Στη Μάλτα θα αποβιβαστούν οι 141 μετανάστες του πλοίου Aquarius

Στη Μάλτα θα αποβιβαστούν οι 141 μετανάστες του πλοίου Aquarius Facebook Twitter
EPA
0

Το σωστικό πλοίο Aquarius, που διασώζει μετανάστες, έφθασε σήμερα το απόγευμα στη Μάλτα και θα αναχωρήσει εκ νέου για τα ανοικτά, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση SOS Mediterranee.


Αφού περιπλανήθηκε για πέντε ημέρες στη Μεσόγειο, το πλοίο, που έχουν ναυλώσει οι ΜΚΟ SOS Mediterranee και Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), θα αποβιβάσει τους 141 πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από τη Σομαλία και την Ερυθραία και οι οποίοι θα κατανεμηθούν στη συνέχεια σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.


«Το Aquarius έχει ασφαλώς την πρόθεση και την υποχρέωση να ξαναβγεί στη θάλασσα το συντομότερο, ανοικτά των λιβυκών ακτών», δήλωσε η Βερένα Πάπκε, εκπρόσωπος της SOS Mediterranee στη Γερμανία, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Στην περίπτωση όπου χάσουμε το δικαίωμα διάπλου με σημαία Γιβραλτάρ, για οποιονδήποτε λόγο, το Aquarius θα συνεχίσει πιθανότατα να ταξιδεύει με σημαία Γερμανίας. Είναι ένα εφικτό σενάριο», πρόσθεσε.


Η Πάπκε απέρριψε τα επιχειρήματα που προέβαλε η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, λέγοντας ότι το πλοίο έχει καταγραφεί ως πλοίο διάσωσης στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας το 2016.

Αφού η Ιταλία αλλά και η Μάλτα αρχικά αρνήθηκαν να του δώσουν πρόσβαση στα λιμάνια τους, το Aquarius έλαβε εντέλει άδεια την Τρίτη να ελλιμενιστεί στη Βαλέτα έπειτα από μια συμφωνία με άλλες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κατανείμουν μεταξύ τους τους μετανάστες: τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Σε όλο τον κόσμο «η ανθρωπιστική εργασία πρέπει να υποστηριχθεί από τα κράτη και όχι να παρεμποδίζεται ή ακόμη και να ποινικοποιείται», εκτίμησε ο Φλοριάν Βέστπαλ, εκπρόσωπος των MSF στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για νέο παγκόσμιο δασμό 10%: «Θα τεθεί σε ισχύ σχεδόν αμέσως»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβάλλει νέο παγκόσμιο δασμό μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώσει πολλούς από τους παγκόσμιους δασμούς που είχε επιβάλει πέρυσι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Διεθνή / «Ντροπή»: Έξαλλος ο Τραμπ με το Ανώτατο Δικαστήριο για τους δασμούς - Ανακοίνωσε παγκόσμιο δασμό 10% 

Ο Τραμπ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους δικαστές που συντάχθηκαν με την πλειοψηφία, λέγοντας ότι είναι «αντιπατριώτες» και «ντροπή για τις οικογένειές τους»
THE LIFO TEAM