Ο Τζόνσον κατηγορεί τους Ρώσους ότι παρασκευάζουν και διατηρούν χημικά όπλα

Ο Τζόνσον κατηγορεί τους Ρώσους ότι παρασκευάζουν και διατηρούν χημικά όπλα Facebook Twitter
EPA
1

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι διατηρεί ποσότητες του φονικού νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σκριπάλ.

Οι βρετανικές αρχές ερευνούν τώρα τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέτοια χημικά όπλα σε απόπειρες δολοφονίας, όπως σε αυτή του πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του. 

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η συγκεκριμένη τοξική ουσία χρησιμοποιείται ως όπλο σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Μόσχα να αρνείται σθεναρά όλες τις κατηγορίες. 

Όμως ο Τζόνσον επιμένει πως πλέον διαθέτει αποδείξεις για την παρασκευή και αποθήκευση τέτοιων ουσιών με τις ευλογίες του Κρεμλίνου. 

Στο πλαίσιο των κυρώσεων, η Βρετανία απέλασε 23 Ρώσους διπλωμάτες και η Μόσχα απάντησε με την απέλαση ισάριθμων Βρετανών διπλωματών.

Αύριο αναμένεται να μεταβούν στη Βρετανία εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) για να πραγματοποιήσουν έρευνα σχετικά με την επίθεση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Τα δείγματα της ουσίας με την οποία έγινε η επίθεση θα αναλυθούν στα πλέον αξιόπιστα διεθνή εργαστήρια που έχει επιλέξει ο OPCW.

Οι έλεγχοι θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, πριν οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τζόνσον το Λονδίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Ρωσία στην έρευνα της επίθεσης εναντίον των Σκριπάλ αλλά και στην έρευνα για τον θάνατο του Νικολάι Γκλουσκόφ, ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot.

«Αν πραγματικά μπορούμε να βοηθήσουμε τους Ρώσους να μάθουν τί ακριβώς συνέβη τότε θα το κάνουμε», είπε ο βρετανός ΥΠΕΞ στο BBC.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια