ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Παρίσι και Βερολίνο «πολύ κοντά» σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Παρίσι και Βερολίνο «πολύ κοντά» σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης Facebook Twitter
0

Έπειτα από μήνες διαφωνιών για το ζήτημα αυτό, Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται πλέον «πολύ κοντά» σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

«Η συμφωνία είναι πλέον πάρα πολύ κοντά», τόνισε ο Μπρουνό Λεμέρ μέσω Twitter, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχαν για το ζήτημα με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς στο Αμβούργο.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί κατά το κοινό υπουργικό γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο κοντά στο Βερολίνο, στο οποίο θα συμπροεδρεύσουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο τελευταίος ήταν αυτός που διατύπωσε φιλόδοξες προτάσεις για την επανίδρυση της ευρωζώνης και επί μήνες η Γερμανία βραδυπορούσε όσον αφορά το ζήτημα, καθώς το Βερολίνο φοβάται ότι θα κληθεί να σηκώσει χρηματικά βάρη για λογαριασμό άλλων χωρών μελών, ότι δηλαδή θα υπάρξει αμοιβαιοποίηση χρέους στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα σημεία στα οποία υπήρξε σύγκλιση.

Αλλά λαμβανομένων υπόψη πρόσφατων τοποθετήσεων των δύο κυβερνήσεων, σκιαγραφείται τουλάχιστον η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης αφιερωμένου στις επενδύσεις.

Η Γερμανία πάντως εννοεί να περιοριστεί το αποθεματικό αυτού του ταμείου σε μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Μακρόν ήθελε να ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ταμείο στήριξης των κρατών της ευρωζώνης με προβλήματα κρατικού χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), θα δει τις αρμοδιότητές του να διευρύνονται. Θα μπορεί έτσι να χορηγεί δάνεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις εξαιτίας εξωγενών παραγόντων (π.χ. στην Ιρλανδία σε περίπτωση που βιώσει μια κρίση εξαιτίας του Brexit).

Δεν αναμένεται μολαταύτα να μετατραπεί στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπως ήθελε η Γερμανία, καθώς η Γαλλία αρνείται να δεχθεί αυτή την πρόταση για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προστριβών ή διενέξεων με το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο. Αντιστρόφως, το Βερολίνο απορρίπτει την ιδέα να οριστεί υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης ή να δημιουργηθεί Βουλή της ευρωζώνης.

Οι δύο κυβερνήσεις αποκλίνουν επίσης ως προς την τραπεζική ένωση, σχέδιο με σκοπό την καλύτερη προστασία της ευρωζώνης από κρίσεις που ενδέχεται να πυροδοτήσει ο χρηματοοικονομικός τομέας.

Το Παρίσι θα ήθελε να δημιουργηθεί χωρίς καθυστέρηση ένας κοινός μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων των πελατών των τραπεζών όλης της ευρωζώνης. Το Βερολίνο αντιθέτως απαιτεί οι τράπεζες, σε εθνικό επίπεδο, να εξυγιάνουν πρώτα τους λογαριασμούς και τα βιβλία τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Πούτιν αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα επιδιώξει τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εφόσον η συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα εξελιχθεί θετικά
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Διεθνή / Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Δύο χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς δίκη, ενώ οι υποθέσεις παραμένουν σε μυστικότητα και οι πρώτες δίκες καθυστερούν
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Διεθνή / Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης επεκτείνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με νέα εργοστάσια και αύξηση παραγωγής όπλων και πυρομαχικών σε ιστορική κλίμακα
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στο Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή αρχηγού στρατού λόγω Γάζας

Διεθνή / Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή του αρχηγού του στρατού λόγω Γάζας

Διαμάχη κυβέρνησης Νετανιάχου και στρατού κλιμακώνεται: Υπουργοί ζητούν την αποπομπή του αρχηγού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ εν μέσω σχεδίων για κατάληψη της Γάζας και αντιδράσεων για τους ομήρους
LIFO NEWSROOM