Γιατί οι Ρώσοι δε χαμογελούν

Γιατί οι Ρώσοι δε χαμογελούν Facebook Twitter
0

Αίσθηση είχαν προκαλέσει άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και ανέφεραν πως η Ρωσία εκπαιδεύει τους εργαζομένους της να χαμογελούν, όταν έρχονται σε επαφή με τους εκατομμύρια φιλάθλους που φτάνουν στη χώρα για να δουν από κοντά τα παιχνίδια του Μουντιάλ. 

Το Bussiness Insider προσπάθησε να αναλύσει το φαινόμενο και να δείξει τελικά για ποιο λόγο οι Ρώσοι δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά με το χαμόγελο. 

Αυτό που υποστηρίζει είναι πως τελικά διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών χρησιμοποιούν το χαμόγελο. Σύμφωνα με τους ίδιους, στον δυτικό πολιτισμό η συγκεκριμένη έκφραση αποτελεί σημάδι καλών τρόπων και ένδειξης σεβασμού αλλά όχι απαραίτητα δείγμα χαράς. 

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δε φαίνεται να ισχύει στη Ρωσία. Όπως, μάλιστα, δήλωσε μια Ρωσίδα μετανάστης στο Bussiness Insider, αν κάποιος στη Ρωσία αρχίζει να χαμογελά από δω και από κει, θεωρείται πως έχει κάποια ψυχική ασθένεια.

Ποιος είναι όμως ο λόγος αυτής της διαφορετικής αντίληψης πάνω στο χαμόγελο και γιατί οι Ρώσοι τελικά δεν είναι τόσο σκληροί ή εχθρικοί όπως πιστεύουμε; 

Το ζήτημα φαίνεται πως είναι αρκετά πιο περίπλοκο. Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί γύρω από τις πολιτισμικές διαφορές πάνω στο χαμόγελο, οι Αμερικανοί θεωρούν πως ακόμη και στους δημόσιους χώρους περιμένουν ένα ελάχιστο ιδιωτικό απόρρητο.

Όταν κάποιος προσπαθεί να τους προσεγγίσει, αυτοί καταβάλλονται από άγχος. Αυτή, λοιπόν, την κοινωνική απόσταση τη σπάει ένα χαμόγελο.

Οι Ρώσοι, από την άλλη, φαίνεται να είναι δεκτικοί σε αλληλεπίδραση, κάτι που κάνει το χαμόγελο για τους ίδιους περιττή κοινωνική έκφραση.

Γι' αυτό το λόγο τα παιδιά των Ρώσων, μπορεί να φαίνονται πιο σοβαρά και στρυφνά, ωστόσο μαθαίνουν να το χρησιμοποιούν για να δείχνουν πως πράγματι νιώθουν χαρούμενα για κάτι.

Αντίθετα, στη δυτική κουλτούρα τα παιδιά εκπαιδεύονται να χαμογελούν προκειμένου να φανερώνουν σε κάποιον πως τον αποδέχονται ή τον αναγνωρίζουν.

Μη φανεί, λοιπόν, περίεργο στους fans του Μουντιάλ αν η απάντηση των ντόπιων σε μια ευγενική χαμογελαστή τους ερώτηση, είναι μια ακόμη ψυχρή έκφραση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM