Τηλεφωνική συνομιλία με τον Χουάν Γκουαϊδό είχε ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Χουάν Γκουαϊδό είχε ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Tηλεφωνική συνομιλία είχε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ με τον πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό.

O Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε χθες μεταβατικός πρόεδρος, και επέμεινε για την ανάγκη να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές».

Στη διάρκεια αυτής της δεκάλεπτης τηλεφωνικής συνδιάλεξης, με δική του πρωτοβουλία, ο Σάντσεθ εξέφρασε στον Γκουαϊδό «την αναγνώρισή του για το θάρρος το οποίο επέδειξε σε αυτή την κατάσταση», ανέφεραν οι υπηρεσίες του σοσιαλιστή επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σάντσεθ εξέφρασε εξάλλου την υποστήριξή του «στη νομιμότητα της Εθνοσυνέλευσης» της Βενεζουέλας και εξήγησε στον κ. Γκουαϊδό την «κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στην οποία οι 28 εξέφρασαν «την κοινή τους θέση για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών (...) και την κατηγορηματική άρνηση της χρήσης βίας και δύναμης».

Μιλώντας εξ ονόματος των 28, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε χθες να ακουστεί η φωνή του λαού της Βενεζουέλας και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, χωρίς όμως να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο.

Στον λογαριασμό του στο Twitter ο Χουάν Γκουαϊδό ανέφερε πως εξέθεσε στον Σάντσεθ «τη μάχη της Βενεζουέλας» προκειμένου να «αποκτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και [να διεξαγάγει] ελεύθερες εκλογές».

«Στα σημεία αυτά, ο πρόεδρος (της ισπανικής κυβέρνησης) μου επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του», ανέφερε ο Γκουαϊδό.

 

Οι υπηρεσίες του Σάντσεθ ανέφεραν εξάλλου πως ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης συναντήθηκε στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ του Νταβός με τους προέδρους της Κολομβίας, του Ισημερινού και της Κόστα Ρίκα στους οποίους παρουσίασε την ευρωπαϊκή θέση.

Όπως είπε, όλοι τους «αναγνώρισαν τον θεμελιώδη εξισορροπητικό ρόλο με σκοπό την εξεύρεση μιας λύσης που διαδραματίζει η Ισπανία αυτή τη στιγμή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM