Brexit: Η Μέι επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ

Brexit: Η Μέι επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ Facebook Twitter
0

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αρνήθηκε σήμερα ότι υπαναχωρεί στα σχέδιά της να αποχωρήσει η Βρετανία από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Ερωτηθείσα για τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνησή της θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση περάν της λήξης της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit το 2020, η Μέι δήλωσε σε δημοσιογράφους σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Σόφια:

«Όχι. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση όπως αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, θα διαπραγματευθούμε τις μελλοντικές τελωνειακές ρυθμίσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχω ορίσει τρεις στόχους για αυτές».

Σύμφωνα με την Μέι, οι τρεις στόχοι είναι η Βρετανία να έχει τη δική της εμπορική πολιτική με τον υπόλοιπο κόσμο, να είναι απρόσκοπτες οι εμπορικές της συναλλαγές με την ΕΕ και να μην υπάρξει «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία.

Η βρετανική Telegraph έγραψε νωρίτερα πως «η Βρετανία θα πει στις Βρυξέλλες ότι είναι έτοιμη να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και μετά το 2021 και μέχρι να ετοιμαστούν οι υψηλής τεχνολογίας υποδομές που χρειάζονται για τον έλεγχο των συνόρων μετά το Brexit».

Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αυτές μπορεί να μην είναι έτοιμες μέχρι το 2023, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας. «Οι υπουργοί παραμένουν σε αδιέξοδο σχετικά με την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και οι ευρωσκεπτικιστές φοβούνται για παραμονή στην τελωνειακή ένωση επ' αόριστον».

Πηγή στο πρωθυπουργικό γραφείο της Τερέζα Μέι απέρριψε δημοσίευμα. «Συμφωνήσαμε τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο σε μια λύση ως "δικλείδα ασφαλείας" αλλά η πρόταση που υποβλήθηκε από την ΕΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή», δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος. «Θα σήμαινε σύνορα στη θάλασσα της Ιρλανδίας και ποτέ δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε αυτό. Οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα με βάση ποια θα μπορούσε να είναι μια δικλείδα ασφαλείας που να λειτουργήσει».

«Η πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι απολύτως ξεκάθαροι ότι μόλις λήξει η περίοδος εφαρμογής τον Δεκέμβριο του 2020 θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να διαπραγματευτούμε και να υπογράψουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και να τις εφαρμόσουμε», δήλωσε.

Από την πλευρά τους οι Financial Times εκτίμησαν πάντως οτι «η Βρετανία του Brexit έκλεισε τις πόρτες της στους ξένους και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει διαλέξει τη σκληρότερη δυνατή ερμηνεία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Όσοι πιστεύουν ότι εκτός της ΕΕ η Βρετανία μπορεί να ξαναγίνει η δύναμη της ελισαβετιανής περιόδου ας θυμηθούν τα λόγια διακεκριμένου Βρετανού διπλωμάτη: ότι οι μοντέρνες οικονομίες δεν μπορεί να είναι ανοιχτές στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα κλειστές στους ξένους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Το σαρωτικό «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο» Τραμπ προβλέπει αποδυνάμωση της δικαστικής εξουσίας

«One Big Beautiful Bill Act»: Μέσα από ένα δυσθεώρητο νομοσχέδιο 1.100 σελίδων, η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να θωρακιστεί ώστε να μην υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
«Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Διεθνή / «Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Ο εμβληματικός ηθοποιός και σκηνοθέτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κυριαρχία των remake και των κινηματογραφικών franchise στη σημερινή βιομηχανία
LIFO NEWSROOM
Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Διεθνή / Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Με γραπτή ανακοίνωσή της, η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να βρει τρόπο ώστε να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά
LIFO NEWSROOM
Σαουδική Αραβία προειδοποιεί Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Διεθνή / Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί το Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Χάλιντ μπιν Σαλμάν, μετέφερε μυστικό μήνυμα του Βασιλιά Σαλμάν στην ηγεσία του Ιράν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ισραηλινού πλήγματος εάν απορριφθεί η πρόταση Τραμπ για πυρηνική συμφωνία
LIFO NEWSROOM