Το Βέλγιο είπε «όχι» στην έκδοση του ράπερ Valtonyc στην Ισπανία

Το Βέλγιο είπε «όχι» στην έκδοση του ράπερ Valtonyc στην Ισπανία Facebook Twitter
0

Το Βέλγιο είπε σήμερα «όχι» στην έκδοση του ράπερ Valtonyc στην Ισπανία, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

Ο Valtonyc έχει καταδικαστεί στην Ισπανία για «εγκωμιασμό της τρομοκρατίας» στα τραγούδια του και είναι σήμερα αυτοεξόριστος στο Βέλγιο.

  

«Η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης απορρίφθηκε» από το δικαστήριο της Γάνδης (βόρειο Βέλγιο), επιβεβαίωσε λίγο αργότερα με ανακοίνωσή της η εισαγγελία της φλαμανδικής πόλης υπογραμμίζοντας πως ασκεί έφεση στην απόφαση.


«Ο δικαστής αποφάσισε πως δεν θα υπάρξει έκδοση και απέρριψε τις τρεις κατηγορίες», δήλωσε ο Σιμόν Μπέκερτ, ένας από τους δικηγόρους αυτού του ράπερ από τη Μαγιόρκα, στο τέλος της ακροαματικής συνεδρίασης.

Το δικαστήριο εξήγησε ότι οι κατηγορίες που είχε απαγγείλει η ισπανική δικαιοσύνη δεν έχουν αντίστοιχες στο βελγικό δίκαιο.

Ο Valtonyc, το αληθινό όνομα του οποίου είναι Χοσέ Μιγκέλ Αρένας Μπελτράν, είναι από τις 24 Μαΐου στόχος διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί από την ισπανική δικαιοσύνη.

Εκείνη την ημέρα χαρακτηρίστηκε «φυγάς» εξαιτίας μιας καταδίκης σε τριάμισι χρόνια φυλάκισης για «εγκωμιασμό της τρομοκρατίας», «εξύβριση του Στέμματος» και «απειλές», μια ποινή που επιβεβαιώθηκε τον Φεβρουάριο από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στους στίχους των τραγουδιών του, ο 24χρονος ράπερ έκανε λόγο για φόνο μελών της κυβέρνησης, της βασιλικής οικογένειας και κομμάτων της δεξιάς.

«Είναι χαρούμενος, αλλά και θλιμμένος για τους ανθρώπους στην Ισπανία που δεν έχουν την ευκαιρία να λάβουν δικαιοσύνη όπως εγώ», αντέδρασε ο ράπερ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ήταν ένας υπαινιγμός για τις καταδίκες που έχουν επιβληθεί σε άλλους καλλιτέχνες και σε χρήστες του διαδικτύου για μηνύματα που θεωρήθηκαν ότι εγκωμίαζαν την τρομοκρατία, με βάση έναν ισπανικό νόμο ο οποίος επικρίνεται από τη Διεθνή Αμνηστία.

«Ας φοβούνται όπως ένας πολιτοφύλακας στη Χώρα των Βάσκων» ή «ο βασιλιάς σ' ένα ραντεβού στην πλατεία ενός χωριού μ' ένα σχοινί γύρω από τον λαιμό», ραπάρει ο Valtonyc στα καταλανικά σε κείμενά του του 2012 και του 2013, που του κόστισαν την καταδίκη του.

Η δικαιοσύνη είχε θεωρήσει πως οι στίχοι αυτοί μεταξύ άλλων εγκωμίαζαν «αναμφισβήτητα» τους βάσκους αυτονομιστές της ένοπλης οργάνωσης ETA που είχαν αιματοκυλίσει την Ισπανία μέχρι το 2011 και είχαν χαρακτηριστεί τρομοκράτες από την ΕΕ.

Ο ράπερ αυτοεξορίσθηκε στο Βέλγιο και κατοικεί στα περίχωρα της Γάνδης. Ανέκαθεν αρνείτο πως υποκίνησε φυσική επίθεση εναντίον οποιουδήποτε και έκανε λόγο για τραγούδια που επιδιώκουν «να σοκάρουν τη συνείδηση των ανθρώπων».

Για τον δικηγόρο του, τον Γκονσάλο Μπόγε, αυτό που είπε σήμερα ο βέλγος δικαστής «είναι πολύ σαφές: είναι η ελευθερία έκφρασης».

«Αφού δείτε το 'Kill Bill', θα αρχίσετε να κόβετε λαιμούς μ' ένα κατάνα; Όχι. Ο κόσμος καταλαβαίνει πως είναι τέχνη και αυτό είναι όλο. Αυτό που κρύβεται πίσω απ' όλο αυτό, είναι η πολιτική και ιδεολογική δίωξη», είχε δηλώσει ο Valtonyc στις αρχές Ιουλίου σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος αυτοεξορίστηκε στο Βέλγιο μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της περιφέρειας στα τέλη του 2017, χαιρέτισε την απόφαση που εκδόθηκε στη Γάνδη.

«Είμαι τόσο χαρούμενος! Για σένα, Valtonyc. Και για τη δημοκρατία. Η Ευρώπη είναι ένας χώρος ελευθερίας, όπου οι καταχρήσεις ορισμένων κρατών καθίστανται τελικά απαράδεκτες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Δημοσίευσε AI βίντεο που δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα με χειροπέδες στη φυλακή

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Δημοσίευσε AI βίντεο που δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα με χειροπέδες στη φυλακή

Το deepfake βίντεο που απαθανατίζει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να φοράει τη χαρακτηριστική πορτοκαλί στολή των κρατουμένων και να κοιτά απεγνωσμένος μέσα από το κελί του, κάνει τον γύρο των social media
LIFO NEWSROOM
Air India: «Όταν κοιμάται βλέπει ότι βρίσκεται στο αεροπλάνο, θυμάται να πεθαίνουν» λέει συγγενής του μοναδικού επιζώντα

Διεθνή / Air India: «Όταν κοιμάται βλέπει ότι βρίσκεται στο αεροπλάνο- θυμάται να πεθαίνουν» λέει συγγενής του μοναδικού επιζώντα

Συγγενής του μοναδικού επιζώντα από το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, υποστηρίζει πως ο 40χρονος ένα μήνα μετά, κάθε βράδυ ξαναζεί τα γεγονότα της μοιραίας πτήσης
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Ο ίδιος κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα αρχεία από την έρευνά του σε βάρος του μεγαλοεπενδυτή για διακίνηση ανθρώπων και ακολούθως, προέτρεψε την κυβέρνηση να χορηγήσει ασυλία στην πρώην σύντροφό του
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε 67 Παλαιστίνιους που ζητούσαν βοήθεια, λέει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Νεκροί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 67 Παλαιστίνιοι που ζητούσαν βοήθεια- Κινδυνεύει με λιμοκτονία ο θύλακας

Οι IDF δήλωσαν ότι είχαν «ρίξει προειδοποιητικά πυρά» για να απομακρύνουν «μια άμεση απειλή» και αμφισβητούν τον αριθμό των νεκρών που δίνει η Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

Διεθνή / Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

«Στην 51η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο, θυμάμαι με έλεος τους μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για τον υπαρξιακό αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού», αναφέρει
LIFO NEWSROOM