Μουσουλμάνες με περίοδο εξομολογούνται πόσο εφιαλτικό μπορεί να γίνει το Ραμαζάνι

Μουσουλμάνες με περίοδο εξομολογούνται πόσο εφιαλτικό μπορεί να γίνει το Ραμαζάνι Facebook Twitter
3

Οι Μουσουλμάνες συζητούν στα social media έντονα για τις προκλήσεις γύρω από το φαγητό, ενώ έχουν περίοδο κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Κάποιες εξομολογούνται ότι κρύβονται από τους άντρες για να μην τις βλέπουν, ενώ μερικές αναγκάζονται να πουν ψέματα πως τρώνε γιατί μπήκαν στον πειρασμό, προκειμένου να μην αποκαλύψουν την περίοδό τους.

Η Σοφία Τζάμιλ, μια από τις γυναίκες που αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για όσα συμβαίνουν λέει στο BBC: «Μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι αυτό το πρόβλημα υπάρχει επειδή το βλέπουν ως αρνητικό αντίκτυπο για τη μουσουλμανική θρησκεία, αλλά υπάρχει!».

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι μουσουλμάνοι απαγορεύεται να καταναλώσουν τροφή ή να πιουν ακόμη και νερό μεταξύ ανατολής και δύσης του ηλίου. Ωστόσο για μια γυναίκα με εμμηνόρροια, αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει βασανιστήριο καθώς δεν χρειάζεται να νηστέψει, αλλά δεν μπορεί να ανοιχτά να δηλώσει το λόγο.

Μουσουλμάνες με περίοδο εξομολογούνται πόσο εφιαλτικό μπορεί να γίνει το Ραμαζάνι Facebook Twitter
Η Σοφία Τζάμιλ

Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι δεν μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για την περίοδό τους στους άντρες της οικογένειάς τους και κρύβονται ή αποφεύγουν να φάνε.

«Η μητέρα μου, έλεγε πως αν έχουμε περίοδο δεν έπρεπε να το πούμε στους άνδρες και πως μόνο τα κορίτσια μπορούσαν να το γνωρίζουν», λέει η 21χρονη blogger ομορφιάς. «Έτσι λοιπόν, κάθε φορά που έπινα νερό και έβλεπα τον πατέρα μου να έρχεται, έβαζα το ποτήρι κάτω και έφευγα. Η μητέρα μου έβαζε φαγητό στο δωμάτιό μου και μου έλεγε να τρώω εκεί».

Η Σοφία, που ζει στη Νέα Υόρκη και είναι πακιστανικής καταγωγής λέει: «Όταν ο αδελφός μου με έπιασε κυριολεκτικά με την μπουκιά στο στόμα, με κοίταζε επίμονα. Τα αδέλφια μου προσπαθούσαν να με πιάσουν για να με ντροπιάσουν».

Μουσουλμάνες με περίοδο εξομολογούνται πόσο εφιαλτικό μπορεί να γίνει το Ραμαζάνι Facebook Twitter

Η Σοφία λέει ότι η εμμηνόρροια είναι ένα τόσο «επαίσχυντο θέμα» που η μητέρα της ποτέ δεν της είπε ότι θα έχει περίοδο όταν θα έφτανε στην εφηβεία. Τώρα η ίδια δηλώνει πως θέλει να κάνει ότι μπορεί για να σπάσει το ταμπού αυτό.

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι γυναίκες με περίοδο δεν μπορούν να νηστέψουν, να διαβάσουν το Κοράνι ή να εισέλθουν σε ένα τζαμί.

Είναι επίσης αποδεκτό να μην νηστεύει κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου μια γυναίκα που κυοφορεί, ή κάποιος άνθρωπος που υποφέρει από σωματική ή ψυχική ασθένεια, είναι πολύ ηλικιωμένος ή η ζωή του εξαρτάται από τον τροφή και το νερό.

Η Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Φοιτητών, Sabreen Imtair, είπε στο BBC ότι ήθελε να βοηθήσει τα νεαρά κορίτσια να μιλήσουν για το θέμα και να τις ενθαρρύνει να εξομολογηθούν την εμπειρία τους.

Πολλά κορίτσια το έκαναν και μίλησαν μέσω διαδικτύων για το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι αυτή η περίοδος και το πόσο στιγματισμένες νιώθουν από τις ίδιες τις οικογένειές τους.

Υπάρχουν κάποιες που λένε πως πλέον οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν το θέμα πιο ανοιχτά, αλλά όλες συμφωνούν πως αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει στην εποχή μας να εξαλειφθεί.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM