Συρία: Εθελοντές διασώστες και γιατροί καταγγέλλουν χρήση χημικών σε επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ

Συρία: Εθελοντές διασώστες και γιατροί καταγγέλλουν χρήση χημικών σε επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ Facebook Twitter
0

Εθελοντές διασώστες και γιατροί κατήγγειλαν σήμερα ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα μετά από μια αεροπορική επίθεση με χημικά αέρια που εξαπολύθηκε στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Η Συριακή-Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (Syrian American Medical Society, SAMS), μια μη κυβερνητική οργάνωση που στηρίζει νοσοκομεία στη Συρία, τόνισε ότι οι γιατροί της στην Ιντλίμπ ανέφεραν έντεκα ασθενείς «με συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε χρήση χλωρίου», ανέφερε μέσω Twitter ο Μοχάμαντ Κάτουμπ, στέλεχος της SAMS.

Ο Ράντι Σαντ, από την οργάνωση «Λευκά Κράνη», γνωστή και ως Πολιτική Προστασία της Συρίας που δραστηριοποιείται στα ανταρτοκρατούμενα εδάφη, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τρεις από τους εννέα ανθρώπους που υπέφεραν από «ασφυξία» ήταν διασώστες που είχαν επέμβει σε ένα περιστατικό.

Δύο βαρέλια που περιείχαν χημικά αέρια ρίχτηκαν από ελικόπτερα την Κυριακή το βράδυ, δήλωσε ο Σαντ.

Η Δαμασκός έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι πραγματοποιεί επιθέσεις με χλώριο ή άλλα χημικά όπλα στα οχτώ χρόνια του συριακού πολέμου.

Οι αεροπορικές επιδρομές εντατικοποιήθηκαν σε ανταρτοκρατούμενες πόλεις και χωριά στην επαρχία Ιντλίμπ την Κυριακή το βράδυ, μια μέρα μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους από πυρά που εξαπέλυσε μια τζιχαντιστική οργάνωση η οποία ελέγχει την περιοχή. Ο Ρώσος πιλότος του αεροσκάφους σκοτώθηκε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι κρούσματα ασφυξίας αναφέρθηκαν έπειτα από επιθέσεις ελικοπτέρων με στόχο την πόλη Σαραγκέπ την Κυριακή.

Διασώστες και ιατρικές οργανώσεις έχουν επίσης κατηγορήσει κυβερνητικές δυνάμεις για επιθέσεις με χρήση αερίου χλωρίου ενάντια σε κοινότητες της ανατολικής Γούτα, της ανταρτοκρατούμενης περιοχής ανατολικά της Δαμασκού, τρεις φορές τον τελευταίο μήνα, με πιο πρόσφατη την Πέμπτη.

Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις καταγγελίες χρήσης χημικών όπλων στην Ιντλίμπ και στην ανατολική Γούτα.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «φοβούνται» ότι αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Καθημερινά, περίπου 130 μωρά γεννιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και τις βασικές προμήθειες να εξαντλούνται
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM