Συνεχίζεται η αναταραχή στο SPD. Με αντιδράσεις σήμερα η εκλογή μεταβατική προέδρου

Συνεχίζεται η αναταραχή στο SPD. Με αντιδράσεις σήμερα η εκλογή μεταβατική προέδρου Facebook Twitter
0

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά της παράδοσης της προεδρίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στην Αντρέα Νάλες, στην οποία ο Μάρτιν Σουλτς έδωσε το δαχτυλίδι μετά την παραίτησή του προκειμένου να αναλάβει τα υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά τις αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας η οποία ζήτησε την εκλογή νέου προέδρου, τώρα εγείρονται και νομικές αμφιβολίες ως προς την ανάληψη της -μεταβατικής αρχικά- προεδρίας από την κ Νάλες. Κατά την σημερινή του συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα το προεδρείο του κόμματος μπορεί θεωρητικά να την ορίσει μεταβατική πρόεδρο και στη συνέχεια ένα έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα γίνει σε 3 μήνες, να επικυρώσει και τυπικά την εκλογή της -μοναδικής- υποψήφιας.

Εάν εκλεγεί τελικά η κ. Νάλες πρόεδρος, η οποία είναι και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του κόμματος. Την κατάσταση δυσχεραίνει η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Ζιμόνε Λάνγεκ, δημάρχου του Φλένσμπουργκ, ότι προτίθεται να είναι υποψήφια για την προεδρία, όπως γράφει μεταξύ άλλων το Spiegel.

Και βέβαια γίνεται ακόμα πιο δυσχερής λόγω των νομικών αμφιβολιών. Ο Χάραλντ Μπάουμαν-Χάσκε, o επικεφαλής των νομικών του SPD, δήλωσε μάλιστα στην εφημερίδα «Die Welt» «Με εκπλήσσει το γεγονός ότι (η κ. Νάλες) θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος αμέσως έστω μόνο ως μεταβατική πρόεδρος. Για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει νομική βάση, δεν προβλέπεται από το καταστατικό μας».

Και στο SPD του Βερολίνου υπάρχουν όμως αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού δημόσιου ραδιοφωνικού δικτύου RBB, το προεδρείο της τοπικής οργάνωσης έχει την άποψη ότι «μεταβατικός πρόεδρος πρέπει να είναι κάποιος από τους αντιπροέδρους. Αυτό δεν σημαίνει ψήφο κατά της κ. Νάλες» όπως δήλωσαν τα μέλη του. Εν τούτοις, όπως γράφει η Berliner Morgenpost, θεωρούν ότι «δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν τετελεσμένα προ του εκτάκτου συνεδρίου για την εκλογή προέδρου».

Πάντως, η Μάλου Ντράιερ, αναπληρωτής πρόεδρος του SPD δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa): «το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί αν μείνει ακέφαλο, επομένως ήταν σωστή η πρόταση του Μάρτιν Σουλτς να ορισθεί μεταβατική πρόεδρος η Αντρέα Νάλες. Για την προθυμία της να δεχτεί να ηγηθεί του SPD σε αυτή την δύσκολη φάση της είμαι ευγνώμων και είμαι βεβαία ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλά την κατάσταση. Οι αντιπρόσωποι του κόμματος θα εκείνοι οι οποίοι θα αποφασίσουν στο συνέδριο εάν θα παραμείνει μόνιμα πρόεδρος», όπως τόνισε.

Α.Π.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Διεθνή / Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Το Πεκίνο καταδίκασε την «πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας», προσθέτοντας ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα «βλάψει μόνο την εικόνα και το διεθνές κύρος των ΗΠΑ»
LIFO NEWSROOM
Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM