Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 25% σε κινεζικά τεχνολογικά προϊόντα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 25% σε κινεζικά τεχνολογικά προϊόντα Facebook Twitter
EPA/MICHAEL REYNOLDS
2

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία και την τεχνολογία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε επίσης να επιβάλει περαιτέρω δασμούς εάν η ασιατική χώρα προχωρήσει σε αντίποινα.

Ο Τραμπ είπε ότι οι δασμοί «είναι απαραίτητοι προκειμένου να αποτρέψουν την περαιτέρω αθέμιτη μεταφορά αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κίνα, η οποία θα προστατεύσει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας».

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν την απώλεια της τεχνολογικής και πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω αθέμιτων οικονομικών πρακτικών», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η λίστα με τους δασμούς περιλαμβάνει προϊόντα από το στρατηγικό σχέδιο της Κίνας «Made in China 2025», με στόχο να κυριαρχήσει η χώρα στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, τα οποία θα «αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αλλά θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες».

Οι κινεζικές γραμμές προϊόντων που πλήττονταιί κυμαίνονται από ελαστικά αεροσκαφών έως τουρμπίνες και καταναλωτικές λευκές συσκευές, όπως πλυντήρια.

Η Κίνα ήδη δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, εγείροντας φόβους για εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

«Εάν οι ΗΠΑ λάβουν μονομερή και προστατευτικά μέτρα που πλήττουν τα κινεζικά συμφέροντα, θα απαντήσουμε άμεσα λαμβάνοντας τις απαραίτητες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM