Σιγκαπούρη: Η υπερσύγχρονη πόλη-κράτος που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα

Σιγκαπούρη: Η υπερσύγχρονη πόλη-κράτος που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
EPA
0

Με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση, η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πλέον ασφαλείς περιοχές στην Ασία για να φιλοξενήσει, στις 12 Ιουνίου, την ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού και του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε απόψε ότι η πόλη-κράτος θα υποδεχτεί τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν οι οποίοι αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων και για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, μετά από πολύμηνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.


Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα με ανάρτησή του στο Twitter ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί στη Σιγκαπούρη.

«Ελπίζουμε ότι η σύνοδος αυτή θα προωθήσει τις προοπτικές για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με παρατηρητές, αυτός ο οικονομικός κόμβος της νότιας Ασίας επελέγη κατά πάσα πιθανότητα λόγω της ουδετερότητάς του, της ασφάλειας και της δυνατότητάς του να οργανώνει διεθνείς συνόδους.


Η υπερσύγχρονη πόλη με τις εντυπωσιακές υποδομές θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο ασφαλείς περιοχές στην Ασία. Έχει επίσης επιβάλει σκληρούς περιορισμούς στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και στις δημόσιες συγκεντρώσεις – πρόκειται δηλαδή για ελεγχόμενο περιβάλλον ικανό να καθησυχάσει τους Βορειοκορεάτες.


Η Σιγκαπούρη είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα κράτη που διατηρεί εγκάρδιες διπλωματικές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Βόρεια Κορέα. Θεωρεί την Ουάσινγκτον στενό εταίρο της ενώ η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει εκεί μια πρεσβεία.

Ταυτόχρονα, έχει καλές σχέσεις και με το Πεκίνο, τον κυριότερο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.

«Ως ουδέτερη χώρα, ένα μικρό κράτος χωρίς επιθυμία ή ικανότητα να βλάψει άλλες χώρες και τα συμφέροντά τους, η Σιγκαπούρη εμφανίζεται ως ιδανική υποψήφια», εκτίμησε ο Λιμ Τάι Ουέι, ερευνητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της χώρας.


Ο Κιμ, που σπανίως φεύγει από τη χώρα του αφότου ανέλαβε την εξουσία, θα ταξιδέψει 5.000 χιλιόμετρα για να συναντηθεί με τον Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έκανα χιούμορ», λέει ο Έντι Ράμα αναφορικά με τις δηλώσεις του για τους Έλληνες

Διεθνή / «Έκανα χιούμορ», λέει ο Έντι Ράμα αναφορικά με τις δηλώσεις του για τους Έλληνες

«Διαβεβαιώνω όλους όσοι ανησυχούν και αισθάνονται προσβεβλημένοι ότι δεν έχω ούτε την παραμικρή αμφιβολία πως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης είναι Ελληνες φιλόσοφοι», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του ο Αλβανός πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
Ιράν:

Διεθνή / «Με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστικές σφαίρες»: Μαρτυρίες Ιρανών στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν

Στα χιονισμένα σύνορα του Ιράν με το Ιρακινό Κουρδιστάν, οι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ πίσω τους η καταστολή, ο φόβος και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται
THE LIFO TEAM