Γκρούεφσκι: Η κυβέρνηση Ζάεφ ήθελε να με δολοφονήσει

Γκρούεφσκι: Η κυβέρνηση Ζάεφ ήθελε να με δολοφονήσει Facebook Twitter
EPA
0

Σχέδιο δολοφονίας του, κατήγγειλε ο τέως πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι στην πρώτη συνέντευξή του αφότου διέφυγε από την πΓΔΜ.


Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του αφότου διέφυγε στην Ουγγαρία τον περασμένο Νοέμβριο, ο τέως πρωθυπουργός της πΓΔΜ και τέως ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO DPMNE, επέμεινε ότι έφυγε από τα Σκόπια καθώς «αξιόπιστες πηγές» τον προειδοποίησαν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ σχεδίαζε να τον δολοφονήσει.

«Αρχικά σχεδίαζα να πάω στη φυλακή... αλλά τις τελευταίες μέρες (πριν να αρχίσει να εκτίει την ποινή του) έλαβα πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη εξουδετέρωσή μου στη φυλακή, όχι αμέσως αλλά μετά από μια ορισμένη περίοδο, γι' αυτό άλλαξα γνώμη», ανέφερε ο Γκρουέφσκι στο σκοπιανό κανάλι Sitel, σε συνέντευξη που προβλήθηκε το Σάββατο.

Δεν αποκάλυψε ποιο ήταν το κίνητρο για τη φερόμενη δολοφονία του, ωστόσο δήλωσε ότι έλαβε τις πληροφορίες από «αξιόπιστες πηγές» και από «άτομα καλά ενημερωμένα για τις συνθήκες μέσα στη φυλακή».

Επιπλέον αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση Ζάεφ διευκόλυνε τη διαφυγή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Αν η κυβέρνηση (των Σκοπίων) μπορούσε να με βλάψει με άλλο τρόπο, θα το έκαναν. Αλλά να με βοηθήσουν; Δεν υπάρχει περίπτωση».

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι διέφυγε στην Αλβανία και, υπό τη βοήθεια Ούγγρων διπλωμάτων, έφτασε στη Βουδαπέστη ζητώντας πολιτικό άσυλο το οποίο η κυβέρνηση Όρμπαν του χορήγησε.

Η πΓΔΜ υπέβαλε αίτημα έκδοσης στην Ουγγαρία με τις αρχές των Σκοπίων να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τη διαφυγή του, ωστόσο δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τα ευρήματά τους.

Ο Γκρουέφσκι, του οποίου το διαβατήριο είχε κατασχεθεί, δήλωσε ότι διέσχισε τη γειτονική Αλβανία «πολύ απλά». Αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν είχε εγκαταλείψει τα Σκόπια μέσω συνοριακής διέλευσης.

«Οι αρχές της "Μακεδονίας" καυχώνται ότι θα αποκαλύψουν τα πάντα, γι 'αυτό αφήστε τους να το κάνουν» σχολίασε ειρωνικά.

Ο Γκρουέφσκι ανέφερε ότι από τη στιγμή που έφτασε στην Αλβανία, έκανε αίτηση στην Ουγγρική πρεσβεία στα Τίρανα για πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, μετά την οποία οι Ούγγροι αξιωματούχοι βοήθησαν το ταξίδι του στη Βουδαπέστη, ενώ αρνήθηκε ότι είχε έρθει σε επαφή με τις Ουγγρικές αρχές πριν από τη διαφυγή του.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM