ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Η Μέρκελ «βλέπει» συνασπισμό αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση»

Η Μέρκελ «βλέπει» συνασπισμό αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση» Facebook Twitter
EPA
0

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι «υπάρχει ισχυρή πιθανότητα» τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) να εγκρίνουν τη συμφωνία συνασπισμού με τη συντηρητική Ένωσή της.

«Νομίζω πως έπειτα από ένα πολύ λεπτομερές και εξαντλητικό προσχέδιο μιας συμφωνίας συνασπισμού, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι τόσο τα μέλη του SPD όσο και το συνέδριο της CDU θα δώσουν μια θετική αποτίμηση αυτής της συμφωνίας συνασπισμού», είπε η Μέρκελ.

«Αλλά πρέπει να περιμένουμε για τα αποτελέσματα», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Την ίδια ώρα, μολονότι το SPD θεωρείται ο μεγάλος κερδισμένος των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, τα ποσοστά του κόμματος συνεχίζουν να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Σε απόσταση αναπνοής πλέον οι εθνολαϊκιστές του AfD.

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το εσωκομματικό δημοψήφισμα για την έγκριση ή απόρριψη της κυβερνητικής συμφωνίας με τα χριστιανικά κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες σημειώνουν νέο αρνητικό ρεκόρ δημοτικότητας. Στη νέα έκτακτη δημοσκόπηση Deutschlandtrend της δημόσιας τηλεόρασης ARD χάνουν δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία σφυγμομέτρηση στις αρχές Φεβρουαρίου, κατρακυλώντας στο 16%.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ η εν λόγω έρευνα για το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας. Το SPD έχει έτσι προβάδισμα μόλις μιας πλέον ποσοστιαίας μονάδας έναντι των εθνολαϊκιστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) που συγκεντρώνουν το 15% (+1%) της εκλογικής προτίμησης. Στο 33% παραμένουν την ίδια ώρα τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU, στο 9% (-1%) οι Φιλελεύθεροι (FDP) του Λίντνερ, στο 11% (+/-0) η Αριστερά (Die Linke) και στο 13% (+2%) οι Πράσινοι (Grüne).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ 13ης και 15ης Φεβρουαρίου, μετά δηλαδή την ανακοίνωση της παραίτησης του Μάρτιν Σουλτς από την προεδρία του SPD (το 78% επικροτούν την αποχώρησή του από την προεδρία καθώς και τη μη υπουργοποίησή του) και την πρόταση του προεδρείου να αναλάβει τα ηνία η Αντρέα Νάλες.

Πάντως μόλις το 33% πιστεύει ότι η προαλειφόμενη για νέα πρόεδρος του SPD μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά και να προσδώσει νέα ώθηση στο κόμμα. Το 47% έχει αντίθετη άποψη. Η εκλογή της θα πραγματοποιηθεί σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος στις 22 Απριλίου.

Η μελλοντική -εκτός μεγάλου απροόπτου- πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών δηλώνει σχεδόν βέβαιη ότι η κομματική βάση θα εγκρίνει την κυβερνητική συμφωνία με τους συντηρητικούς. «Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι τα μέλη μας θα αναγνωρίσουν την κοινωνική πρόοδο που αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», λέει προς τη σημερινή Augsburger Allgemeine.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορεί ο Τραμπ να κερδίσει στην Αλάσκα

Διεθνή / Πώς μπορεί ο Τραμπ να κερδίσει στην Αλάσκα

Η πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν για συνάντηση στην Αλάσκα προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς μια συμφωνία που θα ευνοεί τη Μόσχα μπορεί να αποδυναμώσει την Ουκρανία και τη δυτική ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Το stalking αυξάνει έως και 70% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες

Διεθνή / Μελέτη: Το stalking αυξάνει έως και 70% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες

Η έρευνα, που διήρκεσε δύο δεκαετίες και βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερες από 66.000 γυναίκες, καταγράφει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού σε όσες είχαν εμπειρία stalking
LIFO NEWSROOM
Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Διεθνή / Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Αντιδράσεις από τη δήμαρχο της πόλης για την απόφαση Τραμπ να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας και να στείλει τον στρατό στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, υπό το πρόσχημα της εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM
Στο Άνκορατζ της Αλάσκα το τετ-α-τετ Τραμπ - Πούτιν για την Ουκρανία - Γιατί υποβαθμίζει τις προσδοκίες ο Λευκός Οίκος

Διεθνή / Στο Άνκορατζ της Αλάσκα το τετ-α-τετ Τραμπ - Πούτιν για την Ουκρανία - Γιατί υποβαθμίζει τις προσδοκίες ο Λευκός Οίκος

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν κατ' ιδίαν - Στόχος είναι να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος Τραμπ
LIFO NEWSROOM