Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη

Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter
1

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter

Ανάφη. Αν οι Depeche Mode σκέφτονταν ένα μέρος όταν έγραφαν το "Enjoy the Silence" είναι αυτό. Όποια ώρα και να βγεις, επικρατεί ησυχία. Όχι νεκρική. Γαλήνια. Αυτή που σε γοητεύει ακόμα και όταν δεν επιζητάς να τα βρεις με τον εαυτό σου.


Κάθε παραλία και μια δοκιμασία. Η κατάβαση δύσκολη ενίοτε επικίνδυνη. Αλλά, όπως έλεγε κι ένας μεγάλος ποιητής, το ταξίδι δεν είναι αυτό που έχει σημασία; Ίσως αυτή είναι η Ιθάκη του Αιγαίου. Ακολουθείς ένα μονοπάτι χωρίς να γνωρίζεις τι θα συναντήσεις. Μέσα σου όμως κάτι σου λέει ότι στο τέλος θα δικαιωθείς. Αυτό ακριβώς το συναίσθημα νιώθεις όταν κατακτάς την κορυφή στη Μονή της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας. Επί μια ώρα ανεβαίνεις τον τρομακτικότερο -κατά το Γάλλο περιηγητή του 18 αιώνα Τουρνεφόρ– μονόλιθο του κόσμου με πυξίδα το άγνωστο. Η βαριά σου ανάσα διακόπτεται από τα γεράκια που παραμονεύουν πάνω σου. Όταν όμως ανέβεις, η θέα που αντικρίζεις είναι μαγευτική. Τόσο η βορινή όσο κι η νότια πλευρά του νησιού απλώνονται μπροστά σου περικλείοντας το βράχο που ανεφάνη (από το ρήμα αυτό προήλθε το όνομα του νησιού) όταν ο Απόλλωνας έριξε ένα βέλος για να βρουν καταφύγιο οι Αργοναύτες στην επιστροφή τους από την Κολχίδα.

Αν δε σταματήσει κάποιο αυτοκίνητο σε οτοστόπ, τότε θα το πάρει με τα πόδια. Άλλωστε αυτό είναι το νησί των πεζοπόρων και των περιηγητών.


Στις αμμουδιές βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες σκηνές σχηματίζοντας ένα αρμονικό κοινόβιο. Παρατηρείς τον κόσμο μέσα ή έξω από αυτές κι έχεις την εντύπωση ότι το βράδυ, υπό το φως της φωτιάς, θα επιδοθεί σε μια σαμανική τελετουργία. Όσο για τον κόσμο που βρίσκεται στη χώρα, αν δε το συνεπάρει το παρεΐστικο κλίμα στις λιγοστές ταβέρνες του νησιού, αράζει στην πλατεία απολαμβάνοντας το μποτεγιόν. Αργότερα, μπορεί να κατέβει στις Μάντρες, ακολουθώντας το φως πάνω από το Κλεισίδι, και να χορέψει μέχρι το πρωί. Το πώς ουδόλως το απασχολεί. Αν δε σταματήσει κάποιο αυτοκίνητο σε οτοστόπ, τότε θα το πάρει με τα πόδια. Άλλωστε αυτό είναι το νησί των πεζοπόρων και των περιηγητών.

Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter
Στις αμμουδιές βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες σκηνές σχηματίζοντας ένα αρμονικό κοινόβιο.


Τον 19ο αιώνα εργάτες από την Ανάφη έφθασαν στην Αθήνα να χτίσουν τα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα. Επέλεξαν να χτίσουν τα σπίτια τους κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης (εκεί που είναι η σημερινή συνοικία 'Αναφιώτικα'). Η ειρωνεία είναι ότι σε αντίθεση με τα κυκλαδίτικα γαλανόλευκα σπίτια με θόλους που είχαν στην Ανάφη, τα σπίτια τους στην Αθήνα έμοιαζαν πιο πολύ με παράγκες, αφού η εργασία τους ολημερίς στα ανάκτορα δεν τους άφηνε χρόνο να ασχοληθούν με τα δικά τους. Υπάρχει ένας αστικός μύθος που λέει ότι ο Jim Morrison κατέφυγε σε μία από αυτές τις παράγκες τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ίσως η αύρα που απέπνεε αυτή η γειτονιά τον βοηθούσε να απομακρυνθεί από τα ναρκωτικά και τα φώτα της δημοσιότητας.


Η ώρα έχει περάσει. Λίγο πριν κλείσεις το laptop, παρατηρείς τη φωτογραφία στην επιφάνεια εργασίας. Βλέπεις τα κύματα της θάλασσας να χάνονται την ώρα που ανεμίζουν κόκκινα μαλλιά. Είναι πλέον σίγουρο. Το καλοκαίρι έχει τελειώσει...

Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter
Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter
Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter
Ο χρόνος σταμάτησε στην Ανάφη Facebook Twitter



*Ο Γιώργος Καρακασίδης είναι παραγωγός του www.desertradio.gr

 

 

1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Οι μόνες 2 περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να ισχύει ο τίτλος -και το περιεχόμενο- του άρθρου είναι είτε να αναφέρεται στην περίοδο Οκτώβριος - Ιούνιος εκάστου έτους, ή στο 1978.Σε κάθε άλλη περίπτωση η Ανάφη είναι γεμάτη κόσμο, φασαριόζικη και ποζεράδικη.