Η εμβληματική φωτογραφία της G7 και το παρασκήνιο της συνόδου

Η εμβληματική φωτογραφία της G7 και το παρασκήνιο της συνόδου Facebook Twitter
3

Μία φωτογραφία από τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της G7, των πιο επτά αναπτυγμένων οικονομικά χωρών, στον Καναδά, φαίνεται πως αποτυπώνει το κλίμα που επικράτησε στη σύνοδο.


Τη συγκεκριμένη φωτογραφία, που έγινε viral, έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία αυθόρμητη συνάντηση μεταξύ δύο συνεδριάσεων.

Στη φωτογραφία, η καγκελάριος της Γερμανίας στέκεται όρθια έχοντας δίπλα της και άλλους ηγέτες, ενώ απέναντί της βρίσκεται καθιστός ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.


Η Μέρκελ έχει ακουμπήσει δυναμικά τα χέρια της στο τραπέζι, μία κίνηση που φαίνεται να δείχνει την ένταση της στιγμής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε πρόωρα από τη σύνοδο κορυφής, προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι του για τη Σιγκαπούρη όπου την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιν Γιονγκ Ουν. 

Ωστόσο, πριν φύγει, έκανε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν ιδίως από την πολιτική προστατευτισμού την οποία ακολουθεί, κυρίως με το να χαρακτηρίσει «εξαιρετικά παραγωγικές» τις συζητήσεις για το εμπόριο, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής.

«Είχαμε εξαιρετικά παραγωγικές συναντήσεις για την ανάγκη να έχουμε δίκαιες εμπορικές συναλλαγές», είπε, καλώντας τους εταίρους του της G7 να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, παρότι είναι εκείνος που μόλις επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Κατάργηση των τελωνειακών δασμών, κατάργηση των μη δασμολογικών φραγμών, κατάργηση των επιδοτήσεων» αυτή θα είναι η «τελευταία» απόφαση, διακήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν ξέρω αν αυτό θα προχωρήσει, αλλά το πρότεινα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Δήλωσε όμως ότι οι χώρες της ομάδας G7 αρχίζουν να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για ένα πιο δίκαιο εμπόριο με τις ΗΠΑ, ενώ δεν τις κατηγόρησε για τις εμπορικές συμφωνίες του παρελθόντος, αποδίδοντας την ευθύνη στους προηγούμενους ηγέτες των ΗΠΑ.

Για το Ιράν, που αποτελεί ένα ακόμη σημείο ρήξης αφότου οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «οι χώρες της G7 παραμένουν αποφασισμένες να ελέγξουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες» της Τεχεράνης.

Επίσης, ο Τραμπ επέμεινε και σε μια πρόταση-πρόκληση που έκανε κατά την άφιξή του στον Καναδά την Παρασκευή: να διευρυνθεί και πάλι η G7 περιλαμβάνοντας τη Ρωσία, την οποία απέβαλε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. «Η επανένταξη της Ρωσίας θα ήταν ένα θετικό πράγμα», δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να απορρίψουν αυτή την ιδέα και η ίδια η Ρωσία αρνήθηκε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μιλούσε στη ρωσική τηλεόραση, η Μόσχα «δεν ζήτησε ποτέ να επανέλθει» στη G8 και θεωρεί σε κάθε περίπτωση πως η G20, ένα διευρυμένο φόρουμ των αναδυομένων χωρών, είναι «το πλέον υποσχόμενο σχήμα».

Η Μέρκελ ανακοίνωσε από την πλευρά της πως οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε μια κοινή θέση για το εμπόριο όμως πρόσθεσε πως οι διαφορές παραμένουν.

«Ξεκινώ από την αρχή ότι θα έχουμε ένα κοινό κείμενο για το εμπόριο», είπε. «Όμως αυτό δεν λύνει τα προβλήματα στη λεπτομέρεια. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιλυθούν με ένα ανακοινωθέν.

Την εξέλιξη για την κοινή δήλωση για το εμπόριο επιβεβαίωσε και ο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας πως αυτή η «πρόοδος» που επιτεύχθηκε «δεν διευθετεί τα πάντα». Το κείμενο για το εμπόριο αναμένεται, όπως είπε, να επαναβεβαιώσει «την προσήλωσή μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» και τη βούληση «να έχουμε μια πολιτική στο θέμα των δασμών, των εμπορικών φραγμών που συνίσταται στη μείωσή τους και να πάμε μπροστά».

Η συμφωνία των Επτά σφραγίζει «μια συλλογική βούληση να σταθεροποιήσουμε τα πράγματα» αλλά «πρέπει τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» με τις Ηνωμένες Πολιτείες «προκειμένου να θέσουμε τα γεγονότα στο τραπέζι γιατί υπάρχουν σήμερα πολλά ψέματα», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του που η σύνοδος κορυφής επέτρεψε να αναληφθεί «μια συλλογική δέσμευση για τους ωκεανούς και το κλίμα» για να «πάμε προς πλαστικά 100% ανακυκλώσιμα με ορίζοντα το 2030», ένας στόχος στον οποίο η Γαλλία έχει ήδη δεσμευθεί. Δεν διευκρίνισε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσυπογράφουν τη δέσμευση αυτή.

Ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα τελικό ανακοινωθέν από την καναδική προεδρία, καθώς συνεχίζονται οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη του κειμένου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σύνοδος κορυφής κατέδειξε για άλλη μια φορά την επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να υπαγορεύσει τη δική του ατζέντα, αν όχι να δυναμιτίσει τις συνήθειες και τον ρυθμό μιας πολυμερούς παγκόσμιας τάξης – η οποία εκπροσωπήθηκε στη Μαλμπέ από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε τελευταίος και έφυγε πρώτος από το πολυτελές ξενοδοχείο στη μικρή τουριστική πόλη στον ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν συναντήσεις για δύο ημέρες.

Για παράδειγμα, σήμερα έφθασε καθυστερημένος για ένα πρόγευμα εργασίας που ήταν αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων, ενώ έλαμψε δια της απουσίας του από μια συνεδρίαση αφιερωμένη στο κλίμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Διεθνή / Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Η ισχύς του Ιράν στο Ιράκ φθίνει. Οι νέοι Ιρακινοί απορρίπτουν τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, ενώ η Τεχεράνη χάνει τον έλεγχο στην οικονομία και την πολιτική. Τι σημαίνει αυτό για τη Μέση Ανατολή;
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Οι κορυφαίοι 25 τουριστικοί προορισμοί στις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού στην Ισπανία είδαν τον τοπικό τους τουρισμό να μειώνεται κατά 800.000 τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα αυξήθηκε κατά 1,94 εκατομμύριο
LIFO NEWSROOM
Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Δυστυχως ξεροκεφαλος, εγωμανης, που δεν μπορει να δει παραπερα απο το σημερα ειναι πολυ κακος συνδυασμος για ενα ηγετη μιας τοσο μεγαλης χωρας. Και δυστυχως δεν θα πληγουν μονο οι αμερικανοι απο αυτη την ιστορια...
Αυτό που βλέπω εγώ είναι τον Μακρόν να απευθύνει τον λόγο στον Τραμπ, ο οποίος τον κοιτά κατάματα όπως και άλλοι, ενώ η Μέρκελ με την στάση του σώματός της "προσθέτει βάρος" στα λεγόμενα του Γάλλου Προέδρου.