Ιαπωνία: H πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού αεροσκάφους εμπνεύστηκε από το Top Gun

Ιαπωνία: H πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού αεροσκάφους εμπνεύστηκε από το Top Gun Facebook Twitter
0

H Ιαπωνία απέκτησε την πρώτη γυναίκα πιλότο μαχητικού αεροσκάφους.

Πρόκειται για το τελευταία βήμα στην προσπάθεια για μεγαλύτερη ισότητα των φύλων σε μια παραδοσιακά ανδροκρατική  κοινωνία.  

Η Μίσα Ματσουχίμα είναι 26 ετών και εκπαιδεύτηκε στην ιαπωνική Αεροπορική Αυτοάμυνα αφού πρώτα είχε αποφοιτήσει από την Εθνική Ακαδημία Άμυνας το 2014. Είναι μια από τις 13,707 γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ποσοστό 6,1% του συνολικού προσωπικού.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της και ονομάστηκε πιλότος μαχητικού αεροκάφους σε μια τελετή που έγινε σήμερα.

«Ήδη από τότε που είδα την ταινία Τop Gun ως μαθήτρια δημοτικού, θαύμαζα τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών» είπε η Ματσουχίμα στους δημοσιογράφους την Πέμπτη. 

Ιαπωνία: H πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού αεροσκάφους εμπνεύστηκε από το Top Gun Facebook Twitter

«Σαν η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού, θα ανοίξω το δρόμο. Θέλω να ανταποκριθώ στις υψηλές προσδοκίες του κόσμου και να δείξω την ευγνωμοσύνη μου στους ανθρώπους που με στηρίζουν. Ελπίζω γρήγορα να είμαι πιλότος με όσες δυνατότητες έχουν και οι άντρες συνάδελφοι μου. Ελπίζω να εμπνεύσω περισσότερο κόσμο να θελήσει να γίνει πιλότος», πρόσθεσε. 

Η Ματσουσίμα που κατάγεται από τη Γιοκοχάμα, πήρε το δίπλωμα πιλότου το 2015, προτού αναβαθμιστεί σε χειρίστρια μαχητικού. Από εδώ και στο εξής, θα ανήκει στην αεροπορική βάση Νιουταμπάρου και θα πετάει τα μαχητικά F-15J.

Η εντυπωσιακή πρωτιά της Ματσουσίμα έρχεται λίγους μήνες μετά το διορισμό από το Πολεμικό Ναυτικό της πρώτης γυναίκας διοικητού μοίρας – που θα έχει υπό την εποπτεία της τέσσερα πολεμικά πλοία και πλήρωμα χιλίων ατόμων, εκ των οποίων μόλις 30 γυναίκες.

Η στρατιωτική αεροπορική ακαδημία της χώρας δεν δεχόταν γυναίκες μέχρι το 1993, όταν άνοιξαν υποψηφιότητες για γυναίκες για τις περισσότερες θέσεις. Όμως η απαγόρευση για γυναίκες να είναι πιλότοι μαχητικού έληξε  μόλις το 2015, ως μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις. 

Άλλωστε στην Ιαπωνία είναι σύνηθες οι γυναίκες να περιορίζονται στα οικιακά καθήκοντα ή σε δευτερεύουσες δουλειές γραφείου. Αυτό άρχισε να αλλάζει το 2013 επί πρωθυπουργία Σίντο Άμπε, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού και μείωσης του εργατικού δυναμικού. 

Η λεγόμενη «γυναικονομία» (womenomics) του Άμπε επεκτάθηκε και στις ένοπλες δυνάμεις. Τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την αύξηση του αριθμού των γυναικών στο 9%, από 6,1% σήμερα, έως το 2030.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι 16%. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM