Ρωσία: Κοντέινερ με χλώριο από την Γερμανία και καπνογόνες βόμβες από το Σάλσμπερι βρέθηκαν στη Γούτα

Ρωσία: Κοντέινερ με χλώριο από την Γερμανία και καπνογόνες βόμβες από το Σάλσμπερι βρέθηκαν στη Γούτα Facebook Twitter
EPA/MAXIM SHIPENKOV
0

Μια νέα διάσταση έδωσε σήμερα, στο πολυσυζητημένο θέμα της χρήσης χημικών στην ανατολική Γούτα της Συρίας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε ότι στην περιοχή της Ανατολικής Γούτα βρέθηκαν κοντέινερ με χλώριο από την Γερμανία και καπνογόνες βόμβες με προέλευση από το Σάλσμπερι της Βρετανίας, από την περιοχή δηλαδή που έγινε η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

«Στα εδάφη που απελευθερώθηκαν στην Ανατολική Γούτα από τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα, βρέθηκαν κοντέϊνερ με χλώριο, το πιο φοβερό είδος χημικού όπλου, με προέλευση από την Γερμανία όπως επίσης και καπνογόνα που κατασκευάστηκαν, προσέξτε, στην πόλη Σάλσμπερι, τη Μεγάλη Βρετανία» υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επέστησε επίσης την προσοχή σε ένα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, που είχε δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2013 και το οποίο αποκάλυπτε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Λευκός Οίκος είχε δώσει την συγκατάθεση του να πραγματοποιηθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επίθεση με χημικά στην Συρία και εν συνεχεία να επιρριφθούν οι ευθύνες στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ με σκοπό να ενισχυθούν οι διεθνείς στρατιωτικές παρεμβάσεις στην χώρα αυτή.

Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι επανειλημμένα και η Ρωσία και η Συρία έχουν δηλώσει ότι έχουν πληροφορίες, συμφωνία με τις οποίες οι αντάρτες ετοιμάζονται να κάνουν προβοκάτσιες με χρήση χημικών όπλων, ότι διαθέτουν εργαστήρια παραγωγής τους και όπλα σε απελευθερωμένα εδάφη στη Ανατολική Γούτα.

«Όλες οι σχετικές πληροφορίες έχουν σταλεί, αποστέλλονται και θα αποστέλλονται στον ΟΑΧΟ (Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων)» υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Η Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε επίσης ότι η επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στην Συρία, έγινε για να ενισχυθεί το μαχητικό πνεύμα των ανταρτών και για να ανασυντάξουν τις γραμμές τους και κατ αυτόν τον τρόπο να περιπλέξουν την διαδικασία του ειρηνευτικού διαλόγου.

Προσέθεσε επίσης, ότι «στην πόλη Ντούμα ενεργοποιήθηκαν οι εναπομείναντες ανένδοτοι αντάρτες, τα πυρά των οποίων δέχθηκαν στις 18 Απριλίου οι συμμετέχοντες στην αποστολή της αρμόδιας Διεύθυνσης για την ασφάλεια του ΟΗΕ, οι οποίοι προσπαθούσαν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να προετοιμάσουν την άφιξη της αποστολής του ΟΑΧΟ στον τόπο της υποτιθέμενης χημικής επίθεσης».

Η Ζαχάροβα επισημαίνοντας τις δυσκολίες αυτές, απέδωσε την ενεργοποίηση τους, στους φόβους που προκαλεί η ενδεχόμενη επίσκεψη της αποστολής του ΟΑΧΟ στην περιοχή, λέγοντας ότι «προφανώς οι αντάρτες και οι τρομοκράτες φοβούνται την παρουσία των μελών και των επιθεωρητών στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - TASS

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη: Προτάσεις και προβλέψεις

Διεθνή / Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Ρωσία και Ουκρανία ξεκινούν δεύτερο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη - Οι προτάσεις της Ουκρανίας, οι ρωσικές απαιτήσεις και οι προσδοκίες από τις συνομιλίες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Διεθνή / Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Ο Κιρ Στάρμερ ανακοινώνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη στρατιωτική ενίσχυση της Βρετανίας, με νέες υποβρύχιες μονάδες και πυραυλικά συστήματα στο πλαίσιο της επανασύνταξης των ένοπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
«Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Διεθνή / «Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Η JADE κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο φεστιβάλ Mighty Hoopla κάλεσε το κοινό να φωνάξει μαζί της, αναφερόμενη σε διάφορα πρόσωπα που αξίζουν ένα «άντε γεια»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Διεθνή / ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση κατά εβραϊκής διαδήλωσης στο Μπόλντερ του Κολοράντο αφήνει πίσω της πολλούς τραυματίες. Τι αναφέρει το FBI, η τοπική αστυνομία και η διεθνής κοινότητα
LIFO NEWSROOM