Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ

 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter
Η δουλειά του Chris Killip προσφέρει μια οικεία και πολύ προσωπική εικόνα για τις κοινωνικές επιπτώσεις της βιομηχανικής παρακμής της Αγγλίας στα πολιτικά χρόνια του αγώνα της Θάτσερ ενάντια στα συνδικάτα
0

 

 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter

Το J. Paul Getty Museum του Λος Άντζελες, ανακοίνωσε την απόκτηση 49 φωτογραφιών του  βρετανού φωτογράφου, Chris Killip. Το μουσείο είχε ήδη μία φωτογραφία στη συλλογή του, και πλέον  η συλλογή απαρτίζεται από 50 εικόνες, που υπάρχουν στο βιβλίο-oρόσημο του Killip, Ιn Flagrante. Αυτό ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του Killip.

Τραβηγμένες μεταξύ 1973 και 1985, οι φωτογραφίες τεκμηριώνουν την κοινωνική κατάσταση της Βόρειας Αγγλίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, που μάστιζε την περιοχή. Οι εικόνες δείχνουν κυρίως ανθρώπους της εργατικής τάξης και των περιοχών που είχαν πληγεί από την αποβιομηχανοποίηση της Βρετανίας, και τα θέματα κυμαίνονται από εγκαταλελειμμένα τοπία και κτήματα μέχρι παρελάσεις και συναυλίες για τις απεργίες των ανθρακωρύχων του 1984. Η περίοδος που υπήρχαν αυτές οι κοινωνικές εντάσεις και η οικονομική αναταραχή στη Βρετανία είναι γνωστή ως η εποχή της Θάτσερ.

"Η δουλειά του Chris Killip προσφέρει μια οικεία και πολύ προσωπική εικόνα για τις κοινωνικές επιπτώσεις της βιομηχανικής παρακμής της Αγγλίας στα πολιτικά χρόνια του αγώνα της Θάτσερ ενάντια στα συνδικάτα," λέει ο Timothy Potts, διευθυντής του μουσείου. ‘’Αυτή η απόκτηση ενισχύει και την επέκταση της συλλογής του φωτογράφου αλλά και τη συλλογή του Τμήματος του μουσείου με τις μεταπολεμικές ντοκιουμενταρίστικες φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1970 και του 1980. Οι φωτογραφίες του Killip θα καταλάβουν τώρα μια σημαντική θέση ανάμεσα σε εκείνες του Bill Brandt, του Josef Koudelka, του Martin Parr, και του Graham Smith."

Ο Killip θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους της μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Isle of Man, ο ίδιος έχει κάνει μια καριέρα μελετώντας και απαθανατίζοντας τους ανθρώπους της Μεγάλης Βρετανίας και τα περιβάλλοντα μέσα στα οποία ζούσαν. Το έργο του έχει εκτεθεί διεθνώς, και τα τελευταία 15 χρόνια περνάει στις εκδόσεις με δουλειές όπως: Pirelli Work (2006), Here Comes Everybody (2009), Seacoal (2011), και Arbeit Work (2012). - Α.Μ.

 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter
 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter
 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter
 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter
 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter
 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter


0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Απρίλιος φέρνει τις μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα

Εικαστικά / Ο Απρίλιος φέρνει τις μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα

Από τις εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών στο ΕΜΣΤ μέχρι τη ρωσική πρωτοπορία στην Εθνική Πινακοθήκη και τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου, η εικαστική σκηνή του Απριλίου είναι πιο γεμάτη από ποτέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το ΜΙΕΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από τη συλλογή του

Εικαστικά / Το ΜΙΕΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από τη συλλογή του

Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στον κόσμο των Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα μέσα από έργα που έχει συγκεντρώσει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σύλβια Κούβαλη: «Το μόνο που φοβάμαι, το πιο επικίνδυνο, είναι ο συντηρητισμός»

Οι Αθηναίοι / Σύλβια Κούβαλη: «Το μόνο που φοβάμαι, το πιο επικίνδυνο, είναι ο συντηρητισμός»

Μεγάλωσε στην Αχαρνών, ανάμεσα σε μωσαϊκά και τσιμέντο. Η τέχνη την ενδιέφερε πάντα και τελικά βρέθηκε να στήνει γκαλερί ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη, Πειραιά και Λονδίνο. Από τότε που άνοιξε τη Rodeo, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να κάνει εκθέσεις, δεν σκεφτόταν πώς θα βγάλει χρήματα. Η γκαλερίστα, Σύλβια Κούβαλη, αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Εικαστικά / Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Η εμβληματική Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα κάνει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα, με δεκατρία νέα μεγάλης κλίμακας έργα, ειδικά σχεδιασμένα για τον εξωτερικό χώρο του ΚΠΙΣΝ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Τζεφ Κουνς συζητά με Έλληνες δημοσιογράφους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εικαστικά / Τζεφ Κουνς: «Η τέχνη είναι κάτι που μας ενώνει»

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου του «Balloon Venus Lespugue (Orange)» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο Αμερικανός εικαστικός μίλησε για τη ζωή, την τέχνη, το έργο του και την οφειλή του ως καλλιτέχνη στην ανθρωπότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Είσαι ό,τι φοράς», μια έκθεση για την τέχνη και το ρούχο στον 21ο αιώνα

Εικαστικά / «Είσαι ό,τι φοράς» και ό,τι φοράς ίσως είναι τέχνη

Με επίκεντρο το έργο της Σοφίας Κοκοσαλάκη, η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη φέρνει σε δημιουργικό διάλογο 32 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και σχεδιαστές, προτείνοντας τη μόδα ως μορφή τέχνης, στάση ζωής και πολιτισμική δήλωση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Εικαστικά / Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Αληθινή πoπ αρτ από τον πρωτοπόρο Τομ Γουέσελμαν, ποίηση με νέον από τον Stephen Antonakos, τα λησμονημένα αλλά αριστουργηματικά έργα της Αλεξάνδρας Χρήστου. Όλες οι εκθέσεις εικαστικών που έχουν εγκαίνια τώρα και αξίζουν την προσοχή σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Βαγγέλης Γκόκας ανακαλύπτει τη ζωγραφική ξανά

Εικαστικά / Βαγγέλης Γκόκας: «Αυτό που πρέπει να μείνει στο τέλος είναι μια συγκίνηση»

Μπορεί να σταθεί σε ένα μήλο, σε ένα αχλάδι πολλές μέρες, δουλεύει σε οικείες επιφάνειες, όχι στο παγωμένο λευκό του τελάρου και έχει πάντα τον θεατή στο μυαλό του. Στη νέα του έκθεση δείχνει μικρά έργα που έχουν περάσει άπειρα στάδια και αποτυπώνουν μια κατάσταση που δεν τελειώνει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσο ζούσε η ζωγραφική της δεν εκτιμήθηκε. Τώρα θριαμβεύει

Αλεξάνδρα Χρήστου / Όσο ζούσε η ζωγραφική της δεν εκτιμήθηκε. Τώρα θριαμβεύει

Η Αλεξάνδρα Χρήστου δεν κατόρθωσε όσο ήταν εν ζωή να δει τους πίνακές της σε μια γκαλερί. Τα θέματά της, μια μοναδική καταγραφή των ανθρώπων του περιθωρίου, ήταν απαγορευτικά. 16 χρόνια μετά τον θάνατό της, πήραν τη θέση που τους αξίζει με εκθέσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χλόη Ακριθάκη: Φωτογράφος. Γεννήθηκε στο Βερολίνο, ζει στα Εξάρχεια.

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ακριθάκη: «Θαύμαζα τον πατέρα μου, κάποιες φορές τον αμφισβήτησα»

Μεγάλωσε δίπλα σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους ενώ από την ηλικία των 8 έζησε το θρυλικό εστιατόριο της μητέρας της, το Fofi's Bar στο Βερολίνο. Είναι φωτογράφος και ακόμα θυμάται τον Χέλμουτ Νιούτον να της λέει στα πρώτα της βήματα «Τι κάθεστε και διαβάζετε; Βγείτε έξω, ζήστε». Η Χλόη Ακριθάκη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Μιχάλης Κιούσης ζωγραφίζει ανθρώπινες φιγούρες σε αφρικανικά τοπία

Εικαστικά / Η αγάπη του Μιχάλη Κιούση για την Αφρική φαίνεται στα έργα του

Στην τρίτη προσωπική του έκθεση με τίτλο «The spaces in between», ο μυστικισμός, ο ανιμισμός και ο θρησκευτικός συμβολισμός συνυπάρχουν και συγκρούονται σε συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων που δημιουργούν έναν δικό του κόσμο, αναγνωρίσιμο και γεμάτο χρώματα.
M. HULOT
Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εικαστικά / Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εκατό χρόνια από τη γέννησή του, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη τιμά τον σπουδαίο εικαστικό με μια μεγάλη έκθεση που φέρνει το έργο του σε δημιουργικό διάλογο με κορυφαίες μορφές της διεθνούς πρωτοπορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ