Στα χέρια των τραπεζών περνάει το 55% της Turk Telekom

Στα χέρια των τραπεζών περνάει το 55% της Turk Telekom Facebook Twitter
0

Σημαντικές εξελίξεις φέρνει η νομισματική κρίση στην Τουρκία για τον κολοσσό Τurk Telekom, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Χθες, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε  τη μεταβίβαση του 55% των μετοχών της Turk Telecom σε «όχημα ειδικού σκοπού» (SPV), στο οποίο μέτοχοι είναι οι τράπεζες που είχαν χορηγήσει δάνειο ύψους 4,75 δισ. δολαρίων στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών OTAS.

Η OTAS, θυγατρική της Oger Telecom, είχε χρησιμοποιήσει το 2013 το δάνειο για να αγοράσει το 55% των μετοχών της Turk Telecom, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας. Η απόφαση του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου και ήταν αναμενόμενη. Οι τουρκικές τράπεζες Akbank, Garanti και Is Bank θα αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο της Turk Telecom ανάλογα με το ύψος του δανείου που είχαν χορηγήσει στην OTAS.

H Akbank είχε δανείσει 1,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, η Garanti 1 δισ. δολάρια και η Is Bank 500 εκατ. δολάρια.

Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas και η γερμανική Deutsche Bank ήταν μεταξύ των συνολικά 29 τραπεζών που είχαν χορηγήσει το δάνειο το 2013. H OTAS είχε σταματήσει να εξυπηρετεί το δάνειο από τον Σεπτέμβριο του 2016, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία της Τουρκίας και έκτοτε διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της εταιρείας. Το τουρκικό Δημόσιο κατέχει το 30% των μετοχών της Turk Telecom, ενώ η Saudi Telecom κατέχει το 35% της Oger Telecom και είχε δηλώσει ότι συμφωνεί με την απόκτηση του 55% από τις πιστώτριες τράπεζες.

Ηδη από το 2016 η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος είχε δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση του δανείου 4,5 δισ. δολαρίων που είχε πάρει η OTAS.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 30.8.2018

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM
Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM