DW: Διέξοδος στο προσφυγικό η «αλβανική λύση»;

DW: Διέξοδος στο προσφυγικό η «αλβανική λύση»; Facebook Twitter
0

Στο σενάριο να γίνει η Αλβανία τόπος μαζικής καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, αναφέρεται άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα της Deutsche Welle και εξετάζει τις διευκολύνσεις και τα πολιτικά οφέλη μιας τέτοιας επιλογής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η Αλβανία ενδέχεται να γίνει τόπος μαζικής καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, μιας και βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά εκτός ΕΕ. Η Frontex θα μπορούσε να συνοδεύει στην Αλβανία τα σκάφη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Χρυσή τομή για την καγκελάριο Μέρκελ, τον Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Είναι μια υπόθεση εργασίας ή μήπως κάτι περισσότερο; Στην Αλβανία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ένα ή και περισσότερα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Η πρόταση φαίνεται να προήλθε από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον αυστριακό καγκελάριο Ζεμπάστιαν Κουρτς. Μιλώντας στην αλβανική σύνταξη της DW ο αυστριακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτερ Λάουνσκι-Τίφενταλ επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Αλβανία. Από την πλευρά του ο Έντρι Φούγκα σύμβουλος του αλβανού πρωθυπουργού, δήλωσε στην DW ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα ή συνομιλίες. Η αντιπολίτευση έχει ωστόσο διαφορετική άποψη και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το μόνο που επιδιώκει είναι μια γρήγορη ένταξη στην ΕΕ με αντάλλαγμα τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών.

Γιατί στην Αλβανία;

Στο Δυρράχιο υπάρχουν οι δυνατότητες για μεγάλα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Οι δυνάμεις της Frontex θα μπορούσαν να συνοδεύουν εκεί τα σκάφη με τους πρόσφυγες και μετανάστες για να γίνει η καταγραφή τους και να αποφασιστεί για την παραμονή ή όχι των αιτούντων άσυλο.

Στα θετικά της «αλβανικής λύσης» συγκαταλέγεται ότι η Αλβανία δεν ανήκει στην ΕΕ. Κατά συνέπεια δεν ισχύουν κανόνες της ΕΕ, όπως το Σέγκεν ή ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Η Αλβανία ωστόσο είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Δύση σε ζητήματα ασφαλείας.

Eνδεχόμενη συμφωνία με την Αλβανία θα αποκλιμάκωνε την αντιπαράθεση Μέρκελ-Ζέεχοφερ

Παράλληλα η Αλβανία έχει εμπειρία στη διαχείριση προσφυγικών κρίσεων. Την περίοδο 1998-1999 δέχθηκε στο έδαφός σχεδόν 1 εκατομμύριο Κοσοβάρους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, τότε, το Κοσσυφοπέδιο. Εκτός αυτού το 2015 στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης η Αλβανία κατασκεύασε προσφυγικούς καταυλισμούς, οι οποίοι ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Αλβανικά μέσα μεταδίδουν ότι λόγω της υπάρχουσας υποδομής είναι εφικτή η υποδοχή αρκετών χιλιάδων ανθρώπων. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, η Αλβανία είναι μια ασφαλής χώρα στο κατώφλι της ΕΕ. Και επειδή θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ προτίθεται να σεβαστεί θεμελιώδης ευρωπαϊκές αρχές, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Αλβανία θα αποκλιμάκωνε την αντιπαράθεση της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) και του χριστιανοκοινωνιστή (CSU) υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ στους κόλπους των γερμανών συντηρητικών. Η επιλογή της Αλβανίας θα ικανοποιούσε τον γερμανό υπoυργό Εσωτερικών, ο οποίος τάσσεται υπέρ των κέντρων υποδοχής εκτός ΕΕ. Ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών θα μπορούσε να καρπωθεί την «αλβανική λύση» και να την εξαργυρώσει στις επικείμενες τοπικές εκλογές στη Βαυαρία. Και έτσι θα έληγε «αναίμακτα» η κρίση μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που απειλεί να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην προσάρτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM