Τζανακόπουλος: Επιχειρούμε να δώσουμε πατριωτική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα

Τζανακόπουλος: Επιχειρούμε να δώσουμε πατριωτική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

H ελληνική κυβέρνηση «επιχειρεί να δώσει πατριωτική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα, τις διεθνείς της σχέσεις και την διπλωματία της για κάτι περισσότερο από 25 χρόνια», τονίζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην Realnews.

Σημειώνει ότι στις συζητήσεις με την ΠΓΔΜ η κυβέρνηση προσέρχεται «με δεδομένες αρχές που διαφυλάσσουν τα εθνικά συμφέροντα. Ασκεί δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ που «σήμερα, σε μια τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση, υποτάσσει το εθνικό συμφέρον στη δίψα της για εξουσία».

Εμείς, υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν πρόκειται να κάνουμε εξωτερική πολιτική «εθνικών δικαίων» που αποτελεί τον μοναδικό σίγουρο δρόμο για ακόμη μια εθνική τραγωδία. Η βούληση μας, λοιπόν, για να μπει ένα τέλος σε μια χρόνια εκκρεμότητα με τη γείτονα είναι δεδομένη και εκπεφρασμένη, σημειώνει, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο ότι η βούληση και η πολιτική της κυβέρνησης για λύση του ζητήματος δεν εξαρτάται και δεν αλλάζει από το συλλαλητήριο. Αναφέρει ότι εκτιμάται ως θετική η διάθεση συνεννόησης από την πλευρά της ηγεσίας της γείτονος, για να υπογραμμίσει πως όμως μένει να φανεί στα αποτελέσματα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.

Επισημαίνει ότι το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και ιερό, λέγοντας ότι η πατριωτική ευαισθησία του τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που επιλέγει να εκφραστεί σήμερα κατά τον τρόπο αυτό να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και καπηλίας είτε από εθνικιστικές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις είτε από κάποιους που κυνικά επιθυμούν να στήσουν πολιτικές καριέρες πάνω σε ένα εθνικό ζήτημα.

Σχετικά με τη στάση κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αναφέρει μεταξύ άλλων πως είναι πάντως, δεδομένο ότι οι πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στο κέντρο δείχνουν μια διάθεση συνεννόησης και διαλόγου και ότι έχουν, εξάλλου, ήδη δημόσια διατυπώσει τη στήριξη στην εθνική θέση για το ζήτημα.

Στο ερώτημα για πιθανή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και διεξαγωγή δημοψηφίσματος εάν επιτευχθεί συμφωνία, ο κ. Τζανακόπουλος υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι είναι προφανές πως όταν υπάρξουν νέα δεδομένα από τη διαπραγμάτευση, θα γίνει και η ανάλογη ενημέρωση. Στο βαθμό που θα υπάρξει τελική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, αυτή θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, προσθέτει.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM