ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Μητσοτάκης: Δε θα σας αφήσουμε να συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση

Μητσοτάκης: Δε θα σας αφήσουμε να συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Για εργαλειοποίηση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Επίσης, από την αρχή της ομιλίας του σήμερα στη σχετική συζήτηση στη Βουλή επεσήμανε πως το περιθώριο των δύο μηνών, που δίνει η κυβέρνηση, δεν είναι επαρκής χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι θέσεις των βουλευτών και των κομμάτων.

«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν πληρούνται, όμως, οι προϋποθέσεις, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν εργαλείο γιατί δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψηφίστηκε η  ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

Δεν σας ενδιαφέρει η ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά να μεταθέσετε τη συζήτηση από την πραγματικότητα που έχετε δημιουργήσει» παρατήρησε. «Η ΝΔ δεν θα σας επιτρέψει να Συριζοποιήσετε και τη διαδικασία αναθεώρησης θα την υπερασπιστούν όλες οι δυνάμεις του τόπου... Στην επόμενη Βουλή δεν θα έχετε πλειοψηφία, το συνταγματικό ακτιβισμό να τον ξεχάσετε» διεμήνυσε. Η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα

«Η πρότασή σας είναι κείμενο αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό. Προσέξτε τα κεφάλαια που δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα. Δημόσια διοίκηση, παιδεία, ανάπτυξη, δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν προτείνετε τίποτα. Αφήνετε άθικτες τις δομές που συνετέλεσαν στην κρίση γιατί σε αυτές ποντάρετε.


Η Πρόταση της ΝΔ αφορά 57 άρθρα του Συντάγματος αντί 23 που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά 13 άρθρα είναι κοινά παρά το γεγονός ότι η κατεύθυνση για το περιεχόμενο είναι διαφορετική με τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη και την αξιοπιστία. Εφόσον υιοθετηθεί η πατρίδα μας θα αποκτήσει νέο Σύνταγμα για μια νέα Ελλάδα.

Εμείς θα είμαστε παρόντες στις διαδικασίες για να πολεμήσουμε την οπισθοδρόμηση. Με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στην συζήτηση και προβάλουμε την πρότασή μας που στηρίζεται σε τρεις αρχές: το νέο σύνταγμα να είναι λιτό χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, να διαχωρίζει τις εξουσίες, να θωρακίζει το κοινοβούλιο και τη δικαιοσύνη. Καθιερώνεται σταθερός 4ετής κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι πρόωρης διάλυσης Βουλής. Η Βουλή αυτοδιαλύεται με απόφαση απόλυτης πλειοψηφίας. Οι πρόωρες εκλογές αφορούν υπολειπόμενο χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση 4ετούς κύκλου» εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Με ποιο τρόπο εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν δεν επιτυγχάνεται η πλειοψηφία 3/5; Εμείς είχαμε πει ως ύστατη λύση την εκλογή από τον λαό. Όμως αυτή δεν είναι τελικά η ενδεδειγμένη λύση γιατί σε αυτή την περίπτωση ο εκλεγμένος Πρόεδρος όχι απλά θα έχει αυξημένη νομιμοποίηση αλλά ένας εκλεγμένος από την Βουλή θα είναι λιγότερο νομιμοποιημένος από έναν εκλεγμένο πρόεδρο από τον λαό.

Ύστατη λύση η εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση η Συνταγματική αναθεώρηση να απεμπλέξει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην δική μας πρόταση κρατά τις εξουσίες του» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολιτική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM
Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Ευρωεκλογές 2024 / Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Η δεύτερη φάση της επικοινωνιακής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε σήμερα με ένα συγκινητικό βίντεο που τονίζει τη σημασία της ψήφου στις φετινές Ευρωεκλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

Πολιτική / Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

«Η προαποφασισμένη θυσία τους αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές και πηγή έμπνευσης για όλους μας» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
NEWSROOM