Φυλάκιση 9 μηνών σε Ισραηλινό αστυνομικό που δολοφόνησε έφηβο Παλαιστίνιο διαδηλωτή

Φυλάκιση 9 μηνών σε Ισραηλινό αστυνομικό που δολοφόνησε έφηβο Παλαιστίνιο διαδηλωτή Facebook Twitter
EPA/ABED AL HASHLAMOUN
1

Ένας Ισραηλινός πρώην μέλος της παραστρατιωτικής αστυνομίας καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση εννέα μηνών για τη δολοφονία ενός έφηβου Παλαιστίνιου διαδηλωτή το 2014, προκαλώντας διαμαρτυρίες από την οικογένεια του νεαρού που ζήτησε να του επιβληθεί αυστηρότερη ποινή.

Νωρίτερα, στην απολογία του ο κατηγορούμενος Μπεν Ντέρι είχε δηλώσει ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση βαριών τραυμάτων στον 17χρονο Ναντίμ Νουουάρα - κατηγορίες ελαφρύτερες σε σχέση με εκείνην της ανθρωποκτονίας που αντιμετώπιζε αρχικά.

«Δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε ο πατέρας του Νουουάρα, Ίσαμ, στο Ρόιτερς μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

«Δεν περίμενα ποτέ πως το ισραηλινό δικαστήριο θα απέδιδε δικαιοσύνη για τον γιο μου που έγινε μάρτυρας, αλλά έπρεπε να κάνω ό,τι μπορούσα για να παρουσιάσω μια στέρεη υπόθεση και να εκθέσω το ισραηλινό δικαστικό σύστημα σε όλο τον κόσμο και το έκανα», είπε.

Οι εισαγγελείς είχαν απαγγείλει αρχικά κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε βάρος του Ντέρι, λέγοντας ότι εκ προθέσεως άλλαξε τις σφαίρες στο όπλο του, από πλαστικές σε αληθινά πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Νουουάρα στο χωριό Μπεϊτούνια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Στο τροποποιημένο κατηγορητήριο, το οποίο συμφωνήθηκε από τον Ντέρι και εγκρίθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, αναφέρεται ότι η αλλαγή αυτή ήταν τυχαία.

Η ανθρωποκτονία από αμέλεια επισύρει ανώτατη ποινή φυλάκισης τα τρία χρόνια στο Ισραήλ. Η ανώτατη ποινή για την ανθρωποκτονία, αντίθετα, είναι κάθειρξη 20 χρόνια και η ποινή αυτή μπορεί να επιβληθεί και σε περιπτώσεις δολοφονιών εκ προθέσεως όταν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία προμελέτης.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Ντέρι σε φυλάκιση εννέα μηνών χωρίς αναστολή και σε άλλους έξι μήνες με αναστολή και τον διέταξε να καταβάλει 50.000 σέκελ ως αποζημίωση στην οικογένεια του Νουουάρα.

Ο Ντέρι καταδικάστηκε για πρόκληση βαριών τραυμάτων καθώς το δικαστήριο έκρινε πως σκοπός του ήταν να πυροβολήσει με αυτό που νόμιζε πως ήταν πλαστική σφαίρα στο στήθος τον Νουουάρα στην Μπεϊτούνια στις 15 Μαΐου 2014.

Ένας ακόμη έφηβος διαδηλωτής σκοτώθηκε στο περιστατικό της Μπεϊτούνια, αλλά το Ισραήλ δεν απήγγειλε κατηγορίες σε εκείνη την υπόθεση, επικαλούμενο έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων καθώς δεν είχε πραγματοποιηθεί νεκροψία.

Το δικαστήριο αναφέρει στην ανακοίνωσή του σήμερα πως το περιστατικό σημειώθηκε αφού οι διαδηλωτές είχαν σταματήσει να εκτοξεύουν πέτρες.

«Παρά τους κανονισμούς και παρά το γεγονός ότι ο εκλιπών δεν αποτελούσε απειλή για την (ισραηλινή) μονάδα, ο κατηγορούμενος στόχευσε με το όπλο του τον κορμό του εκλιπόντος και τον πυροβόλησε με πρόθεση να τον τραυματίσει».

Οι θάνατοι προκάλεσαν την οργή των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ τις εβδομάδες που ακολούθησαν την κατάρρευση των υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ειρηνευτικών συνομιλιών τον Απρίλιο.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ο Ελόρ Αζάρια, αναμένεται να αποφυλακιστεί τον ερχόμενο μήνα αφού εξέτισε τα δύο τρίτα της 14μηνης ποινής του για ανθρωποκτονία, επειδή σκότωσε εξ επαφής έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο δράστη επίθεσης στη Δυτική Όχθη το 2016.

Ο Αζάρια είχε καταδικαστεί αρχικά σε φυλάκιση 18 μηνών, ποινή η οποία σύμφωνα με την παλαιστινιακή κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» στους Ισραηλινούς στρατιώτες να σκοτώνουν ατιμώρητα.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ μείωσε την ποινή κατά τέσσερις μήνες και στη συνέχεια η ποινή μειώθηκε περαιτέρω κατά ένα τρίτο λόγω καλής διαγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΛΛΑΔΑ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Διεθνή / Τραμπ για 25η Μαρτίου: «Αντλούμε έμπνευση από την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού»

«Οι χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία, δοκιμασμένες μέσα από αγώνες και αισιόδοξες για ένα λαμπρό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΧΕΔΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σχέδιο 15 σημείων» έδωσαν οι ΗΠΑ στο Ιράν - Τι προβλέπει, οι όροι

Τα δημοσιεύματα για το σχέδιο αυτό έρχονται την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται κι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μετακινούν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, στην περιοχή
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια