Γερμανία: Ιστορικό χαμηλό για το κόμμα της Μέρκελ σε δημοσκόπηση

Γερμανία: Ιστορικό χαμηλό για το κόμμα της Μέρκελ σε δημοσκόπηση Facebook Twitter
EPA
0

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έχει υποχωρήσει το ποσοστό της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, μετά τις εσωτερικές έριδες για την προσφυγική κρίση. 

Την ίδια στιγμή το ποσοστό του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ανέβηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, όπως αναφέρει η δημοσκόπηση DeutschlandTrend που διενεργήθηκε από την εταιρεία Infratest Dimap για λογαριασμό του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το ποσοστό της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και του αδελφού του βαυαρικού κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, υποχώρησε στο 29%, δηλαδή κατά μία εκατοστιαία μονάδα από τις αρχές Ιουλίου.

Η Μέρκελ, η οποία είναι επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από το 2005, απέφυγε μόλις και μετά βίας την κατάρρευση του «μεγάλου συνασπισμού» αλλά και τη διάλυση της ίδιας της Ένωσης εξαιτίας της διένεξης ανάμεσα στην CDU και την CSU με αφορμή την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Το AfD κατέγραψε αντίθετα άνοδο του ποσοστού του κατά μία μονάδα στο 17%, νέο ιστορικό υψηλό.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Ένωση είχε συγκεντρώσει το 32,9% των ψήφων, ενώ το AfD ανέδειξε –για πρώτη φορά– μέλη του στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ, αφού συγκέντρωσε το 12,6% και αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είχαν συγκεντρώσει μόλις το 20,5%.

Σύμφωνα με την έρευνα που μετέδωσε το ARD, το SPD συγκεντρώνει το 18%, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο από τον Ιούλιο. Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.508 ψηφοφόρων από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη.

Κατά την ίδια έρευνα πάντως, δύο πολιτικοί του SPD, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, είναι οι δύο δημοφιλέστεροι στη χώρα, ενώ η Μέρκελ κατατάσσεται τρίτη.

Το ποσοστό του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) παρέμεινε αμετάβλητο στο 9%, αυτό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) υποχώρησε μία μονάδα στο 7% και αυτό των Πρασίνων αυξήθηκε μία μονάδα, στο 15%, κατέδειξε η δημοσκόπηση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την υπόσχεση των 600 δισ. δολαρίων στον Τραμπ

Διεθνή / Η ΕΕ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την υπόσχεση των 600 δισ. δολαρίων στον Τραμπ

Το ποσό προέρχεται αποκλειστικά από ιδιωτικές επενδύσεις, επί των οποίων οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία εξουσία, παραδέχθηκαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Επιτροπής
LIFO NEWSROOM
Από viral σκάνδαλο σε διαφημιστικό θρίαμβο: Πώς η Astronomer «έσωσε» την εικόνα της με τη Γκουίνεθ Πάλτροου

Διεθνή / Από viral σκάνδαλο σε διαφημιστικό θρίαμβο: Πώς η Astronomer «έσωσε» την εικόνα της με τη Γκουίνεθ Πάλτροου

Η άλλοτε άγνωστη τεχνολογική εταιρεία Astronomer μετατράπηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο χάρη σε ένα φιλμάκι από συναυλία των Coldplay, μια επικοινωνιακή κρίση – και τη Γκουίνεθ Πάλτροου.
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία εξαντλεί τα αποθέματα όπλων της: Εξαρτάται πλέον από Βόρεια Κορέα και Κίνα

Διεθνή / Η Ρωσία εξαντλεί τα αποθέματα όπλων της: Εξαρτάται πλέον από Βόρεια Κορέα και Κίνα

Ανάλυση αποκαλύπτει ότι η Ρωσία έχει εξαντλήσει τα σοβιετικά αποθέματα όπλων και στρέφεται σε Βόρεια Κορέα και Κίνα για πυρομαχικά και εξαρτήματα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία;
LIFO NEWSROOM
Καταιγίδα στην κυβέρνηση Τραμπ: Οργή για τους φακέλους Τζέφρι Έσταϊν και τις αποκαλύψεις

Διεθνή / Καταιγίδα στην κυβέρνηση Τραμπ: Οργή για τους φακέλους Τζέφρι Έπσταϊν και τις αποκαλύψεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική κρίση καθώς η υπόθεση Έπσταϊν επισκιάζει την ατζέντα του - Εσωτερικές συγκρούσεις, αντιδράσεις από τη βάση του και έντονες πιέσεις από το Κογκρέσο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ – ΕΕ: Πώς ο Τραμπ ανάγκασε τις Βρυξέλλες σε υποχώρηση με δασμούς 15%

Διεθνή / ΗΠΑ – ΕΕ: Πώς ο Τραμπ ανάγκασε τις Βρυξέλλες σε υποχώρηση με δασμούς 15%

Η ΕΕ υπέκυψε στις εμπορικές πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αποδεχόμενη δασμούς 15% στις εξαγωγές της - Τι σημαίνει η «συμφωνία Turnberry» για τη σχέση ΗΠΑ–ΕΕ και ποιος τελικά κέρδισε τη μάχη των δασμών;
LIFO NEWSROOM