Τεράστια κατολίσθηση στις Φιλιππίνες μετά το πέρασμα του τυφώνα - Δεκάδες άτομα θάφτηκαν στη λάσπη

Τεράστια κατολίσθηση στις Φιλιππίνες μετά το πέρασμα του τυφώνα - Δεκάδες άτομα θάφτηκαν στη λάσπη Facebook Twitter
0

Μία τεράστια κατολίσθηση σημειώθηκε μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Μανγκούτ στις Φιλιππίνες και οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό και τη διάσωση δεκάδων αγνοουμένων. 

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες διάσωσης των Φιλιππίνων αύξησαν σήμερα τον απολογισμό των νεκρών από τον τυφώνα στους 65, αφού ανέσυραν και άλλες σορούς από την περιοχή της κατολίσθησης στην πόλη Ιτογκόν, στη νήσο Λουσόν, στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.

Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο παραπάνω απολογισμός θα αυξηθεί περαιτέρω.

Όγκοι λάσπης και χώματος καταπλάκωσαν έναν καταυλισμό που χρησιμοποιούσαν κυρίως εργαζόμενοι σε ορυχεία και οι οικογένειές τους. Οι διασώστες ανέσυραν 11 πτώματα από τα συντρίμμια και εκτιμούν ότι υπάρχουν 40 αγνοούμενοι.

Συγγενείς των αγνοουμένων και μέλη των σωστικών συνεργείων σκάβουν ακόμα με τα γυμνά χέρια τους, με την ελπίδα να βρουν επιζώντες.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης Βικτόριο Παλαναγκντάν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που χάθηκαν στο σημείο, ενδεχομένως σε ποσοστό 99%, είναι νεκροί».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας, Μπενίγκνο Ντουράνα, περισσότεροι από 155.000 Φιλιππινέζοι παραμένουν σε καταυλισμούς υποδοχής των εκτοπισμένων, δύο ημέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα.

Αφού σάρωσε το βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους, ο τυφώνας διέσχισε τη θάλασσα της Νότιας Κίνας με το «μάτι» του να περνά σε απόσταση περίπου 100 χλμ νότια του Χονγκ Κονγκ και πολύ κοντά από το Μακάο, προτού φθάσει χθες αργά το απόγευμα στη νότια Κίνα. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Οι αρχές έκαναν γνωστό ότι προχώρησαν στην απομάκρυνση περισσότερων από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη νότια Κίνα και διέταξαν δεκάδες χιλιάδες αλιείς να επιστρέψουν στα λιμάνια πριν από την άφιξη του τυφώνα, τον οποίο τα τοπικά ΜΜΕ έχουν ονομάσει «η βασίλισσα των καταιγίδων».

«Τρόμαξα. Δεν τόλμησα να βγω έξω χθες. Κάποια στιγμή, η στάθμη του νερού ανέβηκε τόσο ψηλά» δήλωσε ο Ζεν Γινγκλί, κάτοικος στο χωριό Γιασάο.

Στη γειτονική επαρχία Γκουανσί, οι αρχές εξέδωσαν συναγερμό για πλημμύρες, καθώς η στάθμη δεκάδων ποταμών αναμένεται να ανέβει επικίνδυνα τις επόμενες 24 ώρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Στο Χονγκ Κονγκ, η τοπική κυβέρνηση έκανε λόγο για «σοβαρές και σημαντικές» ζημιές. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά το πέρασμα του τυφώνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Τι προβλέπει το σχέδιο του Τόνι Μπλερ - Αναλυτικά η δομή της διοίκησης και ο τρόπος διακυβέρνησης

Διεθνή / Γάζα: Τι προβλέπει το σχέδιο του Τόνι Μπλερ - Αναλυτικά η δομή της διοίκησης και ο τρόπος διακυβέρνησης

Το σχέδιο του Τόνι Μπλερ για τη Γάζα προβλέπει διεθνή αρχή υπό τον ΟΗΕ, με έλεγχο ασφάλειας και διοίκησης από εξωτερικούς παράγοντες - Οι λεπτομέρειες και οι αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Διαζύγιο Νικόλ Κίντμαν - Κιθ Έρμπαν: Τι προβλέπει το προγαμιαίο για την περιουσία των 325 εκατομμυρίων

Διεθνή / Χωρισμός Νικόλ Κίντμαν - Κιθ Έρμπαν: Τι προβλέπει το προγαμιαίο συμβόλαιο για την περιουσία των 325 εκατομμυρίων

«Δεν το ήθελε αυτό, η Νικόλ πάλευε να σώσει τον γάμο τους» ανέφερε πηγή μιλώντας στο PEOPLE - Η περίφημη «ρήτρα κοκαΐνης» στο προγαμιαίο συμβόλαιο
LIFO NEWSROOM
Επίθεση Ισραήλ στην Ντόχα: Ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από το Κατάρ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ στην Ντόχα: Ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από το Κατάρ 20 μέρες μετά

«Ο Νετανιάχου εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το γεγονός ότι η ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χαμάς στο Κατάρ σκότωσε ακούσια έναν στρατιώτη του Κατάρ», αναφέρει ο Λευκός Οίκος
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκοψαν τις οπτικές ίνες σε πολλές επαρχίες για να αποτρέψουν «ανηθικότητες»

Διεθνή / Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκοψαν τις οπτικές ίνες σε πολλές επαρχίες για να αποτρέψουν «ανηθικότητες»

Οι τηλεφωνικές υπηρεσίες στη χώρα συχνά δρομολογούνται μέσω διαδικτύου, χρησιμοποιώντας τις ίδιες οπτικές ίνες - Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συνδέσεις στο διαδίκτυο ήταν εξαιρετικά αργές ή διακεκομμένες
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η προεδρία αύξησε την καθαρή περιουσία του κατά 3 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η προεδρία αύξησε την καθαρή περιουσία του κατά 3 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

Η οικονομική κατάσταση του Αμερικανού προέδρου φαίνεται να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, ενώ εκτιμάται πως θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο καθώς προχωρά η θητεία του
LIFO NEWSROOM