Γκρούεφσκι: Η κυβέρνηση Ζάεφ ήθελε να με δολοφονήσει

Γκρούεφσκι: Η κυβέρνηση Ζάεφ ήθελε να με δολοφονήσει Facebook Twitter
EPA
0

Σχέδιο δολοφονίας του, κατήγγειλε ο τέως πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι στην πρώτη συνέντευξή του αφότου διέφυγε από την πΓΔΜ.


Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του αφότου διέφυγε στην Ουγγαρία τον περασμένο Νοέμβριο, ο τέως πρωθυπουργός της πΓΔΜ και τέως ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO DPMNE, επέμεινε ότι έφυγε από τα Σκόπια καθώς «αξιόπιστες πηγές» τον προειδοποίησαν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ σχεδίαζε να τον δολοφονήσει.

«Αρχικά σχεδίαζα να πάω στη φυλακή... αλλά τις τελευταίες μέρες (πριν να αρχίσει να εκτίει την ποινή του) έλαβα πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη εξουδετέρωσή μου στη φυλακή, όχι αμέσως αλλά μετά από μια ορισμένη περίοδο, γι' αυτό άλλαξα γνώμη», ανέφερε ο Γκρουέφσκι στο σκοπιανό κανάλι Sitel, σε συνέντευξη που προβλήθηκε το Σάββατο.

Δεν αποκάλυψε ποιο ήταν το κίνητρο για τη φερόμενη δολοφονία του, ωστόσο δήλωσε ότι έλαβε τις πληροφορίες από «αξιόπιστες πηγές» και από «άτομα καλά ενημερωμένα για τις συνθήκες μέσα στη φυλακή».

Επιπλέον αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση Ζάεφ διευκόλυνε τη διαφυγή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Αν η κυβέρνηση (των Σκοπίων) μπορούσε να με βλάψει με άλλο τρόπο, θα το έκαναν. Αλλά να με βοηθήσουν; Δεν υπάρχει περίπτωση».

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι διέφυγε στην Αλβανία και, υπό τη βοήθεια Ούγγρων διπλωμάτων, έφτασε στη Βουδαπέστη ζητώντας πολιτικό άσυλο το οποίο η κυβέρνηση Όρμπαν του χορήγησε.

Η πΓΔΜ υπέβαλε αίτημα έκδοσης στην Ουγγαρία με τις αρχές των Σκοπίων να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τη διαφυγή του, ωστόσο δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τα ευρήματά τους.

Ο Γκρουέφσκι, του οποίου το διαβατήριο είχε κατασχεθεί, δήλωσε ότι διέσχισε τη γειτονική Αλβανία «πολύ απλά». Αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν είχε εγκαταλείψει τα Σκόπια μέσω συνοριακής διέλευσης.

«Οι αρχές της "Μακεδονίας" καυχώνται ότι θα αποκαλύψουν τα πάντα, γι 'αυτό αφήστε τους να το κάνουν» σχολίασε ειρωνικά.

Ο Γκρουέφσκι ανέφερε ότι από τη στιγμή που έφτασε στην Αλβανία, έκανε αίτηση στην Ουγγρική πρεσβεία στα Τίρανα για πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, μετά την οποία οι Ούγγροι αξιωματούχοι βοήθησαν το ταξίδι του στη Βουδαπέστη, ενώ αρνήθηκε ότι είχε έρθει σε επαφή με τις Ουγγρικές αρχές πριν από τη διαφυγή του.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM