Αμετακίνητος ο Ιβανόφ μετά τις απειλές του Ζάεφ: Ρίξε με, δεν αλλάζω θέση

Αμετακίνητος ο Ιβανόφ μετά τις απειλές του Ζάεφ: Ρίξε με, δεν αλλάζω θέση Facebook Twitter
0

Σε μεγάλη ένταση οδηγούνται οι σχέσεις του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ, με τον Ζόραν Ζάεφ, για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απειλεί τον Ιβανόφ με αποπομπή, αν δεν υπογράψει τη συμφωνία, με τον Πρόεδρο της χώρας να τον προκαλεί να κινήσει τις διαδικασίες, επαναλαμβάνοντας πως η θέση του είναι οριστική.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας στο σκοπιανό κοινοβούλιο (12:00, ώρα Ελλάδος), ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην ρισκάρει τη συμφωνία και διεμήνυσε πως «αν οι πολίτες που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας και ο Πρόεδρος της πΓΔΜ δεν την υπογράψει, τότε η πλειοψηφία των βουλευτών θα επιδιώξει την αποπομπή του».

«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος», σημείωσε ο Ζάεφ.

«Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της», πρόσθεσε.

Σε γραπτή του δήλωση και κατόπιν της χθεσινής τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού, ο Ιβανόφ προέτρεψε τον Ζάεφ να κινήσει τη σχετική διαδικασία μομφής.

«Καλώ τον Ζάεφ με την πλειοψηφία των δύο τρίτων που είναι απαραίτητη για να αλλάξει το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να κινήσει άμεσα και τη διαδικασία για την ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας ή για την αποπομπή μου» υπογραμμίζει ο Ιβανόφ, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να απαντήσει «σε όλα τα ψέματα και τις απειλές» που διατύπωσε ο Ζάεφ στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Η θέση μου απέναντι σε αυτήν επιβλαβή συμφωνία για το όνομα είναι οριστική. Παραμένει αμετάβλητη παρά τις απειλές και τις πιέσεις» υποστηρίζει ο Ιβανόφ.

Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε την κύρωση της συμφωνίας την Τρίτη, έπειτα από μία τεταμένη συνεδρίαση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM