Συναγερμός στο Τέξας για φονικά πακέτα-βόμβες

Συναγερμός στο Τέξας για φονικά πακέτα-βόμβες Facebook Twitter
0

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στο Όστιν του Τέξας, ύστερα από μία σειρά επιθέσεων με πακέτα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες, τις τελευταίες 12 ημέρες.

Ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Όστιν, Μπράιαν Μάνλεϊ, ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου προσφέρουν αμοιβή 50.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε σύλληψη στην υπόθεση.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ γνωστοποίησε ότι το γραφείο του προσφέρει αμοιβή 15.000 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη στην υπόθεση.

Ο Μάνλεϊ ανέφερε ότι η αστυνομία έχει λάβει 265 τηλεφωνήματα πολιτών που ανησυχούσαν για ύποπτα πακέτα, αλλά σε καμιά από τις περιπτώσεις αυτές δεν διαπιστώθηκε σύνδεση με την υπόθεση.

Δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σειρά των επιθέσεων, που άρχισαν τη 2α Μαρτίου. Η αστυνομία διευκρίνισε πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμβάντα συνδέονται αυτή την εβδομάδα.

Ένα αγόρι 17 ετών σκοτώθηκε και η 40χρονη μητέρα του τραυματίστηκε, όταν ο έφηβος μετέφερε μέσα στο σπίτι τους ένα πακέτο-βόμβα νωρίς τη Δευτέρα.

Μερικές ώρες αργότερα, μια 75χρονη γυναίκα τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν ανατινάχθηκε ένα δεύτερο πακέτο στην πρωτεύουσα της Πολιτείας του Τέξας. Η γυναίκα βρήκε το πακέτο μπροστά στο σπίτι της, το έπιασε και το σήκωσε και ακριβώς τότε τα εκρηκτικά που περιείχε πυροδοτήθηκαν, ανέφερε ο Μάνλεϊ.

Ένας 39χρονος άνδρας σκοτώθηκε την 2α Μαρτίου σε μια παρόμοια έκρηξη.

Ο Μάνλεϊ προέτρεψε τους πολίτες να αναφέρουν στις αρχές τυχόν ύποπτα πακέτα: «Δεν είναι ώρα να πανικοβαλλόμαστε. Είναι ώρα να επαγρυπνούμε και να προσέχουμε».

Δεν είναι σαφές αν τα θύματα ήταν προσωπικά στόχοι, διότι τα πακέτα στάλθηκαν σε κτίρια όπου διαμένουν πολλές οικογένειες, σύμφωνα με τον Μάνλεϊ. Στις έρευνες που διενεργούνται συμμετέχουν ομοσπονδιακοί πράκτορες, σημείωσε ο αρχηγός της αστυνομίας. Έχουν επίσης κινητοποιηθεί ομάδες πυροτεχνουργών και ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών που καλούνται όταν εντοπίζονται ύποπτα πακέτα, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Όστιν.

Τα πακέτα στα δύο πρώτα συμβάντα παραδόθηκαν από κάποιον, δεν πέρασαν ούτε από ταχυδρομείο ούτε από κάποια ιδιωτική εταιρεία μεταφορών ή ταχυμεταφορών, σύμφωνα με τον Μάνλεϊ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τα κίνητρα των επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να πρόκειται για εγκλήματα μίσους, δηλαδή επιθέσεις ρατσιστικής φύσης. Τα θύματα στις δύο πρώτες επιθέσεις ήταν Αφροαμερικανοί. Η ηλικιωμένη που τραυματίστηκε στην τρίτη επίθεση καταγόταν από τη Λατινική Αμερική.

Πάντως «δεν αποκλείουμε τίποτα ακόμη», ανέφερε ο Μάνλεϊ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM