαπράττει ένα «φρικτό λάθος» εμποδίζοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

«Προσπαθούμε να περάσουμε τρόφιμα στους ανθρώπους που πεινάνε», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» την παρεμπόδιση εισόδου της βοήθειας στη Βενεζουέλα.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα στείλουν 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Θα δείτε».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μάλιστα χθες ότι θα στείλουν επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα.

Από την πλευρά του ο Ντούκε υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσει να ασκείται πίεση στο Καράκας: «Με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχουμε τον ίδιο στόχο: να απελευθερώσουμε τη Βενεζουέλα από τη δικτατορία».

Ωστόσο ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Έλιοτ Ένγκελ, διαβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

«Ανησυχώ για την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος του προέδρου, του υπαινιγμούς του ότι μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ παραμένει ένα ενδεχόμενο. Θέλω να ξεκαθαρίσω (...): δεν υπάρχει ενδεχόμενο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM