No.1

«Φύγε ειρηνικά και θα έχεις άσυλο», λέει στον Μαδούρο ο Γκουαϊδό

«Φύγε ειρηνικά και θα έχεις άσυλο», λέει στον Μαδούρο ο Γκουαϊδό Facebook Twitter
Ο Χουάν Γκουαϊδό την Τετάρτη αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος... Φωτ.: Miguel Gutiérrez/EPA
0

Ο Νικολάς Μαδούρο και ο βασικός πυρήνας των στελεχών του μπορούν να λάβουν αμνηστία εάν ο ίδιος συμφωνήσει να παραιτηθεί από την εξουσία και δεχθεί μια ειρηνική πολιτική μετάβαση, δήλωσε ο Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Χουάν Γκουαϊδό την Τετάρτη αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, και επέμεινε για την ανάγκη να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές.

Γρήγορα αναγνωρίστηκε ως μεταβατικός πρόεδρος από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Κολομβία.

Οι ταραχές που ξέσπασαν την Δευτέρα και μαίνονται στην Βενεζουέλα, σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν αποτέλεσμα 26 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS), μια ΜΚΟ προσκείμενη στην αντιπολίτευση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Εικοσιέξι άνθρωποι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας», τόνισε με tweet της η ΜΚΟ, προσθέτοντας πως επτά από τα θύματα σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σε όλη την χώρα, με οχήματα και κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, ανέφερε η εφημερίδα El Nacional. Επικαλούμενη την μκο Foro Penal, η εφημερίδα τόνισε ότι μόνο χθες Τετάρτη περίπου 175 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Τα περισσότερα θύματα ήταν άνδρες ηλικιών μεταξύ 19 και 47 ετών, με την OVCS να αναφέρει ότι ένας 18χρονος έφηβος σκοτώθηκε από πυρά στο Καράκας.

Στην πρώτη του συνέντευξη, ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι ήταν αποφασισμένος να τερματίσει τη «δικτατορία» του Μαδούρο, να σταθεροποιήσει το οικονομικά κατεστραμμένο έθνος του και να οργανώσει ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης επανέλαβε την έκκλησή του προς τους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας να παραδώσουν τον αρχηγό τους.

Τόνισε επίσης ότι ο Μαδούρο θα μπορούσε να έχει αμνηστία αμνηστία εάν συμφωνούσε να αποχωρήσει. «Αυτή η αμνηστία, αυτές οι εγγυήσεις βρίσκονται στο τραπέζι για όλους όσους είναι έτοιμοι να βρεθούν στο πλευρό του συντάγματος για να ανακτηθεί η δημοκρατική τάξη», δήλωσε.

«Σε περιόδους μετάβασης έχει ξανασυμβεί», εξήγησε επισημαίνοντας προηγούμενες περιπτώσεις με χάρη που δόθηκαν στη Χιλή και τη Βενεζουέλα στη δεκαετία του 1970 και του 1950.

Ο Μαδούρο δεν έχει απαντήσει ακόμη στην προσφορά αυτή, αλλά έχει δείξει πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τόσο εύκολα την εξουσία κάνοντας λόγο για πραξικόπημα.

Στήριξη στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας.

«Γίναμε μάρτυρες ενός αξιόμεμπτου γεγονότος: Ένας άνδρας αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παλαντίνο, ο οποίος ήταν πλαισιωμένος από ανώτερους αξιωματικούς.

Τόνισε πως η απόφαση του  Γκουαϊδό να ορκιστεί πρόεδρος ενώπιον χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών την Τετάρτη συνιστά «πολύ σοβαρό ζήτημα» που απειλεί το κράτος δικαίου και την ειρήνη.

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM