Ρωσία: Κοντέινερ με χλώριο από την Γερμανία και καπνογόνες βόμβες από το Σάλσμπερι βρέθηκαν στη Γούτα

Ρωσία: Κοντέινερ με χλώριο από την Γερμανία και καπνογόνες βόμβες από το Σάλσμπερι βρέθηκαν στη Γούτα Facebook Twitter
EPA/MAXIM SHIPENKOV
0

Μια νέα διάσταση έδωσε σήμερα, στο πολυσυζητημένο θέμα της χρήσης χημικών στην ανατολική Γούτα της Συρίας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε ότι στην περιοχή της Ανατολικής Γούτα βρέθηκαν κοντέινερ με χλώριο από την Γερμανία και καπνογόνες βόμβες με προέλευση από το Σάλσμπερι της Βρετανίας, από την περιοχή δηλαδή που έγινε η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

«Στα εδάφη που απελευθερώθηκαν στην Ανατολική Γούτα από τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα, βρέθηκαν κοντέϊνερ με χλώριο, το πιο φοβερό είδος χημικού όπλου, με προέλευση από την Γερμανία όπως επίσης και καπνογόνα που κατασκευάστηκαν, προσέξτε, στην πόλη Σάλσμπερι, τη Μεγάλη Βρετανία» υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επέστησε επίσης την προσοχή σε ένα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, που είχε δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2013 και το οποίο αποκάλυπτε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Λευκός Οίκος είχε δώσει την συγκατάθεση του να πραγματοποιηθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επίθεση με χημικά στην Συρία και εν συνεχεία να επιρριφθούν οι ευθύνες στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ με σκοπό να ενισχυθούν οι διεθνείς στρατιωτικές παρεμβάσεις στην χώρα αυτή.

Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι επανειλημμένα και η Ρωσία και η Συρία έχουν δηλώσει ότι έχουν πληροφορίες, συμφωνία με τις οποίες οι αντάρτες ετοιμάζονται να κάνουν προβοκάτσιες με χρήση χημικών όπλων, ότι διαθέτουν εργαστήρια παραγωγής τους και όπλα σε απελευθερωμένα εδάφη στη Ανατολική Γούτα.

«Όλες οι σχετικές πληροφορίες έχουν σταλεί, αποστέλλονται και θα αποστέλλονται στον ΟΑΧΟ (Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων)» υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Η Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε επίσης ότι η επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στην Συρία, έγινε για να ενισχυθεί το μαχητικό πνεύμα των ανταρτών και για να ανασυντάξουν τις γραμμές τους και κατ αυτόν τον τρόπο να περιπλέξουν την διαδικασία του ειρηνευτικού διαλόγου.

Προσέθεσε επίσης, ότι «στην πόλη Ντούμα ενεργοποιήθηκαν οι εναπομείναντες ανένδοτοι αντάρτες, τα πυρά των οποίων δέχθηκαν στις 18 Απριλίου οι συμμετέχοντες στην αποστολή της αρμόδιας Διεύθυνσης για την ασφάλεια του ΟΗΕ, οι οποίοι προσπαθούσαν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να προετοιμάσουν την άφιξη της αποστολής του ΟΑΧΟ στον τόπο της υποτιθέμενης χημικής επίθεσης».

Η Ζαχάροβα επισημαίνοντας τις δυσκολίες αυτές, απέδωσε την ενεργοποίηση τους, στους φόβους που προκαλεί η ενδεχόμενη επίσκεψη της αποστολής του ΟΑΧΟ στην περιοχή, λέγοντας ότι «προφανώς οι αντάρτες και οι τρομοκράτες φοβούνται την παρουσία των μελών και των επιθεωρητών στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - TASS

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM