Τουλάχιστον 10 νεκροί από επίθεση σε στρατιωτική παρέλαση στο Ιράν

Τουλάχιστον 10 νεκροί από επίθεση σε στρατιωτική παρέλαση στο Ιράν Facebook Twitter
Στρατιώτες έχουν πέσει στο έδαφος, ενώ είναι σε εξέλιξη η επίθεση. EPA/BEHRAD GHASEMI
0

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση που σημειώθηκε σήμερα εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράν. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι νεκροί είναι εννέα στρατιώτες και ένας δημοσιογράφος, ενώ ακόμη 21 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Το πρακτορείο Tasnim μετέδωσε λίγο νωρίτερα ότι οκτώ με δέκα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία σημειώθηκε περίπου στις 09:00 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας), ενώ ακόμη επτά τραυματίστηκαν.

Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους. Στη συνέχεια προσπάθησαν να πυροβολήσουν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όμως τους εξουδετέρωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Από την πλευρά του το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι υπήρξαν νέοι πυροβολισμοί την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούσαν τους δράστες.

«Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν», μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος από την «τυφλή και δειλή τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Κουζεστάν Αλί-Χοσεΐν Χοσεϊνζαντέχ. Τόνισε ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς κάποιοι από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

«Οι τρομοκράτες ήταν τέσσερις. Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν και οι άλλοι δύο συνελήφθησαν», εξήγησε ο Χοσεϊνζαντέχ, ενώ πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δράστες ήταν ντυμένοι με στολές παραλλαγής.

Νωρίτερα το πρακτορείο Irna είχε μεταδώσει ότι «πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν», «χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους», ενώ τουλάχιστον ακόμη είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα παιδί, τραυματίστηκαν.

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιούνταν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988).

Η επαρχία Κουζεστάν ήταν μια από τις ιρανικές επαρχίες που επλήγη περισσότερο από τον οκταετή αυτό πόλεμο. Ο Σαντάμ Χουσέιν πίστευε ότι οι Ιρακινοί στρατιώτες θα γίνονταν δεκτοί ως απελευθερωτές, όμως οι κάτοικοι της επαρχίας παρέμειναν στην πλειονότητά τους πιστοί στην Τεχεράνη.

Η Τεχεράνη θεωρεί υπεύθυνο ένα «ξένο καθεστώς» που στηρίζεται από τις ΗΠΑ
 

Η κυβέρνηση της χώρας κατηγόρησε «ένα ξένο καθεστώς» που στηρίζεται από τις ΗΠΑ για την επίθεση.

«Τρομοκράτες που στρατολογήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από ξένο καθεστώς επιτέθηκαν στην Αχβάζ (...) Το Ιράν θεωρεί ότι τους περιφερειακούς υποστηρικτές της τρομοκρατίας και τα αφεντικά τους, τους Αμερικανούς, υπεύθυνους για αυτές τις ενέργειες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά, υπερασπιζόμενο τις ζωές των Ιρανών», τόνισε.

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε κατηγορήσει «στοιχεία των απίστων» για την τρομοκρατική επίθεση, μια αναφορά σε σουνίτες αντάρτες. Η Αχβάζ βρίσκεται στην επαρχία Κουζεστάν, όπου έχουν πραγματοποιηθεί σποραδικές διαμαρτυρίες από την αραβική μειονότητα του Ιράν. Το πρακτορείο Isna απέδωσε την επίθεση σε μια αυτονομιστική, αραβική οργάνωση.

«Αυτοί που άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρώπων και των ενόπλων δυνάμεων συνδέονται με το κίνημα αλ Αχβαζίεχ», δήλωσε από την πλευρά του ο Ραμεζάν Σαρίφ, εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης. «Χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία και προσπάθησαν να αμαυρώσουν την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών μας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Sputnik- AFP- Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM