Η κακοκαιρία «Ξενοφών» έφερε τα πρώτα χιόνια σε Όλυμπο και Νυμφαίο

Η κακοκαιρία «Ξενοφών» έφερε τα πρώτα χιόνια σε Όλυμπο και Νυμφαίο Facebook Twitter
Φωτογραφία από τον Όλυμπο. Πηγή: snowreport.gr
0

Οι κορυφές του Ολύμπου «ντύθηκαν» στα λευκά, ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν και στο Νυμφαίο της Φλώρινας. 

Μετά την απότομη μεταβολή του καιρού και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, η κακοκαιρία Ξενοφών φέρνει σιγά-σιγα τα πρώτα χειμωνιάτικα τοπία.

Ειδικότερα, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων στον Όλυμπο, η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της νύχτας στους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ύψος του χιονιού είναι τρία έως πέντε εκατοστά.

Ο διαχειριστής του καταφυγίου «Χρήστος Κάκαλος», Αλέξανδρος Στύλλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ– ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FΜ», υποστήριξε πως δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να χιονίζει στο ψηλότερο βουνό της χώρας κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη.

«Η μέρα ξεκίνησε με τα πρώτα χιόνια της σεζόν. Είναι συνηθισμένο για τα υψηλά επίπεδα του Ολύμπου να χιονίζει τέτοια εποχή και η διαφορά θερμοκρασίας των πόλεων με το βουνό είναι 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω», τόνισε ο ίδιος. 

Λόγω της απότομης αλλαγής των καιρικών συνθηκών οι επισκέπτες που θέλουν να μεταβούν στο βουνό του Ολύμπου, καλό είναι να επικοινωνούν με τα καταφύγια, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά έως τον Οκτώβριο.

«Από δω και πέρα που ο καιρός θα έχει σκαμπανεβάσματα, όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί τα καταφύγια του Ολύμπου θα πρέπει να επικοινωνεί μαζί μας, να ενημερώνεται, ώστε να λαμβάνει τις κατάλληλες οδηγίες για να μπορεί να ανέβει με ασφάλεια στο βουνό. Το καταφύγιο "Χρήστος Κάκαλος" θα παραμείνει ανοιχτό, καλώς εχόντων των πραγμάτων, έως τις 28 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η καλοκαιρινή σεζόν», πρόσθεσε ο διαχειριστής του καταφυγίου Χρ. Κάκαλος.

Εκτός όμως από τον Όλυμπο και οι κάτοικοι στο Νυμφαίο της Φλώρινας είδαν τα ξημερώματα τις πρώτες νιφάδες χιονιού, ενώ η θερμοκρασία στον παραδοσιακό οικισμό έπεσε στον 1 βαθμό Κελσίου.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Σαββόπουλο: «Δεν είμαι εδώ μόνο ως φίλος και θαυμαστής του, αλλά έχω χρέος προς ένα σπουδαίο Έλληνα»

Ελλάδα / Μητσοτάκης για Σαββόπουλο: «Δεν είμαι εδώ μόνο ως φίλος και θαυμαστής του, αλλά έχω χρέος προς ένα σπουδαίο Έλληνα»

Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε στίχους του Διονύση Σαββόπουλο από τον Άγγελο - Εξάγγελο, «γιατί αποτελούν ευθύ και δημόσιο λόγο. Πετυχαίνουν να ενώσουν τον ευαίσθητο χώρο της τέχνης με τον πραγματισμό της πολιτικής»
LIFO NEWSROOM
Συγκίνησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κηδεία Σαββόπουλου: «Θα σου την προσέχουμε την Άσπα, να είσαι ήσυχος»

Ελλάδα / Συγκίνησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κηδεία Σαββόπουλου: «Θα σου την προσέχουμε την Άσπα, να είσαι ήσυχος»

«Ίσως οι αφηγήσεις των πρώτων και νεανικών μας χρόνων που προλάβαμε να μοιραστούμε και σε έκαναν να με αποκαλείς την "καινούργια μου παιδική φίλη"», είπε η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζονται οι κατηγορίες για τον «λογιστή» - Καίριος ο ρόλος του λέει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Ελλάδα / ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζονται οι κατηγορίες για τον «λογιστή» - Καίριος ο ρόλος του λέει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναβαθμίζει τις κατηγορίες κατά του λογιστή της εγκληματικής οργάνωσης για τις παράνομες επιδοτήσεις – Στοιχεία πολυτελείας, ακριβά ταξίδια και απολογίες για 12 ακόμα κατηγορούμενους
LIFO NEWSROOM
Κορωπί: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 40χρονη - Χτυπήματα φέρει και ο 4χρονος γιος

Ελλάδα / Κορωπί: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 40χρονη - Χτυπήματα φέρει και ο 4χρονος γιος

Ενώπιον του Εισαγγελέα, ο δράστης του εγκλήματος εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο - Η γυναίκα, πολύ σοβαρά τραυματισμένη, νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»
LIFO NEWSROOM
Δημογραφικό και υπογεννητικότητα: Για 45 χρόνια έξι νομοί καταγράφουν περισσότερους θανάτους από γεννήσεις

Ελλάδα / Δημογραφικό και υπογεννητικότητα: Για 45 χρόνια έξι νομοί καταγράφουν περισσότερους θανάτους από γεννήσεις

Νέα ανάλυση αποκαλύπτει τις τεράστιες δημογραφικές ανισότητες στην Ελλάδα: έξι νομοί με 45 χρόνια περισσότερους θανάτους από γεννήσεις, και μια χώρα που γερνά ταχύτερα από ποτέ
LIFO NEWSROOM