Επιδείνωση της κατάστασης των Σύρων αμάχων παρά την έκκληση για κατάπαυση του πυρός

Επιδείνωση της κατάστασης των Σύρων αμάχων παρά την έκκληση για κατάπαυση του πυρός Facebook Twitter
EPA/MOHAMMED BADRA
0

Τα βάσανα των Σύρων αμάχων έχουν επιδεινωθεί μετά την έκκληση που απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη για κατάπαυση του πυρός ενώ διεξάγονται «ορισμένες από τις χειρότερες μάχες σε ολόκληρη τη σύγκρουση», δήλωσε σήμερα ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Συρία.

Υπάρχουν αναφορές για «εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς αμάχων, μαζικές εκτοπίσεις και καταστροφή πολιτικών υποδομών, περιλαμβανομένων ιατρικών εγκαταστάσεων», ανέφερε σε μια δήλωση ο Άλι αλ-Ζατάρι.

Στις 6 Φεβρουαρίου τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον για έναν μήνα σε όλη τη χώρα.

Προχθές Σάββατο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν δήλωσε πως τα συριακά και ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές Ιντλίμπ και ανατολική Γούτα είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 230 αμάχων την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

«Δυστυχώς, η έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών προκειμένου να καταστεί δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να προστατευθούν οι άμαχοι, περιλαμβανομένης της απομάκρυνσης των σοβαρά άρρωστων και των τραυματιών, δεν είχε ανταπόκριση.»

«Καλώ και πάλι όλα τα μέρη και εκείνα που ασκούν επιρροή σε αυτά να ακούσουν εμάς και τον πληττόμενο πληθυσμό: βάλτε τέλος σε αυτόν τον ανυπόφορο ανθρώπινο πόνο.»

Περισσότεροι από 700 ασθενείς στην ανατολική Γούτα, τον πολιορκούμενο θύλακα της Δαμασκού, περιμένουν την απομάκρυνσή τους, δήλωσε η Ελίζαμπετ Χοφ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Συρία.

Ο ΠΟΥ έχει στείλει 11 αιτήματα στο συριακό υπουργείο Εξωτερικών από τον περασμένο Μάιο, αλλά μόνο 29 από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις έχουν απομακρυνθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, είπε η Χοφ. Η ανταρτική οργάνωση Τζάις αλ-Ισλάμ απελευθέρωσε 29 κρατούμενους στην ανατολική Γούτα τότε, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την κυβέρνηση.

«Είναι ένα πολιτικό θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί με ανθρωπιστικές προσπάθειες», δήλωσε σήμερα η Χοφ στο Reuters στη Γενεύη, μιλώντας από τη Δαμασκό. «Δυστυχώς ο κατάλογος των ασθενών απλώς μεγαλώνει».

«Η κατάσταση ασφαλείας είναι πολύ κακή, δεν υπάρχουν επαρκείς ιατρικές ομάδες στο έδαφος. Δεν έχουν προμήθειες. Δεν έχουμε μπορέσει να διανείμουμε το παραμικρό από τις 28 Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις οι νεκροί στο ελληνόκτητο πλοίο μετά την επίθεση στην Υεμένη σύμφωνα με το Reuters

Διεθνή / Τέσσερις οι νεκροί στο ελληνόκτητο πλοίο μετά την επίθεση στην Υεμένη σύμφωνα με το Reuters

Το Eternity C, με 22 μέλη πληρώματος, 21 Φιλιππινέζους και έναν Ρώσο, δέχθηκε επίθεση καθώς έπλεε σε απόσταση περίπου 50 ναυτικών μιλίων ανοικτά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης
LIFO NEWSROOM
Η στρατηγική «α λα Τραμπ» του AfD: Πώς σχεδιάζει να σπάσει το πολιτικό ταμπού και να φτάσει στην εξουσία

Διεθνή / Η στρατηγική «α λα Τραμπ» του AfD: Πώς σχεδιάζει να σπάσει το πολιτικό ταμπού και να φτάσει στην εξουσία

Το ακροδεξιό κόμμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει «ένα αστικό-συντηρητικό στρατόπεδο και ένα ριζοσπαστικοποιημένο αριστερό», σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που εξασφάλισε το Politico
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Στους 109 οι νεκροί - «Ακόμα ψάχνουν για πολλά μικρά κορίτσια»

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Στους 109 οι νεκροί - «Ακόμα ψάχνουν για πολλά μικρά κορίτσια»

Στην κομητεία Κερ, που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές, έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 86 σοροί - 56 ενήλικες και 30 παιδιά - ενώ περισσότερα από 20 πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί
LIFO NEWSROOM
Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στην Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων έπειτα από παράπονα οικογένειας

Διεθνή / Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στην Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων έπειτα από παράπονα οικογένειας

Η οικογένεια, η οποία έχει δύο παιδιά, κατήγγειλε ότι υπέφερε από έντονο στρες, άγχος και αϋπνία λόγω της θορυβώδους και ανάρμοστης συμπεριφοράς των μεθυσμένων επισκεπτών των τουριστικών διαμερισμάτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Διεθνή / Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Η Κέιτ Μίντλετον εντυπωσίασε με σακάκι Christian Dior και σκουλαρίκια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, τιμώντας τη γαλλοβρετανική φιλία και την παράδοση του οίκου
LIFO NEWSROOM