Ο Τραμπ ανακοινώνει αύριο την απόφασή του για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Ο Τραμπ ανακοινώνει αύριο την απόφασή του για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν Facebook Twitter
EPA/SHAWN THEW
1

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε με ανάρτησή του στο twitter ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αύριο Τρίτη στις 14:00 (τοπική ώρα), 21:00 ώρα Ελλάδας.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε υπογραφτεί το 2015 η οποία επέβαλε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα άρση μέρους των κυρώσεων που επιβάλλονταν στη χώρα.

«Θα ανακοινώσω την απόφασή μου για τη Συμφωνία του Ιράν αύριο στον Λευκό Οίκο στις 14:00», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος με σημερινή του ανάρτηση στο twitter.

Ο Τραμπ έχει προθεσμία ως τις 12 Μαΐου να αποφασίσει αν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), ώστε στη συνέχεια να επιβάλει εκ νέου τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Έχει δώσει έως τότε προθεσμία στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες της συμφωνίας προκειμένου να "διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα" αυτής.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί υπαινίχθηκε σήμερα ότι η χώρα του ενδέχεται να παραμείνει στην ΚΟΣΔ, ακόμη και αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, αλλά προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα αντισταθεί έντονα στην πίεση των ΗΠΑ να περιορίσουν την επιρροή της στην Μέση Ανατολή.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία αλλά, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν και οι ΗΠΑ, επιθυμούν τον διάλογο με το Ιράν για το βαλιστικό πυραυλικό του σύστημα, τις πυρηνικές του δραστηριότητες πέραν του 2025, όταν θα λήξουν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν βάσει της συμφωνίας, καθώς και για τον ρόλο της Τεχεράνης σε κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως στη Συρία και στην Υεμένη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος αν ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από την ΚΟΣΔ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες, προέτρεψε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή, θα ήταν λάθος να αποχωρήσετε».

  

Σε άρθρο του στους New York Times ο Βρετανός υπουργός υποστηρίζει ότι «μόνο το Ιράν θα επωφεληθεί», αν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας.

«Από όλες τις επιλογές που διαθέτουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα, αυτή η συμφωνία έχει τα λιγότερα μειονεκτήματα», υπογραμμίζει ο Τζόνσον. «Έχει σίγουρα αδυναμίες, όμως είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να διορθωθούν», προσθέτει.

«Όντως αυτή τη στιγμή η Βρετανία συνεργάζεται με την κυβέρνηση Τραμπ και τους Γερμανούς και Γάλλους εταίρους μας προκειμένου να διορθωθούν», επισημαίνει ο Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, η συμφωνία έθεσε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και «τώρα που αυτές οι χειροπέδες έχουν τοποθετηθεί δεν βλέπω κανένα πιθανό πλεονέκτημα στο να τις λύσουμε».

Με πληροφορίες από The Guardian, Reuters

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM
Η βία εις βάρος των διεμφυλικών έχει αυξηθεί στην ΕΕ από το 2019

Διεθνή / Η βία εις βάρος των διεμφυλικών ατόμων έχει αυξηθεί στην ΕΕ από το 2019

Eυρήματα από νέα έρευνα της FRA αποκαλύπτουν ραγδαία αύξηση της βίας κατά διεμφυλικών στην ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια, με βασική αιτία την παραπληροφόρηση και την πολιτική ρητορική μίσους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική δεξιά εργαλειοποιεί τη δολοφονία Κερκ για να επιτεθεί στην τρανς κοινότητα

Διεθνή / Η αμερικανική δεξιά εργαλειοποιεί τη δολοφονία Κερκ για να επιτεθεί στην τρανς κοινότητα

Από τις πρώτες ώρες μετά το χτύπημα, κύκλοι της αμερικανικής δεξιάς και μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα προσπάθησαν να συνδέσουν το έγκλημα με την τρανς κοινότητα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Διεθνή / Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Η ακρόαση σημαδεύτηκε από έντονες επικρίσεις για τον χειρισμό της έρευνας για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ όσο και στην απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία από τον φάκελο του Τζέφρι Επσταϊν
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Κρίνοντας από το πόσο πολύ θέλει ο Τραμπ να μείνει στην ιστορία τότε σίγουρα θα αποχωρήσει ώστε να υπάρχει και το έναυσμα μετά να ξεκινήσει έναν πόλεμο με το Ιράν, μη χαλάσει το σερί των αμερικανών προέδρων. Κρίμα θα είναι αφού δεν του βγήκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να πάει χαμένη η ευκαιρία. Πάντως σίγουρα θα μείνει στην ιστορία...ως ο πιο άχρηστος πρόεδρος. Κάτι είναι κι αυτό...