ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Νέες καταγγελίες εις βάρος της Oxfam για σεξουαλικές επιθέσεις εργαζομένων της στο Νότιο Σουδάν

Νέες καταγγελίες εις βάρος της Oxfam για σεξουαλικές επιθέσεις εργαζομένων της στο Νότιο Σουδάν Facebook Twitter
Oxfam.org
0

Η Oxfam δέχεται νέες πιέσεις σήμερα, έπειτα από τις δηλώσεις ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της που κατήγγειλε ότι οι ανησυχίες που είχε εκφράσει για μια «κουλτούρα σεξουαλικής κακοποίησης», η οποία περιελάμβανε εργαζόμενους σε κάποια από τα γραφεία της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, έπεσαν στο κενό.

Η Έλεν Ίβανς, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας για τις καταγγελίες εις βάρος εργαζόμενων στην Oxfam κατά το διάστημα 2012-2015, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 ότι οι υποθέσεις κακοποίησης που είχαν περιέλθει εις γνώση της περιλαμβάνουν και μια γυναίκα, η οποία είχε υποχρεωθεί σε σεξουαλική συνεύρεση με αντάλλαγμα ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ίβανς δέχτηκε τρεις καταγγελίες μέσα σε μια μόλις ημέρα τον Φεβρουάριο του 2015, όπως υποστηρίζει.

Οι νέες καταγγελίες αφορούν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης μεταξύ εργαζομένων της οργάνωσης στο νότιο Σουδάν.

Σε μια περίπτωση μια έφηβη εθελόντρια δέχτηκε επίθεση από έναν εργαζόμενο της οργάνωσης σε ένα κατάστημα της Oxfam στη Βρετανία, σύμφωνα με την Ίβανς.

Η Ίβανς ισχυρίζεται ότι ζήτησε να μεταφερθούν τα συμπεράσματά της στην κορυφή της ηγεσίας της οργάνωσης, αλλά η συνάντηση ματαιώθηκε και ο επικεφαλής της Oxfam Μαρκ Γκόλντρινγκ υποστήριξε ότι με τη συζήτηση της έκθεσής της δεν θα προέκυπτε κάποια εξέλιξη.

Μια έρευνα που πραγματοποίησε η Oxfam μεταξύ εργαζομένων της σε τρεις χώρες, περιλαμβανομένου του Νότιου Σουδάν, έδειξε ότι περίπου το 10% από αυτούς είχαν δεχτεί σεξουαλική επίθεση και άλλοι είχαν υπάρξει μάρτυρες ή θύματα απόπειρας βιασμού από συναδέλφους τους, είπε η Ίβανς.

Το 7% του προσωπικού της οργάνωσης στο Νότιο Σουδάν, δηλαδή τέσσερις εργαζόμενοι, απάντησαν ότι υπήρξαν μάρτυρες βιασμού ή απόπειρας βιασμού στον οποίο εμπλέκονταν συνάδελφοί τους.

Η Ίβανς, η οποία ήταν επικεφαλής ενός τομέα «διαφύλαξης» υπεύθυνου για την προστασία των εργαζομένων και των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται η Oxfam και σήμερα είναι τοπική σύμβουλος, εξέφρασε την απογοήτευσή της επειδή οι εκκλήσεις της για μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη της ομάδας της δεν ελήφθησαν σοβαρά υπ' όψιν.

«Αισθάνθηκα ότι η αποτυχία μας για επαρκή οικονομική βοήθεια εξέθεσαν ανθρώπους σε κίνδυνο. Πασχίζω να κατανοήσω γιατί δεν απάντησαν άμεσα σε εκείνη την έκκλησή μου για επιπλέον βοήθεια», είπε η Ίβανς σε συνέντευξή της στο δίκτυο Channel 4 αργά το βράδυ της Δευτέρας.

 

Μια από τις γνωστότερες διεθνείς ΜΚΟ με προγράμματα αρωγής σε ολόκληρο τον κόσμο, η Oxfam κινδυνεύει να χάσει την χρηματοδότηση από την βρετανική κυβέρνηση εξαιτίας των καταγγελιών για κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ερωτηθείσα για τις καταγγελίες της Ίβανς, η οργάνωση απάντησε ότι το έργο της ώθησε την Oxfam να λάβει συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται ζητήματα «προστασίας».

«Μετανιώνουμε που δεν αντεπεξήλθαμε στις ανησυχίες της Έλεν πολύ νωρίτερα και (παρέχοντας) περισσότερους πόρους», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Διπλασιάσαμε τον αριθμό των προσώπων σε τέσσερα στην αφοσιωμένη στην προστασία ομάδα μας και βρισκόμαστε στη διαδικασία πρόσληψης δύο ακόμη εργαζομένων», προστίθεται.

Το Channel 4 επικαλέστηκε επίσης και στοιχεία που δείχνουν επτά κρούσματα «ανάρμοστης συμπεριφοράς με θύματα παιδιά» σε καταστήματα της οργάνωσης κατά το διάστημα 2013/14.

Μια από τις περιπτώσεις αυτές αφορά έναν ενήλικα εθελοντή, ο οποίος φέρεται να πραγματοποίησε σεξουαλική επίθεση εις βάρος ενός παιδιού - το κατώτερο όριο ηλικίας που θέτει η οργάνωση για τους εθελοντές είναι 14 ετών - και η οποία έφθασε στα δικαστήρια, όπως είπε η Ίβανς.

Οι κατηγορίες σε βάρος της οργάνωσης αρωγής πως απέκρυψε τα πορίσματα έρευνας για τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες στελέχη της είχαν συνευρεθεί σεξουαλικά με ιερόδουλες στην Αϊτή ενώ βρίσκονταν εκεί για να συνδράμουν την ανθρωπιστική επιχείρηση μετά τον φονικό σεισμό του 2011, έχουν προκαλέσει σάλο στη Βρετανία.

Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Πένι Λόρενς παραιτήθηκε χθες Δευτέρα λίγο μετά τη συνάντηση των ηγετικών στελεχών της Oxfam με την υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ.

Η υπουργός έχει προειδοποιήσει την οργάνωση με διακοπή ή περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, που έφτασε τα 32 εκατομμύρια λίρες πέρυσι, εφόσον αποδειχθεί κεντρική εμπλοκή στο σεξουαλικό σκάνδαλο με απόπειρα συγκάλυψής του.

Η Oxfam αρνείται τις κατηγορίες περί συγκάλυψης και έχει πει ότι θα παρουσιάσει στοιχεία για την έρευνα. Τονίζει ότι μετά την εσωτερική έρευνα που διεξήχθη τέσσερα στελέχη αποπέμφθηκαν και τρία παραιτήθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM
Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM
«Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Διεθνή / «Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Το πραγματικό του όνομα είναι Σιμόν Γεχούντα Χαγιούτ, και φέρεται να εξαπάτησε γυναίκες σε διάφορες χώρες, παρουσιάζοντας ψευδώς τον εαυτό του ως γιο του δισεκατομμυριούχου «βασιλιά των διαμαντιών» Λεβ Λεβίεφ
LIFO NEWSROOM
«Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Διεθνή / «Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τους τουρίστες στη Βενετία, με τους ντόπιους να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν την πόλη με ασέβεια και ζητούν αυστηρότερα μέτρα
LIFO NEWSROOM
Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Διεθνή / Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Το πλήγμα ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα που η Ουάσινγκτον συνδέει με τη συμμορία Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα
LIFO NEWSROOM