Πιο φθηνό από πέρυσι το πασχαλινό τραπέζι - Αμετάβλητες οι τιμές για το αρνί και το κατσίκι

Πιο φθηνό από πέρυσι το πασχαλινό τραπέζι - Αμετάβλητες οι τιμές για το αρνί και το κατσίκι Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
0

Υποχώρηση κατά 1,8% αναμένεται να σημειώσει το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού (6-8 ατόμων), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με μετρήσεις στις οποίες προέβη η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, η προαναφερθείσα ετήσια μείωση προκύπτει κατά κύριο λόγο από την γενικότερη υποχώρηση του επιπέδου των τιμών στα οπωροκηπευτικά (λαχανικά και φρούτα: -3,4%), αλλά και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ (-1,8%), ενώ αντίθετα η πτωτική τάση των κρεατικών (-2,0%) οφείλεται αποκλειστικά στην τιμή του κοτόπουλου (-8,7%) και της χοιρινής μπριζόλας (-4,3%).

Πιο συγκεκριμένα και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η αξία των κρεατικών μπορεί να υποχώρησε σε σχέση με το Πάσχα του 2017, η τιμή όμως του αρνιού και του κατσικιού (6,20 ευρώ το κιλό και 6,70 ευρώ το κιλό αντίστοιχα) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, με συνέπεια το κόστος των καταναλωτών επί των συγκεκριμένων αγαθών να παραμένει αμετάβλητο.

Η πτωτική τάση των τιμών στα φρούτα και στα λαχανικά αποτέλεσε τη σημαντικότερη παράμετρο της μείωση του κόστους μεταξύ των πασχαλινών τραπεζιών 2018/2017, με τις εντονότερες μεταβολές να καταγράφονται στις τιμές της πατάτας (-28,9%) και των κρεμμυδιών (-27,4%), ενώ στον αντίποδα αυξητικά κινήθηκε το επίπεδο των τιμών στο κουνουπίδι (32,2%) και στο σπανάκι (18,0%).

Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ η μεσοσταθμική μείωση, με εξαίρεση την τιμή της μουστάρδας (-11,4%) αλλά και του ελαιόλαδου που σημείωσε οριακή αύξηση (1,3%), κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5%, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα των προς εξέταση προϊόντων να εμφανίζει μικρή υποχώρηση κατά 1,8%.

Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός πως για αρκετά προϊόντα σούπερ μάρκετ των οποίων οι τιμές είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα έτη λόγω έμμεσης φορολογίας και ειδικότερα λόγω αύξησης ή μετάταξης των συντελεστών ΦΠΑ, παρατηρείται πλέον εξομάλυνση της κατάστασης και εξασθένιση των αρνητικών ανοδικών επιδράσεων.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων υπολείπεται του αντίστοιχου περυσινού κατά περίπου 1,7 ευρώ.

Το συνολικό ύψος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού ανέρχεται στα 92,7 ευρώ, μειωμένο σε σύγκριση με το 2017 (94,4 ευρώ) κατά 1,8%, μία εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της τιμής των οπωροκηπευτικών.

Παράλληλα με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, η ΕΣΕΕ, διενήργησε έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, των οποίων η κατανάλωση στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας εμφανίζεται, όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερα αυξημένη.

Η προκύπτουσα μεταβολή συνοψίζεται σε μία μικρή υποχώρηση της τάξεως του 0,9%, με τις διαμορφούμενες τάσεις όμως να είναι μεικτές.

Δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη

Σε δήλωσή του για τον πασχαλινό τζίρο του 2018 ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε τα εξής:

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η υποχώρηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού κατά 1,8% και η μικρή άνοδος της τάξεως του 1,0% - 1,2% που αναμένεται να σημειώσει ο φετινός πασχαλινός εορταστικός τζίρος στα καταστήματα λιανικής, συνιστούν ενδείξεις βελτίωσης της εικόνας της αγοράς, αλλά και ανάκαμψης της κατανάλωσης.

Οι εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ για την τόνωση των πωλήσεων εδράζονται τόσο στην ετήσια καταγεγραμμένη αύξηση κατά 0,9% του δείκτη κύκλου εργασιών αλλά και του ΑΕΠ κατά 1,4%, μεταξύ των τελευταίων δύο ετών, όσο και στις θετικές προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα του τρέχοντος έτους.

Εντούτοις και επειδή το 2018 αποτελεί ένα έτος καμπής για την ελληνική οικονομία, πρέπει να γίνει σαφές πως η ανοδική πορεία των οικονομικών δεικτών πρέπει να συμβαδίζει με τη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας και την τόνωση του εγχώριου επιχειρείν. Γενικά, η πασχαλινή αγορά είναι περιορισμένη σε χρόνο και χρήμα, μικρή σε διάρκεια και τζίρο, αλλά πολύ σημαντική για το λιανικό εμπόριο.

Καλή Ανάσταση!».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιές σε όλη ην Ελλάδα: Νύχτα μάχης με τα πύρινα μέτωπα σε Μεσσηνία, Εύβοια, Χανιά, Δροσοπηγή, Κύθηρα

Ελλάδα / Φωτιές σε όλη την Ελλάδα: Πύρινα μέτωπα σε Μεσσηνία, Εύβοια, Χανιά, Δροσοπηγή, Κύθηρα

Εκτός ελέγχου εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων η φωτιά στον Αητό Μεσσηνίας - Μάχη με τον χρόνο στην Εύβοια - Διάσπαρτες εστίες χωρίς ανέμους στη Δροσοπηγή - Ζητήθηκε διεθνής βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στην Εύβοια: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα - Εκκενώνονται οικισμοί, καίγονται γραμμές της ΔΕΗ

Ελλάδα / Φωτιά στην Εύβοια: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα - Εκκενώνονται οικισμοί

Το πύρινο μέτωπο που κινείται προς το Αφράτι παρουσιάζει μεγάλη ένταση και ταχύτητα εξάπλωσης - Τεράστιες φλόγες ξεπέρασαν ακόμα και αντιπυρικές ζώνες πλάτους 15 μέτρων σε παραποτάμιες περιοχές
LIFO NEWSROOM
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Δροσοπηγή: Το δεύτερο μέτωπο μπήκε στο Κρυονέρι - Μηνύματα από το 112

Ελλάδα / Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Δροσοπηγή: Το δεύτερο μέτωπο μπήκε στο Κρυονέρι - Μηνύματα από το 112

Το ένα μέτωπο καίει σπίτια στο Κρυονέρι - Το άλλο μέτωπο είναι στα όρια της Δροσοπηγής - Επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 44 οχήματα, εθελοντές, 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα
LIFO NEWSROOM