WSJ: Η ελληνοαμερικανική φιλία απειλείται από την πιθανή απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού

WSJ: Η ελληνοαμερικανική φιλία απειλείται από την πιθανή απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού Facebook Twitter
0

«Η πιθανή απελευθέρωση από την φυλακή ενός διαβόητου Έλληνα τρομοκράτη πυροδοτεί διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, βάζοντας σε δοκιμασία τις στενές, εσχάτως, σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ουάσινγκτον», αναφέρει σε  δημοσίευμα της η Wall Street Journal.

«Ο Σάββας Ξηρός, εκτελεστής της διαλυμένης τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ο οποίος εκτίει στη φυλακή πέντε ποινές για πολλαπλές δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, υπέβαλε αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας, επικαλούμενος νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί δημοσίως σε αυτό, ακόμη και προτού οι ελληνικές αρχές αρχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης.

Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Σάββας Ξηρός προτού εκτίσει την ποινή του όπως υποβλήθηκε το αίτημα στην ελληνική Δικαιοσύνη θα ήταν προσβολή στη μνήμη των Αμερικανών μελών της αποστολής που σκότωσε και των οικογενειών τους», είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο.

Η 'επαναστατική οργάνωση 17Ν', μια ριζοσπαστική τρομοκρατική ομάδα, δολοφόνησε 23 άτομα μεταξύ των ετών 1975 και 2000, συμπεριλαμβανομένων πέντε Αμερικανών. Η ομάδα πήρε το όνομά της όταν το 1973, η στρατιωτική χούντα με κατέστειλε τη φοιτητική εξέγερση την Αθήνα με τανκς.

Αργότερα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για την υποστήριξη της χούντας, η οποία «έπεσε» το 1974, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, αρκετοί από το φάσμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς συνέχισαν να βλέπουν με καχυποψία την αμερικανική εξουσία και να αντιμετωπίζουν με συμπάθεια σε μικρές βίαιες αριστερίστικες ομάδες που εξακολουθούσαν να δραστηριοποιούνται σε μερικές ελληνικές πόλεις».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΙΟΣ 11ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΝΙΔΙ ΔΙΚΗ ΓΟΝΕΙΣ

Ελλάδα / Δίκη για θάνατο 11χρονου Μάριου: Ξεσπούν οι γονείς του - «Κατέθεσα και πίσω μου ήταν οι δολοφόνοι του»

Οι γονείς του 11χρονου Μάριου εξέφρασαν την οργή τους για την 9χρονη καθυστέρηση μέχρι να ξεκινήσει η δίκη, αλλά και για τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων, λέγοντας πως τους εμπαίζουν
THE LIFO TEAM