Τουρκία: Υπό κράτηση 56 άτομα για διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν

Τουρκία: Υπό κράτηση 56 άτομα για διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν Facebook Twitter
EPA
0

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν σήμερα υπό κράτηση 48 στρατιώτες και οκτώ άλλα πρόσωπα, τα οποία κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν θεωρείται υπεύθυνος από την Άγκυρα για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, το 2016.

Εκείνοι που τέθηκαν υπό κράτηση συγκαταλέγονται στους 89 υπόπτους, οι οποίοι συνελήφθησαν έπειτα από ένταλμα της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο μιας έρευνας που διεξήχθη σε εννέα επαρχίες, σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία. 

Οι αρχές πραγματοποιούν συστηματικά τέτοιες επιχειρήσεις εναντίον υπόπτων υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν από τον Ιούλιο 2016 και έπειτα, μετά δηλαδή την απόπειρα πραξικοπήματος κατά την οποία σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Σε άλλο περιστατικό, εισαγγελείς της Άγκυρας εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 13 υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όλοι με τον βαθμό του ταγματάρχη, εκ των οποίων τρεις ήταν εν ενεργεία, αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet.

Η Τουρκία έχει θέσει υπό κράτηση περίπου 160.000 ανθρώπους και έχει αποπέμψει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ανέφερε τον Μάρτιο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε περισσότερους από 50.000 από αυτούς απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες και προφυλακίστηκαν αναμένοντας τη δίκη τους.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν ασκήσει κριτική εναντίον των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίες διεξήχθησαν υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2018.

Οι επικριτές του προέδρου Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ως δικαιολογία για να καταστείλει τους διαφωνούντες, ενώ οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των απειλών εις βάρος της εθνικής ασφαλείας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΦΟΡΟΣ ΖΟΥΚΜΑΝ ΥΠΕΡΠΛΟΥΣΙΟΙ

Διεθνή / Γαλλία: Η βουλή απέρριψε τον «φόρο Ζούκμαν» στους υπερπλούσιους

Οι Γάλλοι βουλευτές, αντιθέτως, στήριξαν ένα ηπιότερο κυβερνητικό σχέδιο για τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων - «Να μην πληρώσουν οι Γάλλοι τον φόρο που δεν θέλουν να πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι»
LIFO NEWSROOM