Στον Παράδεισο δεν έχουν wi-fi

Στον Παράδεισο δεν έχουν wi-fi Facebook Twitter
Ψιλή Άμμος, φωτογραφία:Β.Μ
4

 

Στον Παράδεισο δεν έχουν wi-fi Facebook Twitter
Ψιλή Άμμος, φωτογραφία:Β.Μ

Δεν είναι και κανένα μυστικό. Η Ψιλή Άμμος είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Πάτμου. Τα μάτι βουλιάζει στους αμμόλοφους έχοντας σερφάρει προηγουμένως στα κοφτερά βράχια. Το τοπίο κόβει την ανάσα και τις τσάμπα μαγκιές. Εδώ δεν υπάρχουν οι ξαπλώστρες με την ταμπέλα «Reserve» που μπορείς να συναντήσεις αλλού στο νησί. Θα σηκωνόντουσαν τα κύματα, θα τους πλάκωναν οι βράχοι.

 Υπάρχει μόνο μια ταβέρνα. Ούτε και αυτή είναι μυστικό. Όλοι οι οδηγοί γράφουν για το κατσικάκι και είναι όντως εκπληκτικό αλλά ούτε αυτό είναι το θέμα. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το πάθος των ανθρώπων που «τρέχουν» το μαγαζί. Το μονοπώλιο τους αντί να γυρίσει μπούμερανγκ και να τους μετατρέψει σε τύπους που σε βλέπουν σαν ζωντανό ευρώ, έχει λειτουργήσει απελευθερωτικά. Είναι ευγενικοί με τους πελάτες και όχι δουλοπρεπείς. Είναι γρήγοροι αλλά όχι τσαπατσούληδες. Όταν βρίσκονται μπροστά στους πελάτες μιλάνε με μια ευγένεια τόσο φυσική που σε κάνει να πιστεύεις ότι ποτέ δεν έχουν πει μεταξύ τους την λέξη από «Μ». Λίγο πριν φύγουμε κάθεται μια παρέα με Γάλλους τουρίστες. Ακολουθεί ο εξής εκπληκτικός διάλογος:

-Τουρίστας: Έχετε wi-fi;

-Γυναίκα: Φυσικά

-Τουρίστας: Ποιο είναι το όνομα; Ποιος είναι ο κωδικός;

-Γυναίκα(δείχνοντας απέναντι και ψηλά): Ήλιος, Θάλασσα

Ο τουρίστας μένει άφωνος.

Στον Παράδεισο δεν έχουν wi-fi Facebook Twitter
Ψιλή Άμμος, φωτογραφία:Β.Μ

Δεν μπορεί να είναι όλο αυτό ρόλος. Αλλά και να είναι ρόλος είναι ρόλος για Όσκαρ. Οπότε, μπράβο τους!

Μπορείς να έρθεις εδώ είτε με καραβάκι από την Σκάλα είτε με αυτοκίνητο μέχρι κάποιο σημείο, και περπάτημα μισής ώρας μέσα στο μονοπάτι. Παρατηρώ τα δυο γαϊδούρια που είναι δεμένα στην σκιά. Κάθε μέρα από το μονοπάτι, τα τρόφιμα μεταφέρονται με αυτά. Δεμένα και ήσυχα. Μια τουρίστρια πλησιάζει και χαϊδεύει ένα από αυτά. Εκείνο την κοιτάζει με αυτά τα αθώα-μελαγχολικά μάτια θέλοντας να την ευχαριστήσει.

Μακάρι να ξαναβρίσκαμε και εμείς αυτό το αθώο βλέμμα κάθε φορά που η φύση μας χαρίζει ένα χάδι της. Όπως εδώ, στην Ψιλή Άμμο.

Στον Παράδεισο δεν έχουν wi-fi Facebook Twitter
Η θέα από τον Προφήτη Ηλία,φωτογραφία:Β.Μ

Αγαπημένα

 

Στον Παράδεισο δεν έχουν wi-fi Facebook Twitter
Αυτά τα βράχια καθώς κατεβαίνεις με τα πόδια από τον Προφήτη Ηλίαφωτογραφία: B.Μ
Στον Παράδεισο δεν έχουν wi-fi Facebook Twitter
Οι υπέροχες πέτρες στην Λάμπη. Σαν να τις έχει επιμεληθεί ζωγράφοςφωτογραφία: B.Μ
Στον Παράδεισο δεν έχουν wi-fi Facebook Twitter
Αυτό το ζευγάρι Γάλλων ταξιδιωτών στην Σκάλαφωτογραφία: B.Μ
Στον Παράδεισο δεν έχουν wi-fi Facebook Twitter
Όπου και να κοιτάξεις στην Χώρα βλέπεις ομορφιά.Ακόμα και ανάμεσα στα αγριόχορταφωτογαφία: B.M

Υ.Γ

Απορία

Αυτοί οι άνθρωποι που καπνίζουν πούρα, μέρα μεσημέρι πάνω στις ρεζερβέ ξαπλώστρες, με ένα ύφος σαν να κέρδισαν το Νόμπελ λογοτεχνίας ή κάποιο παγκόσμιο τίτλο σε αγώνα πυγμαχίας, κάνουν ποτέ διακοπές από την πόζα τους;

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
Μα τι θλιβερό να πηγαίνει κανείς σε τέτοια παραλία και το πρώτο πράγμα που ρωτά είναι αν έχει wifi. Δηλαδή αν δε συνδεθείς να κάνεις upload τη φωτό από την παραλία με το quote "περνάω τέλειαααααα" δε μπορείς; Κάτσε και πέρνα καλά, δε χρειάζεται να το πεις σε όλους πρώτα, τι ψυχαναγκασμός κι αυτός.