Δεκάδες κρούσματα ασφυξίας στην Ανατολική Γούτα - Φόβοι για επίθεση με χημικά

Δεκάδες κρούσματα ασφυξίας στην Ανατολική Γούτα - Φόβοι για επίθεση με χημικά Facebook Twitter
Ένα παιδί δέχεται τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο στην Ανατολική Γούτα. Στιγμιότυπο από τις 3 Μαρτίου. EPA/MOHAMMED BADRA
0

Δεκάδες κρούσματα ασφυξίας αναφέρθηκαν στην Ανατολική Γούτα, προπύργιο των ανταρτών στη Συρία. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, τα κρούσματα αναφέρθηκαν έπειτα από αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος και των ρώσων συμμάχων του, ενώ το ιατρικό προσωπικό κάνει λόγο για ενδεχόμενη χημική επίθεση.

Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έκανε γνωστό πως «αναβλήθηκε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ανατολική Γούτα.

  

«Η σημερινή αυτοκινητοπομπή αναβλήθηκε», δήλωσε η Ίνγκι Σέντκι, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ. Η κατάσταση που «εξελίσσεται επί του πεδίου (...) δεν μας επιτρέπει να διεξαγάγουμε την επιχείρηση», πρόσθεσε.

  

Αργά μέσα στην περασμένη νύχτα, τουλάχιστον 60 άνθρωποι παρουσίασαν αναπνευστικές δυσκολίες στις τοποθεσίες Σάκμπα και Χαμουρίγια έπειτα από αεροπορικά πλήγματα, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία του καθεστώτος και από εκείνη της Ρωσίας, συμμάχου της Δαμασκού που είχε διαψεύσει στο παρελθόν ότι διεξάγει πλήγματα στην Ανατολική Γούτα.

Γιατροί σε ιατρικό ίδρυμα του ανταρτικού θυλάκου διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι περιέθαλψαν τουλάχιστον 29 ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα έκθεσης σε αέριο χλώριο, σύμφωνα με τη Συροαμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS), μια μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει ιατρικά κέντρα στη Συρία.

«Εξαιτίας μιας επίθεσης με χλώριο στην Ανατολική Γούτα, ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες», ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η SAMS από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το καθεστώς διεξάγει στην Ανατολική Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού, σφοδρή επίθεση εναντίον του ανταρτικού θυλάκου και οι βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει από τις 18 Φεβρουαρίου περισσότερους από 860 αμάχους.

Στη τοποθεσία Χαμουρίγια, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως είδε δεκάδες ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά, να βγαίνουν από τα υπόγεια όπου είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές και να εγκαθίστανται σε μια στέγη με την ελπίδα ότι θα μπορούν εκεί να αναπνέουν καλύτερα.

Οι γονείς έγδυσαν τα παιδιά, που έβηχαν αδιάκοπα, για να τα πλύνουν με άφθονο νερό, προσπαθώντας να εξαλείψουν ενδεχόμενη παρουσία τοξικού αερίου στο σώμα τους.

Παρόμοια κρούσματα ασφυξίας έχουν ήδη αναφερθεί δύο φορές τις τελευταίες ημέρες στον ανταρτικό θύλακα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως χρησιμοποιεί χημικά όπλα, κατηγορήθηκε τις τελευταίες ημέρες για επιθέσεις με αέριο χλώριο.

Οι κατηγορίες αυτές, «μη ρεαλιστικές» σύμφωνα με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχουν προκαλέσει σάλο στη διεθνή σκηνή, με την Ουάσινγκτον και το Παρίσι να απειλούν με πλήγματα στη Συρία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΟΑΤΚΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

Διεθνή / Ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ+ στην Καραϊβική χαιρετίζουν την ιστορική απόφαση δικαστηρίου που καταργεί νόμους της αποικιακής εποχής

«Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ανατολικής Καραϊβικής κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους στην Αγία Λουκία για την ομοφυλοφιλική ερωτική επαφή
LIFO NEWSROOM
Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

Διεθνή / Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

«Αρνήθηκα επί χρόνια να χρησιμοποιήσω τον όρο "γενοκτονία". Αλλά τώρα δεν μπορώ να μην τον χρησιμοποιήσω, έπειτα από όσα διάβασα στις εφημερίδες, έπειτα από τις εικόνες που είδα και αφού μίλησα με ανθρώπους που ήταν εκεί» δήλωσε σε συνέντευξή του
LIFO NEWSROOM
Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό στη Γάζα

Διεθνή / Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό

Εδώ και δεκαετίες υπολογίζει συστηματικά τις ανάγκες σε τρόφιμα στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις παραδόσεις έτσι ώστε να ασκεί πίεση - «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά να μην πεθάνουν από την πείνα», είχε δηλώσει το 2006 ανώτατος σύμβουλος του (τότε) πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ
LIFO NEWSROOM