Η Ιορδανία κρατάει κλειστά τα σύνορα με τη Συρία - Χιλιάδες Σύροι παραμένουν εγκλωβισμένοι

Η Ιορδανία κρατάει κλειστά τα σύνορα με τη Συρία - Χιλιάδες Σύροι παραμένουν εγκλωβισμένοι Facebook Twitter
EPA/ALAA AL-FAQIR
0

Την πρόθεσή του να διατηρήσει τα κλειστά σύνορα με τη Συρία επανέλαβε σήμερα ο στρατός της Ιορδανίας, την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες Σύροι παραμένουν εγκλωβισμένοι. 

Κατά χιλιάδες, οι Σύροι φεύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες στο νότιο κομμάτι της χώρας και κατευθύνονται στα σύνορα με την Ιορδανία. 

«Περίπου 95.000 εκτοπισμένοι έχουν φθάσει κοντά στα ιορδανικά σύνορα αφού διέφυγαν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού στον νότο» της Συρίας, μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο από το 2011, ανέφερε ο διοικητής της βόρειας στρατιωτικής περιοχής του χασεμιτικού βασιλείου της Ιορδανίας, ο στρατηγός Χάλεντ αλ-Μασάιντ. 

Ο ίδιος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αρχές φοβούνται την παρουσία «μαχητών που διείσδυσαν μεταξύ των εκτοπισμένων».

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, με τη βοήθεια του ρώσου συμμάχου τους, εξαπέλυσαν στις 19 Ιουνίου επίθεση για την ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων τομέων της νότιας επαρχίας Ντεράα, στα σύνορα με την Ιορδανία.

«Τα σύνορα είναι κλειστά και ο στρατός είναι πολύ προσεκτικός απέναντι στη ροή των εκτοπισμένων. Φοβάται την παρουσία μαχητών που έχουν εισδύσει με όπλα και είναι μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες με πλαστά έγγραφα ταυτότητας», πρόσθεσε ο Ιορδανός στρατηγός.

Ο αλ-Μασάιντ είπε επίσης ότι έχει σταλεί και άλλη βοήθεια στους αποκλεισμένους Σύρους εκτοπισμένους, με την είσοδο στη νότια Συρία 86 φορτηγών που μετέφεραν κυρίως τρόφιμα ή πόσιμο νερό.

Όπως είπε, ο στρατός διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε τρία σημεία των συνόρων και παρέχει ιατρική φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη: τραυματίες από σφαίρες, σε εγκύους για να γεννήσουν, σε άρρωστα παιδιά.

Από την πλευρά της, η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε, με μια ανακοίνωση, την Ιορδανία να ανοίξει τα σύνορά της στους εκτοπισμένους «εκατομμύρια των οποίων έχουν αποκλειστεί χωρίς κατάλληλη στέγη στα σύνορα».

«Η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ντεράα με μια κλιμάκωση των επιθέσεων» που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, πρόσθεσε.

Προηγουμένως η Ιορδανία είχε δηλώσει πως τα σύνορά της θα παρέμεναν κλειστά και πως δεν είχε πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και άλλους Σύρους.

Η Ιορδανία φιλοξενεί σχεδόν 650.000 καταγεγραμμένους από τον ΟΗΕ Σύρους πρόσφυγες, ωστόσο το Αμάν εκτιμά σε 1,3 εκατομμύριο τον αριθμό των προσφύγων που έχουν έρθει στη χώρα από τη Συρία από το 2011.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό στη Γάζα

Διεθνή / Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό

Εδώ και δεκαετίες υπολογίζει συστηματικά τις ανάγκες σε τρόφιμα στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις παραδόσεις έτσι ώστε να ασκεί πίεση - «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά να μην πεθάνουν από την πείνα», είχε δηλώσει το 2006 ανώτατος σύμβουλος του (τότε) πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ
LIFO NEWSROOM
Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφνίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Διεθνή / Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφανίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Ο σολομός Chinook που μεταναστεύει το χειμώνα θεωρείται απειλούμενο είδος από την NOAA και έχει χαρακτηριστεί από τον οργανισμό ως «ένα από τα εννέα είδη που θεωρούνται πιο απειλούμενα με εξαφάνιση στο εγγύς μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Διεθνή / Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέτρεψε αμφιλεγόμενο νόμο που υπονόμευε τις ανεξάρτητες αρχές κατά της διαφθοράς, μετά από μαζικές διαδηλώσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-σοκ για την Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών, εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Διεθνή / Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών και εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Νέα έρευνα καταγράφει συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου στο Τιγκράι: βιασμοί χιλιάδων γυναικών και παιδιών, εγκυμοσύνες υπό πίεση και μυριάδες τραυματισμοί
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM