Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον Ακιντζί

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον Ακιντζί Facebook Twitter
0

Την πρώτη του συνέντευξη, μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε στο Euronews, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «υπάρχει μία οπισθοδρόμηση όμως δεν είναι και η πρώτη. Πολλές από τις συγκλίσεις που είχαμε πετύχει στο παρελθόν, στην πορεία ανακαλούντο υπό τις πιέσεις που εδίδοντο από Άγκυρα. Το χειρότερο ήταν η Σύνοδος στο Κραν Μοντανά, όταν εμείς ανταποκριθήκαμε πλήρως στις παραμέτρους που έθεσε ο γενικός γραμματέας, Δυστυχώς η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν αντέδρασαν στις δικές μας γραπτές προτάσεις που απαντούσαν σε όσα ο γενικός γραμματέας ήγειρε, αλλά επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις για συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων του 60 με επεμβατικά δικαιώματα, στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και εσαεί παρουσία του τουρκικού στρατού».

Ο κ. Αναστασιάδης ωστόσο, στη συνέντευξή του, έκανε γνωστό ότι θα επιδιώξει επαφή με τον κ. Ακιντζί. «Θα επιδιώξω να έχω μία επαφή με τον κ. Ακιντζί, αφού πρώτα βεβαίως περάσουν κάποιες μέρες να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο και να συζητήσουμε τους παραπέρα χειρισμούς. Και βεβαίως θα επιδιώξω συνάντηση με τον κ. Ακιντζί για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις του. Όπως είπα και προηγουμένως, με βάση τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου διαφαίνεται προοπτική αν θα τεθούν νέοι όροι και κάτω από ποιο καθεστώς θα συζητούμε».

Για τα ενεργειακά, τις έρευνες για τα κοιτάσματα και το ρόλο της Τουρκίας ο κ. Αναστασιάδης τόνισε:

«Παρακολουθούμε με πολλή ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε κυριαρχικά δικαιώματα λόγω των προκλήσεων, παίρνουμε μέτρα όχι στρατιωτικά βεβαίως, όσα απαιτούνται για να είναι ενήμερος και ο διεθνής οργανισμός αλλά και οι εταίροι μας αλλά και οι εμπλεκόμενες χώρες, λόγω των εταιριών έτσι ώστε απρόσκοπτα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όπως και υλοποιούμε στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς».

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των 7 ευρωπαϊκών χωρών του νότου λέγοντας:«Η όλη προσπάθειά μας είναι να γίνεται ένας διάλογος, να υπάρχει μια κατανόηση των θέσεων μεταξύ των 7 του νότου, αλλά όχι ως συνασπισμός για να δημιουργούμε μέτωπα μέσα στην ΕΕ. Συζητήσεις γίνονται πιο εκτεταμένες στη συνάντηση των 7 του νότου της ΕΕ και τους οποίους θα προσκαλέσω σύντομα. Πρόσφατα ήμασταν στη Ρώμη, η επόμενη Σύνοδος θα είναι στην Κύπρο, ελπίζω περί τα τέλη Μαρτίου».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Με Ουίλιαμ και Κέιτ στο πλευρό του περπάτησε προς τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα περπάτησαν μέχρι τον ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, συνοδευόμενοι από τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Γουίλιαμ και Κέιτ, καθώς και τα παιδιά τους
THE LIFO TEAM